Ruokalasku kuriin kirjekuorimenetelmällä

Lomalla tuli törsäiltyä sen verran rankasti, että loppupuolella kärsin jo mittavasta ostomorkkiksesta. Lupasin itselleni pyhästi, että märehtimisen asemasta teen asialle jotakin. Ja että tällä kertaa tekeminen saa luvan kestää pidempään kuin seuraavaan palkkapäivään.  Tili oli epämukavan tyhjä ja palkkapäivään vielä aikaa. Normaali tilanteessa olisin ostellut edelleen, mitä mieli tekee luottokorttia vinguttaen, mutta nyt päätin, että rahat saa luvan riittää tilipäivään.

Ensimmäiseksi määräsin itseni ostolakkoon. En osta mitään, mikä ei ole ehdottoman välttämätöntä. Lisäksi kirjaan joka ikisen sentin ylös, jonka käytän. Olen aloittanut tämän lukemattomia kertoja, mutta se lopahtaa aina viimeistään jossain kahdeksannen päivän tienoilla, kun olen jo tuhlannut niin paljon, että ei huvita enää pitää kirjaa.

Koska minulla ei nyt ole

a) tilillä rahaa tuhlattavaksi asti
b) mitään turhia menoja, koska olen ostolakossa

ainoa asia, jossa saatoin aloittaa säästämisen heti paikalla justiinsa on ruokalasku. Ruokaan minulla kuluukin aivan liian paljon rahaa, joten se on ihan oiva kohde.

Etukäteen olinkin aivan varma, että rahat ei riitä, vaan joudun ostamaan luotolla tai verottamaan säästötiliä. Kun jaoin ensin tililläni olevan summan jäljellä oleville päiville sain kuitenkin tulokseksi ruokarahaa peräti 15€ / päivä. Mikä riittää ruhtinaallisesti yhden ihmisen ruokiin normaali talousjärjellä varustetulle ihmiselle. Valitettavasti minä en kuulu heihin. Olen paitsi raha- myös ruokahunsvotti. En muista koskaan, mitä kaapissa on. Menen usein kauppaan ilman kauppalappua. Jos minulla on lappu, se on puutteellinen ja ostan sitten joka tapuksessa sen ohi. Loppujen lopuksi päädyin sitten pienentämään päivittäistä ruokarahaani 10 euroon päivää kohden, jotta tilipäivänä minulla olisi vielä tililllä rahaakin.

shoplist_0.png

 

Koska ostan vääriä asioita ja liikaa kaappini ovat ääriään myöten täynnä ja turvoksissa. En tiedä enkä muista, mitä siellä on –> ostan lisää samoja tavaroita. (Sama ongelma minulla on myös vaatekaappien kanssa!). Sitten minulta löytyy 5 pakettia tomusokeria ja 8 pussia makaronia jne. Turhan hätävara ostelun vuoksi joudun heittämään menemään ruokaa. Se on epämiellyttävää, epäeettistä ja kallista.

Inspiraatiota hakeakseni surffailin pitkin ja poikin nettiä etsimässä hyvä säästövinkkejä, innostavia bloggauksia ym. aiheeseen liittyvää. Kiinnostuin Tarkan markan blogista löytämästäni kirjekuorimenetelmästä (http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2011/07/kirjekuorimenetelma/   ) Tiivistettynä se menee niin, että budjetoidaan kuukaudessa tietty summa ruokaan, vaatteisiin jne. Ja sitten jaetaan kukin määrä euroja omiin kirjekuoriinsa. Ruokaa ostetaan tismalleen niin kauan kuin ruokakirjekuoressa on rahaa jne. Kun raha loppuu, ei osteta ennen seuraavaa palkkapäivää.

Minulle tämä menetelmä kolahti, koska siinä käytetään ihka oikeaa, riihikuivaa rahaa. Jostain syystä en ole koskaan sisäistänyt sitä, että maksaminen kortilla = kuluu rahaa. Saati että luottokortin käyttö se vasta kuluttaakin rahaa. Minun nyrjähtäneellä logiikallani, kun en näe rahaa, enkä käsittele rahaa, sitä ei myöskään kulu. Minun on varmasti vaikeampi luopua siellä kaupan kassalla oikeista seteleistä kuin höylätä korttia. Ne setelit kun loppuu, kun niitä käyttää. Korttia sen sijaan voi vaan höylätä vaikka rahat kuinka loppuisivatkin tililtä. Käteisen käyttö pakottaa tehokkaasti pysymään budjetissa. Menetelmää voidaan toteuttaa tietysti vain niillä osa-alueilla, joissa voidaan maksaa selvällä rahalla (ruoka, vaatteet, palvelut). DNA:lle tai sähkölaitokselle en voi lähteä pennejäni kiikuttamaan kirjekuoressa, joten ne on hoidettava ihan perinteisesti pankin kautta näkemättäkään itse rahaa.

Nyt  tarkoituksenani on kokeilla tätä menetelmää elokuun ajan ja jos hyvältä vaikuttaa sitten pidempäänkin. Siinä ajassa näen myös, onko budjetti sopiva pidemmällä ajalla, enhän esimerkiksi hetikään aina syö yksin.

Ja jos oikein innostun, laajennan kokeilua kaikille soveltuville osa-alueille taloudessani.

Tästä se lähtee – matkani from Spender To Saver! Stay Tuned! 😉

rahapussi.jpeg

Tässä puolen kuukauden ruokabudjettini

 

 

 

hyvinvointi mieli raha ruoka-ja-juoma
Kommentit (8)
  1. Kiva että löytyy joku muu myös joka noudattaa kirjekuorimenetelmää. Meillä on ihan saman kokoinen budjettikin käytössä. Tämä toimii minulla oikein hyvin alkukangertelun jälkeen jo kolmatta vuotta. Joka maanantai laitan seitsemänkymppiä lompakkoon ja jos lompakosta löytyy ropoja edelliseltä viikolta siirrän ne kuoreen jonka päällä lukee huvikassa.

    1. Kyllä minäkin olen niin vakuuttunut, että jää pysyvään käyttöön. vaatii kyllä suunnittelua, että ei tee niitä ex tempore kauppareissuja, mutta tosi hyvä tapa saada ruokamenot haltuun 🙂

  2. Tiia - Littlebigthings
    22.8.2017, 16:31

    Tätä pitää kyllä kokeilla!

    1. Tämän elokuun 23 päivän kokeilun perusteella suosittelen vahvasti! En muista milloin olisi mennyt näin vähän rahaa ruokaan! 🙂 Jatkuu minullakin ehdottomasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *