Mielen syövereissä

10.9. vietettiin kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Halusin nostaa Mieli ry:n postauksen omalla instagramilla ja samalla tuoda esille mielenterveyttä aiheena. Tästä inspiroituneena päätin kirjoittaa hieman vakavamman blogipostauksen tähän teemaan liittyen. Tiedän, että mielenterveys ja itsetuhoisuus on vaikea ja vaarallinen aihe, mutta todella tärkeä. Haluan omalla esimerkilläni rikkoa tabuasetelmaa ja rohkaista puhumaan avoimesti, kuinka herkkä, mutta kaunis mieli on.

Koska blogini on Misamaratooni, haluan erityisesti tässä postauksessa keskittyä mielenterveys teemaan ravintola-alan näkökulmasta ja omien kokemusten ja näkemysten kautta, en juurikaan tilastojen kautta yleisellä tasolla. Ne ketkä tekevät, tai ovat tehneet töitä ravintola-alalla tietävät, että ala ei ole siitä helpoimmasta päästä. Työpäivät ovat usein pitkiä ja fyysisiä. Taukoja on vähän tai ei ollenkaan ja paineensietokykyä kaivataan. Melu, multitasking ja asiakaspalvelutyö yhdistettynä työn fyysisyyteen luo jo edellytykset uupumiselle.

Olen itse kokenut ainakin kaksi kertaa työuupumuksen/burn outin. Sana työuupumus on mielestäni huono, sillä harvoin kyse on vain uupumisesta työssä. Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yleensä burnout tai sen partaalla oleminen on tullut elämääni silloin, kun töissä on menty pitkään kovaa, yksityiselämässä on ollut kriisejä ja/tai suuria elämänmuutoksia. Mieli ja kroppa ei vain pysy mukana enää. Vaikka kova olenkin, en ole silti kone. Jatkuva suorittaminen ja painostus oman pään sisältä ja myös keittiöstä esihenkilöiltä tuleva paine suoriutua aina vain paremmin käy joskus ylitsepääsemättömäksi. Paine kasvaa kuin painekattilassa, kunnes se räjähtää. Fiksu ihminen ei päästäisi painetta kasvamaan niin suureksi, mutta en kuulu heihin.

Pahiten kamppailin mielenterveyteni kanssa vuonna 2022. Kärsin jatkuvista paniikkikohtauksista ja arkeni oli suoraan sanottuna välillä yhtä helvettiä. Voimani olivat poissa ja arki muistutti epätoivoista selviytymistä. Olin toksisessa, itselle sopimattomassa työympäristössä ja kulutin siellä mieleni loppuun. Haastava tilanne yksityiselämässä ei tukenut töissä jaksamista. Tuntui, että en selviä kun elämä potki päähän koko ajan. Silloinen kumppanini passitti minut työterveyslääkärille. Sain ongelmaani apua ja uskalsin puhua aiheesta enemmän myös työterveydessä, sekä uudessa työssäni.

Tunnen valitettavan monta (liian monta) kolleegaa ravintola-alalta, jotka ovat kertoneet joskus olleen tai ovat parhaillaan burnoutissa. Epäinhimillisen työmäärän ihannointi, suorituspaineiden luominen ja huono esihenkilötyö usein johtavat työntekijöiden loppuunpalamiseen. On sairasta ajatella, että se mikä meille kokeille tai tarjoilijoille on normaalia, on joissain muissa ammateissa ennenkuulumatonta. Maailma on muuttunut paljon tälläkin alalla ja onneksi alkoholiin murheiden ja väsymyksen hukuttamisen sijaan monet kolleegani sanovat etsivän tasapainoa harrastuksista ja levosta.

Vielä kymmenkin vuotta sitten, oli ”normaalia”tehdä 16h työpäivää, juoda töissä ja töiden jälkeen, nukkua pari tuntia, mennä darrassa töihin ja aloittaa sama rumba uudelleen. Nykyään suunta on onneksi terveempi. Duunin jälkeen mennään himaan lepäämään tai harrastuksiin. Käydään salilla, pyöräillään töihin ja alkoholikulttuuri töissä on muuttunut. Kyllähän sekin kertoo jotain, että harvan alan työterveydessä nostetaan alkoholin käyttökyselyitä ja ”huoli omasta jaksamisesta” kyselyitä niin värikkäästi esiin kuin ravintola-alalla. Onneksi pikkuhiljaa kultuuri on muuttumassa ja meillä on Suomenkin skenessä upeita esikuvia, jotka tietoisesti haluavat muuttaa työympäristöämme mielenterveyttä tukevaksi.

Onko väärin sanoa jos ei jaksa? Onko heikkoutta ottaa saikkua mielenterveyden takia? Entä itkeä töissä? Näitä mä olen miettinyt monta kertaa. Oon ollut töissä silloin, kun paniikkikohtaus on tullut päälle. Olen ollut töissä, kun porukoideni koira lopetettiin ja mutsi soitti asiasta kesken työvuoron. Olen ollut Keniassa suurlähetystökeikalla kokkaamassa, kun ukkini nukkui pois. Olen itkenyt töissä monta kertaa, pyyhkinyt silmät vaivihkaa ja yrittänyt esittää, että kaikki on hyvin. Se on selvä, että kaikkeen ei voi vaikuttaa ja elämässä tulee yllätyksiä. En tarkoita, että meidän pitäisi muuttaa työympäristö päänsilittelyksi ja pumpulipilviksi, mutta miksi etenkin tällä alalla on niin vaikea myöntää olevansa rikki, tarvitsevansa apua tai tukea?

Olen kuullut eräältä esihenkilöltäni, kun kerroin olevani burnoutin partaalla ja voivani henkisesti huonosti, että mun täytyy vaan liikkua, nukkua ja ottaa voimaa kevätauringosta. Että burnout on mielentila. Asennekysymys. Haluan kertoa teille kaikille, että mielenterveyden haasteet tai todellinen (työ)uupumus ei ole asennekysymys. On totta, että positiivinen elämänasenne kantaa pitkälle, mutta mielen sairauksilta se ei aina pelasta. Vahvinkin voi sortua ja se on ok. ”Kun ei jaksa, koittakaa vaan jaksaa” asenne kantaa kyllä hetkellisesti kun annetuista tehtävistä tulee suoritua tai kesken on rankka serviisi, joka pitäisi puristaa loppuun asti. Sisua vaaditaan, mutta on erotettava ne hetket, milloin kaivataan sisua, milloin sairaslomaa, keskusteluapua tai työterveyslääkärin palveluita.

Tää aihe on niin laaja ja sanottavaa olisi paljon, että taidan jatkaa tästä aiheesta myöhemmin lisää. Olen onnekas siitä, että olen tehnyt paljon töitä mieleni kanssa ja psyykkisen hyvinvointini eteen, sekä hakenut tarvittaessa apua. Koen mieleni olevan hyvässä tasapainossa nyt ja työssä jaksaminen on hyvällä mallilla. Tasapaino ei tarkoita, että ongelmat ovat poissa, vaan että niiden kanssa on oppinut elämään ja pienet murheet eivät heilauta vaakakuppia nurin.

Rakas lukija ja etenkin kolleegat tällä alalla; Haistata pitkät v*tut sille yksinpärjäämisen kulttuurille ja toksiselle työympäristölle. Haistata pitkä p*ska sille, että huono työilmapiiri, epäinhimilliset työolosuhteet tai -tunnit kuuluisi aina tähän alaan ja on heikko jos ei sitä ”kestä”. Tehdään yhdessä parempi ja KESTÄVÄMPI ravintola-ala Suomeen. Luodaan yhdessä työympäristö, jossa viihtyy, jaksaa, pystyy kehittyä ja ei saa kaikkia vaihtamaan alaa loppuunpalamisen seurauksena. Hyvinvoiva työntekijä niin fyysisesti, kuin etenkin henkisesti yltää parempiin suorituksiin.

Mikäli koet kaipaavasi apua tai olet juuri nyt uupunut, hae apua. Yksi väylä on julkinen- tai työterveys tai akuutissa tilanteessa apua saa myös Mieli ry palveluiden kautta.

Lisätietoa ja yhteistiedot osoitteesta https://mieli.fi/

Rakkaudella,

-Maikki

Hyvinvointi Terveys Työ Syvällistä

Tiedonjanoa ja taitoja

Minä ja entinen opettajani Jyri 19.8.2024

Se kellä tieto on, sen jakakoon vai miten se meni? Istun tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentokentällä ja odotan mun lentoa Roomaan. Tähän heti kärkeen shoutout HKI-Vantaan lentokentälle. Homma toimii ja palvelu on hyvää!  Eka loma sitten viime elokuun viikon kesäloman. Lähdin Bolognasta kesäkuussa 2023 ja sen jälkeen en ole Italiaan vielä päässyt. Joka päivä sydän kaipaa takaisin ja rakkaat ihmiset pyörii mielessä…ja ruoka. Onneksi noin neljän tunnin päästä oon varmaan jo Aperol spritz kädessä +35 asteen lämmössä kuvankauniissa Roomassa🤍

Sitä ennen ajattelin käyttää aikani hyödyksi ja kirjoitella mun viime maanantain puuhasteluja Turun ammatti-instituutilla, sekä hieman ajatuksia ammatillisesta koulutuksesta ja oppimisesta.

Jyri kyseli milloin tulisin taas vierailulle mun entiselle koululle ja pitämään tuntia hänen ryhmälle. Sovittiin päivä ja eikun Opel tulille. Olen kerran aiemminkin käynyt vierailulla pitämässä tuntia. Silloin aiheena oli Art of  plating. Kertasimme alkuun teoriaa ja klassisia esillelaittosääntöjä, teimme esillelaittoharjoituksia yhdessä ja näytin muutamia tekniikoita. Lopuksi katsoimme mun tekemistä annoksista kuvia vuosien varrelta. Vitsi mikä kehitys 😅

Tällä kertaa toteutimme enemmän Nollan tyylistä ruokaa ja pääsin testaamaan paria annosideaa samalla (kaksi kärpästä yhdellä iskulla). Toteutimme kolmen ruokalajin menun; alkuruuaksi sokerisuolattua, hiillostettua siikaa, pikkelimansikka escabeche, savustettua tomaattia ja lipstikkaa, pääruuaksi tattari-karamellisoitu sipuli kaalikääryle ja beurre noisette, ja jälkiruuaksi kurkku-inkiväärisorbet, jugurttijäätelö ja  varsisellerichutneyta.

Tällä kertaa kyseessä oli pääosin ulkomaalaisista opiskelijoista koostuva aikuisryhmä. Vitsi mitä tehotätejä sieltä löytyikään! En tiedä miten opettajat selviää kymmenenkin opiskelijan kanssa yhtäaikaa, saati sitten isomman ryhmäkoon kanssa. Itsellä teki töitä jo noin kymmenen opiskelijaa, jotka vuoronperään huuteli ”Opettaja!”. Opettajakoulutustahan mulla ei ole ja olen aivan amatööri siinä. Nauratti kun jengi puhutteli mua opettajana. Maikki pian 28v, neiti opettaja.

Mulle on valmistumisesta asti ollut tärkeää, että pääsen jalkautumaan niin sanotusti kentältä takaisin koululle. Muistan elävästi miten tärkeää ja mielenkiintoista itselle oli, kun joku vieraileva kokki tai keittiömestari tuli opettamaan ja jakamaan oppejaan. Jalkautuminen koululle on ollut loistava mahdollisuus löytää myös työharjoittelijoita ja innostaa opiskelijoita hakemaan eri harkkapaikkoihin. Koen mun roolin tärkeäksi juurikin innostajana, opettajana ja tietynlaisena roolimallina. En ole vielä maailmankuulu huippukokki, mutta urani on ollut nousujohteinen, ja haluan esimerkilläni näyttää, että kovalla työllä ja rohkeilla valinnoilla voi päästä pitkälle ja kokoajan eteenpäin kohti unelmiaan.

Hiillostettu siika, pikkelimansikka escabeche, lipstikkaa ja savustettua tomaattia

 

Tässä välissä täytyy kehuskella hieman, että juuri saavuin Leonardo da Vincin lentokentälle Fiumicinoon Roomaan. Rakas kolleegani, ystäväni Paola, jonka hyvästelin viime kesänä Bolognan lentokentällä on matkalla Lissabonista Roomaan ja  vietetään yhteinen loma matkaten pitkin Italiaa 8 päivän ajan🤍

Hauskinta tässä tiedon jakamisessa ja opettamisessa on jatkumo. Edelleen minä kysyn itseä viisaammilta neuvoa ja konsultaatiota mieltä askarruttavissa asioissa. Minulta puolestaan tullaan kysymään samalla tavalla neuvoa. Ennen olin vain nuori kokki, joka kyseli muilta ja imi tietoa, nyt on tullut ns.”uutta sukupolvea” joka voi imeä minusta tietoa ja oppeja. Tämä ei tietenkään poista omaa tiedonjanoa ja tarvetta kysyä apua viisaammilta. Tällä alalla ei ole koskaan valmis vaan oppimisen täytyy olla jatkuvaa ja pyrkiä kehittämään itseään kokoajan. Tämän viestin halusin tuoda myös ammatti-instituutin opiskelijoille. Kyselkää paljon ja imekää kaikki tieto, minkä saatte. Vaikkei kaikkea voi muistaa kerralla, jää jokaisesta opista jonkinlainen muistijälki myöhempää käyttöä varten. Ja onhan oma keittiöopettajani Jyri mullle todella tärkeä edelleen. Hän löytää aina kannustavat sanat, hänen kanssa jaetaan kuulumisia ja hän on seurannut uraani ja matkojani alusta asti. En voisi olla kiitollisempi hänelle kaikista niistä opeista, sanoista ja siitä lempeydestä mitä häneltä edelleen saan. Hän tuntee mut ja edelleen voin laittaa itkuista ääniviestiä kamalan työpäivän jälkeen hänelle ja itkeä kuinka epäonnistunut olen ja miten kaikki on paskaa. Näissäkin tilanteissa hän löytää oikeat kannustavat sanat ja rohkaisee nostamaan pään pystyyn ja yrittämään.

Valitettavasti Suomessa ammatillinen koulutus välillä ajautuu liian kauas ns.”kentästä”. Opetuskeittiö ja koulun ravintola ei aina vastaa oikeaa ravintolaa ja etenkin raaka-aineiden saanti on rajallista. Selvää on myös, että yksilöllinen opetus kärsii myös jos ryhmäkoot ovat suuret. Siksi koen tärkeänä välillä meidän ravintoloissa työskentelevien jalkautumisen kouluympäristöön. Unelmani on lanseerata joskus kummikokki ohjelma, jossa opiskelijat saisivat eri tyyppisistä ravintoloista kokin tai keittiömestarin ”kummiksi”/mentoriksi, jonka avulla voisi kontaktoitua työelämään, saada esimerkkiä ja innostusta. Lisäksi Kummikokki toimintaan voisi kuulua yhteisiä kokkailuhetkiä/teemapäiviä tai keskenäisiä kilpailuja, jossa kokkiopiskelija kisaa ja kummikokki olisi assistentti. Miksipä ei? Uskon, että oikeat tekijätkin tähän löytyisi, mutta ainoana esteenä usein on koulutaho tai aika (ja raha).

Täyspäiväistä opettajaa (suostuttelusta huolimatta) minusta tulee. Itse kouluttaminen on kivaa, mutta paperihommat, Wilman pyörittäminen jne ei kiinnosta sitten lainkaan. Tyydyn satunnaisiin vierailuihin ja pyrin työelämästä käsin nostamaan Suomen ammatillista osaamista.

Työtäni, erilaisia projekteja ja yksityiselämääni voi seurata somesta @maijakyyronen 🤍 Nyt mä lähden ostamaan lippua Roma Terminiin ja nauttimaan Rooman helteistä! Ciao!

-Maikki

 

Työ ja raha Opiskelu Työ