Ystävänpäivänä Turussa ja Niskavuorella

Turun Kaupunginteatteri Niskavuoren nuori emäntä, Minna Hämäläinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Ystävänpäivänä matkustin mieheni mukana Turkuun. On aina hauska käydä Turussa ja erityisesti Turun Kaupunginteatterissa, jossa molemmat työskentelimme kaudella 2017-2018. Mieheni on näyttelijä ja minä puolestani työskentelin yleisötyön koordinaattorina. Meillä molemmilla on siis talo täynnä ystäviä ja tuttuja. Miehelläni oli illalla Riivaajat-monologin esitys Sopukassa ja minä suuntasin Päänäyttämölle katsomaan Niskavuoren nuoren emännän ensi-iltaa.

Turku on täynnä hyviä muistoja. Vaikka rakastan Helsinkiä, on sydämessäni aina paikka myös Turun kauneudelle. Saavuimme Turkuun ajoissa ja kävimme Kauppahallissa syömässä. Sitten veimme tavaramme hotellihuoneeseen ennen kuin mieheni lähti teatterille valmistautumaan illan esitykseen. Minä sen sijaan nautin vaahtokylvystä ja pukeuduin rauhassa ennen kuin suuntasin ostamaan ensi-iltalahjaa illan esityksen pääroolia näyttelevälle ystävälleni Minna Hämäläiselle, jolta myös sain oman kutsulippuni.

Turun Kaupunginteatteri Niskavuoren nuori emäntä, (takarivi) Ulla Reinikainen, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Markus Ilkka Uolevi, Aaro Wichmann, Riitta Salminen ja Pauliina Saarinen (eturivi) Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta ja Pihla Maalismaa. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Rakkaus, velvollisuus ja selviytyminen

Poikkeuksellisesti Niskavuoren nuoressa emännässä näyttämöllä nähdään talon koko kiinnitetty ensemble* eikä joukossa ollut lainkaan vierailevia näyttelijöitä. Näyttämöä hallitsee läpi esityksen upea visuaalisuus. Jani Uljaan lavastus koostuu vaaleasta puusta sekä suurista autenttisista metsäelementeistä. Avarasta tilasta piirtyy niskavuoren pytinki ja sitä ympäröivä metsä, johon kukin vuorollaan karkaa. Kalle Ropposen valosuunnittelu tiivistää tunnelman nerokkaalla tavalla. Näyttämöllä säätilat yhdistyvät henkilöden tunnetiloihin. Rakastuneen Loviisan ympärillä valo on lämmintä kuin aurinkoisena kesäpäivänä, mutta myöhemmin salamat välähtelevät ja lopulta hyytävä tunnelma saa jopa lumen satamaan sisään Niskavuoren saliin.

Niskavuoren nuori emäntä kertoo tarinan Niskavuoren taloon avioliiton kautta tulleesta Loviisasta, jolle selviää aviomiehen rakkaussuhde talon meijerska Malviinaan. Samaan aikaan Niskavuoren vanha emäntä, Loviisan puolison äiti, kuolee ja Loviisa nousee nuoren emännän alisteisesta asemasta talon täysvaltaiseksi emännäksi. Selvitäkseen sydänsurusta ja nöyryytyksestä Loviisa yrittää kovettaa itsensä ja keskittyy Niskavuoren tilan vaurastumiseen ja tulevaisuuden turvaamiseen omille lapsilleen. Niskavuoren nuori emäntä on ensisijaisesti tarina eri tavoilla vahvoista naisista, rakkaudesta ja velvollisuudesta. Voittajia ei ole.

Turun Kaupunginteatteri Niskavuoren nuori emäntä, Stefan Karlsson ja Minna Hämäläinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.
Turun Kaupunginteatteri Niskavuoren nuori emäntä, Minnä Hämäläinen. Kuva Otto-Ville Väätäinen.

Minna Hämäläinen hehkuu Loviisana. Hämäläisen roolisuoritus puree suoraan katsojan sydämeen. Silmäkulmat ei jää kyynelittä, kun näytelmän viimeiset sanat lävistävät tyhjän näyttämön: ”Suuri Jumala taivaassa, anna minulle rakkautta… Anna minullekin rakkautta, anna minulle rakkautta!”

Suuri Jumala taivaassa, anna minulle rakkautta… Anna minullekin rakkautta, anna minulle rakkautta!

Esityksen jälkeen ilta jatkui ensin puheiden ja maljojen parissa teatterin harjoitushuoneessa, joka oli koristeltu kynttilöin. Tähän hetkeen kuluu tietenkin myös paljon onnitteluita ja hikisten uurastajien halauksia. Miehenikin ehti paikalle jo peseytyneenä ja rooliasusta pois vaihtaneena. Sen jälkeen karkasimme syömään kahdestaan jokirantaan ja lopulta vielä yhdyimme ensi-iltaa juhlivaan joukkoon ystäviemme kotona.

Turun Kaupunginteatteri Niskavuoren nuori emäntä, Minna Hämäläinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.
Turun Kaupunginteatteri Niskavuoren nuori emäntä, Stefan Karlsson ja Minna Hämäläinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

*Teatterimaailmassa kiinnitys tarkoittaa vakituista työsuhdetta, ja ensemble tarkoittaa esitystä yhdessä tekevää ryhmää tai näyttelijäseuruetta. Vierailijat puolestaan ovat freelancereita, jotka sopivat töistä produktio kerrallaan.

Lue myös:

Humiseva harju – Rakkaus on kuin pyörremyrsky

Kulttuuri Oma elämä Ystävät ja perhe Teatteri