Gesslein F4 yhdistelmävaunut: käyttökokemuksia
Olen luvannut kirjoittaa vaunuistamme jo ikuisuuksia sitten, ja nyt kun ne ovat käytössä päivittäin ja myös ratasosa on päässyt kokeiluun, on viimein aika kirjoittaa ylös käyttökokemuksia. Vaunujen hankintaprosessia olen aiemmin avannut tarkemmin tässä postauksessa (siellä myös enemmän kuvia).
Ensinnäkin, olen ollut vaunuihin älyttömän tyytyväinen. Kertaakaan ei ole kaduttanut, että tilasimme vaunut ”sokkona” netistä. Kouluarvosanaksi antaisin 9+, koska joitain pieniä miinuksia kyllä on, mutta ne ovat niin olemattomia, että niistä napiseminen tuntuu melkein nololta.
+ Keveys & ketteryys.
Nämä vaunut ovat hyvin kevyet, mutta kuitenkin jämäkän tuntuiset. Niitä työntelee ihan tuosta noin vaan pikkusormen puolikkaalla, ja olenpa muutaman kerran kantanut ne portaita toiseen kerrokseenkin (vauva ei ollut silloin sisällä). Kääntyvien etupyörien ansiosta niillä voi sutjutella kapeampiakin kirppiskäytäviä ja sisustusliikkeitä läpi. Myös leveämmällä metsäpolulla ne toimivat, kunhan ei ole liian monta juurta lähekkäin. Jos vaihtaisi eteenkin isot kääntymättömät pyörät, pääsisi näillä melkein mihin vain. Huom! Lumista auraamatonta tietä en ole vielä päässyt näillä kokeilemaan.
+ Helppokäyttöisyys
Vaunut on helppo kasata ja sulkea, vaunuosa irrottaa ja kiinnittää, työntöaisan korkeutta säätää ja etupyöriä lukita ja avata. Ilman ohjeita ja blondimmankin käyttäjän. Ei tarvitse aina pyytää miestä apuun, jos tahtoo pakata vaunut autoon! Vaunukoppa on nopea ja helppo kiinnittää ja irroittaa (+kevyt nostaa!), ja pitkään se kulki meillä päivisin vaunuissa ja öisin pinniksessä, eikä se haitannut, koska niiden välillä sitä siirsi sekunneissa.
+ Kantokopan kanssa vaunuina
Liputan ehdottomasti kantokopan hankkimista. Alla on siis normaalit rattaat, joiden päälle isketään pientä vauvaa varten erillinen vaunukoppa (johon ei kuulu kuomu, kun se on jo siinä rattaiden rungossa). Kevyt, näppärä ja monikäyttöinen! Meillä on puolikova koppa, josta saa kovikkeet poistamalla pehmeän. Puolikova on riittävän tukeva muttei liian jäykkä. Vaunukopan alaosassa on verkko, jotta jalat pysyvät kopassa – meillä sitä käytettiin niin päin, että kasvettuaan vähän vauva nosti tyytyväisenä jalkansa verkon päälle ja nukkui paremmin niin :D Edellisessä asunnossa vaunujen runko asui pyörävarastossa ja koppa sisällä, siitä vaan vauva vaatteisiin ja koppaan sisällä, ja kopan kanssa alas hakemaan runkoa.Viime viikkoihin asti vauva nukkui yönsä pinnasänkyyn sijoitetussa vaunukopassa (ja joskus päiväunetkin), ja se toimi myös matkasänkynä. Ja nyt kun se ei ole enää alkuperäisessä käytössään, siitä sai tehtyä rattaisiin jalkapussin tuulta ja sadetta vastaan. Miettikää miten kätevää! Sen verkon alle saa nyt tungettua makuupussin alaosan, jolloin se pysyy paremmin vaunuissa vaikka vauva potkiikin paikalleen nostettaessa.
Se verkko.
+ Rattaina
Ratasosa on ollut meillä käytössä ehkä reilun kuukauden päivät, kun 5,5kk ikäinen vauva kieltäytyi enää rauhoittumasta vaunukoppaan (kun sieltä ei näe mitään!). Selkänojaa saa säädettyä portaittain: On täysi makuuasento, aivan pysty (90 astetta) ja siinä välillä kaksi puolimakaavaa asentoa. Kantokopan kanssakin selkänojaa sai nostettua makuuasennosta siihen seuraavaan pykälään, mikä puklailevan vauvan kanssa helpotti nukkumista, kun pää oli vähän muuta kehoa korkeammalla. Nykyään käytämme enimmäkseen kolmatta pykälää eli ei aivan pystysuoraa, ja siinä asennossa vauva nukkuu myös päiväunensa. Jalkatukea saa säädettyä portaattomasti mihin asentoon tahansa, ja silloin kun jalkapussi ei ole käytössä, saa rattaisiin kiinni kaaren. Vyöt ovat viisipistevyöt, joskin meidän laiheliinille ne ovat tiukimmillaankin vielä vähän löysät tavallisissa päivävaatteissa, ulkopuvussa ne kuitenkin istuvat hyvin ja niitä on helppo kiristää tai löysätä nopeasti.
Kuvassa rattaat ja vaunukopasta tehty jalka”pussi”. Myös säädettävä työntöaisa sekä jalkajarru näkyvät hyvin. Sadesuojan nostaminen noin mahdollistaa tekstailun sateella ;)
Muita kivoja juttuja:
+ Työntöaisan säätö on helppoa, nopeaa ja tosi käytännöllistä! Meillä on paljon eripituisia työntäjiä, ja kaikki käyttävät eri korkeutta.
+ Vaunuissa ei ole varsinaista heittoaisaa (suunta vaihdetaan koppaa kääntämällä) mutta aisan saa kuitenkin heitettyä toiselle puolelle esim vauvan poisnostamista varten (oikeasti se kuuluu heittää yli silloin kun vaunuja laittaa kasaan).
+ Sadesuoja on helppokäyttöinen ja läpinäkyvyys on mun mielestä plussaa.
+ Jalkapussi ei ole varsinaisesti pussi, kun se on tehty kopasta, vaan näyttää ennemminkin siltä kuin kantokoppa olisi vielä käytössä. Se on mielestäni näin ei-kävelevällä vauvalla vielä hyvin toimiva, paljon pussimalleja siistimmän näköinen ja erittäin hyvin tuulta ja kylmää loitolla pitävä. Eikä tarvitse ostella erikseen mitään pusseja.
+ Jousitus löytyy mutta se on riittävän napakka. Kokeilimme kesällä kaverin jotain merkkivaunuja (ehkä Emmaljunga?) ja tuntui kuin vauva olisi ollut slow ride -auton kyydissä!
+ Vaunut/rattaat ovat kohtalaisen korkeat verrattuna moniin muihin merkkeihin, joten selkäänsä ei tarvitse rikkoa kun nostelee vauvaa kyytiin (saa nähdä kuinka käy sitten, kun hän haluaisi itse sinne kyytiin kiivetä?). On myös helppo kurkkaista lasta verhon välistä kumartelematta ihan kauhean alas.
+ Pieni verkkopussi kantokopan/jalkasuojan etuosassa, johon on helppo säilöä pikkukolikoita, vessapoletteja ja tilapäisesti vaikka puhelin.
The verkkopussi
Ne miinukset:
– Turvavyöt on selvästi tarkoitettu vähän isommalle (vanhemmalle/pyöreämmälle) lapselle, kesällä meidän hoikkeliini ei niissä pysyisi. Minusta vyöt myös asettuvat jotenkin aika alas, voin kuvitella isomman lapsen helposti saavan kätensä vapaaksi, mutta se voi johtua myös siitä että ne ovat vielä vähän isot meidän tytölle. Jos ongelma jatkuu myöhemmin, harkitsen jonkin turvavyöklipsin hankkimista, jotta vyöt pysyvät lähempänä toisiaan myös rintakehän tasolla.
– Aurinko- ja hyönteissuoja ovat sinällään hyviä (alkuun pärjäsimme niillä, ostin vaunuverhon vasta nyt syksymmällä), mutta ne kiinnitetään vaunuihin onnettoman pieniin ulokkeisiin, joten hetken käytön jälkeen kuminauhat alkavat löystyä ja suojat ponnahdella irti kesken matkan.
Edit: Noin vuoden käytön jälkeen tajusin, että ne onnettoman pienet ulokkeet ovat sitä varten, että niistä painamalla lähtee kuomu irti rungosta. Niihin mitään suojia kuulu kiinnittää! :D
– Tavarakori vaunun alla on kyllä riittävän suuri vaikka pussilliselle ruokaostoksia.. mutta raot, joista sinne voi tavaraa laittaa, ovat onnettoman pienet. Ruokaostokset on ladottava sinne yksitellen tai nostettava koko kopparunko pois, jotta pussin saa sinne kokonaisena (not gonna happen). Edellisessä vaunupostauksessa on kuva, josta näkyy melko hyvin kuinka paljon tilaa alhaalla on, ja kuinka hankalaa se tila on saada käyttöön.
Rattaina, jalkapussin kanssa, aisa ”yli” heitettynä. Tässä kuvassa näkyy ehkä myös vähän sitä miten alas turvavyöt laskeutuvat.
Koska pikkuviat ovat sellaisia, joiden kanssa pystyy elämään, ne eivät tiputa kokonaisarvosanaa merkittävästi. Edelleen ostaisin uudelleen nämä vaunut, jos nyt pitäisi valita. Kun lapsi näistä kasvaa ulos, en todellakaan tiedä mitä aion niille tehdä – onneksi siihen on vielä aikaa. Suosittelen!
Ps. En suosittele kuvassa näkyvää Emman vaunuverhoa, se on aivan susi, ainakin näiden vaunujen kanssa. Jos jaksaisin, tekisin itse paremman, ja jos viitsisin, ostaisin uuden kalliimman ja paremman. Paremmin meillä toimi kesällä se, että hyttysverkko oli aina viritettynä kuomun reunan päälle, ja sen reunan alle oli käännetty sievästi ohut peitto: koko systeemin sai helposti auki ja kiinni, eikä tarvinnut pelätä hyttysten tai ampiaisten pääsevän vaunuihin. Tietysti sitten ne hyönteisverkon kuminauhat alkoivat löystyä, ja koko hoito ponnahdella pois paikaltaan. Sometimes you just can’t win!