Haittaa vapaa-aikaa
Työ haittaa vapaa-aikaa ikävästi. Ainakin minun työni, joka vaati läsnäoloa ma-pe toimistoaikaan. Joskus se haittaa jopa toimistoajan ulkopuolella, on ylitöitä tai työmatkoja. Harmittelen, etten voi aurinkoisena syysaamuna jäädä vaikka kaupungille syömään aamiaista kahvilaan puoleen päivään saakka. Tai käydä harrastamassa jotain keskellä päivää. Silti en missään nimessä luopuisi työnteosta.
Ajattelen joskus utopistisesti, kuinka paljon ja mitä töitä tekisin, jos en olisi taloudellisesti riippuvainen työnteosta.
Tekisinkö töitä 3 päivää viikossa? Vai 30 tuntia viikossa? Vai vain joka toinen viikko?
Olen hiljaa mielessäni tullut siihen tulokseen, että tekisin töitä toimistoaikaan, mutta lomailisin 12 viikkoa vuodesta.
Usein meillä suomalaisilla, 5 viikon vuosilomasta nauttivilla, unohtuu sujuvasti se tosiasia, että kaikissa maailman (länsi)maissa ei todellakaan vedetä lonkkaa palkallisesti 5 viikkoa vuodesta. Joissain maissa vuosiloma on 10 päivää. Mitäs siitä tuumaatte?
Oudointa on se että lomien määrä ei ilmeisesti (luin tämän jostain tenttikirjasta vuosia sitten) vaikuta tuottavuuteen. Eli me 5 viikkoa lomailevat tuotamme yhtä paljon kuin ne 10 päivää lomailevat. Mikäs järki siinä on? Jossain ei ole täydet tehot päällä sanon minä.
Olen melkko varma että 12 viikon vuosilomalla olisin niin virkeä ja hyväntuulinen, että tekisin saman määrän töitä ja tuottaisin saman verran, kuin nyt 5 viikon lomilla. Miksei sellaista työajanseurantaa saa, jossa vain tulos ratkaisee?