ALPPIRUUSU PARATIISI

 

Meille on muodostunut käydä joka kesä Arboretum Mustilassa joka sijaitsee Elimäellä. Ollaan mieheni kanssa tehty sinne retkeä nyt jo viitenä kesänä eikä se ole ikinä pettymys vaikka reitit alkavat jo olla tuttuja. Tänä vuonna vierailtiin siellä kyllä kahteen kertaan koska siskoni halusi myös nähdä alppiruusujen kukka loiston. Tänä vuonna oli myös ensimmäinen kerta kun satuttiin juuri parhaimpaan aikaan Mustilaan, sillä kukat olivat täydessä kukinnassa. Voitte vain kuvitella miten ihanalta voi metsä tuoksua kun siellä kukkii sadoittain kukkia samaan aikaan!

Me ollaan yleensä kierrelty punainen reitti (1,5km) eli alppiruusu ja atsalea puistoaluetta. Löytyy myös keltainen (2,5km) eli lehtipuu metsää ja sitten sinistä (3km) eli havupuu metsää. Molemmat jälkimmäisistä ovat hieman pidempiä kuin itse kukkalaakso. Mutta uskon että nekin ovat kokemukset arvoisia paikkoja joihin itse on päästävä tutustumaan. Etenkin ruska aikana puu alueet ovat varmasti mahtavia!

Pääsylipuksi saa aina eri värisen tarran mikä on omasta mielestäni hauska idea! Tarran värit myös vaihtelevat vihreän, keltaisen ja punaisen väliltä. Mielestäni on myös ihanasti huomioitu lapsiperheitä siinä, että alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Näin ne pääsymaksu rahat voi käyttää esim. kahvilan tarjontaan mikä on aina ihan huikea! Löytyy aina jotain lämmintä ruokaa tai sitten makean nälkään kakkua, piirakkaa jne. Kaikki valmistetaan paikan päällä joten tuoksu on huumaava.

Lippujen oston yhteydessä saa aina kartan mukaansa mistä näkee reitit, niiden pituudet ja muuta tietoa Arboretumista. Kartalle on myös merkitty info/lähtöpiste, kahvila/luentosali, Taidekahvila Piika & Renki, Ravintola Alppiruusu, Mustilan Taimimyymälä, Viinitupa sekä parkkialue. Ensimmäisillä kerroilla se oli todella ihana lisä sillä siitä pysyi hyvin perillä, että missä mennään tällä hetkellä. Vaikka opasteita ja kylttejä on matkan varrella todella hyvin näkyvillä. Jokainen kasvi ja puu on nimetty ja matkan varrella löytyy erilaisia tietoja mm. niiden kukinnoista ja alkuperäisestä maasta.

Vaikka viiden vuoden aikana kuvia on kertynyt aikamoinen määrä niin joka ikinen kerta silti nämä kukat yllättävät kauneudellaan! Tuntuu ettei näihin kuviin pysty vangita sitä fiilistä kuin mitä silmät tuolla metsässä näkevät. Arboretum Mustila on 120 hehtaarin puistoalue joten ei ole mikään ihmekään, että 100 havupuulajista, 200 lehtipuulajista, yli 150 alppiruusua ja atsaleaa ja lukuisista muista pensaista, köynnöksistä ja perannoista näky näyttäytyy joka kerta aivan uudelta ja mahtavalta.

Meidän neitokainen rakastaa kukkia. Hän olisi näitä mielellään halunnut keräillä, mutta mielestäni on tärkeää opettaa lapsille että kukkia ja muita istutuksia tulee katsella ja hellävaraisesti kosketella mutta kuitenkin niin ettei mitkään niistä vahingoitu. Sillä puistoalueeseen on nähty selvästi aikaa ja vaivaa eikä sitä työtä halua pilata.
Arboretum Mustilan nettisivuilla ja Instagramista pystyy vilkaisemaan milloin on minkäkin kasvilajin kukinta aika ja milloin ruska on kauneimmillaan.  Myös nettisivuilta löytyy erilaisia työpajoja, opaskierroksia ja muita tapahtuma infoja mitä puistoalueella järjestetään.

Puistoalueella on erilaisia polkuja ja matkan varrelle on tehty mm. portaita helpottamaan maastoa ja liikkumista. Mielestäni nämä yksityiskohdat tuovat kivaa kontrastia metsäiseen maisemaan.

Suurimmilla poluilla mahtuu helposti menemään pyörätuolilla ja vaunujen/rattaiden kanssa mikä on minun mielestäni todella ihanasti huomioitu puiston väeltä. Tietenkin on sellaisia pienempiä polkuja missä liikkuminen on hieman hankalempaa. Meillä on kuitenkin ollut mukana kantoreppu missä on pienimmän seikkailijan helppo nauttia maisemista, koska ollaan aina jollain tavalla poikettu reitiltä.


Meidän matkan varrelle tuli pieni orava vauva! Se oli melko kesy ja tuli aika lähelle meitä. Mutta innokas pieni taapero olisi toisen halunnut ottaa kädelleen jolloin orava pienokainen katsoi paremmaksi poistua pusikkoon piiloon, hieman pelosta tutistellen. Puiston väki onneksi pelasti sen turvaan.
Matkan varrelta löytyy luontopolkuja missä on ainakin perheen pienimmille paljon jännittävää katseltavaa, mm. puusta veistettyjä eläinhahmoja. Meidän neiti ainakin tykkäsi niitä innoissaan tunnistella ja halailla. Luontopolkujen varrella on myös visaisia kysymyksiä erilaisiin luonto aiheisiin. Ja tietenkin erilaisia tunnistus tehtäviä! Myös metsäkirkko löytyy matkan varrelta mikä on aika sympaattinen ilmestys.
Puistoalueelle on tehty myös erilaisia penkkejä joissa voi istuskella ja ihastella kaunista metsä maisemaa. Hyttysiä saa kyllä kaverikseen melko varmasti, mutta rohkeimmat seikkailijat ei niitä pelkää. Puistoalueella on myös paikkoja missä voi pysähtyä retkellään syömään eväitä.
Itse tykkään luoda muistoja ja elämyksiä elämässä. Meillä vierähti molempina päivinä Arboretumissa kolmisen tuntia eikä meidän alle kaksivuotias ollenkaan valitellut päivän pituutta. Neidillä riitti molempina päivinä niin paljon nähtävää ja koettavaa, että uskon päivien olleen hänelle mukavia. Hän oli toisella kerralla jo kuin vanha tekijä ja otti hienosti opastajan roolin metsässä.
Jos alppiruusu ja atsalea kausi kiinnostaa niin kesäkuu on paras kuukausi siihen. Kevät vaikuttaa paljon kukkien kukintaan joten sen suhteen kannattaa olla tarkkaan liikkeellä jos haluaa nähdä puistoalueen täydessä kukinnassa.
Parkkipaikalla on myös vanha puurakennus mikä on ennen ollut navettana/latona. Siellä on tietoa Arboretum Mustilan historiasta ja vanhoja esineitä. Esimerkiksi mahtavat vanhat hevoskärryt löytyvät sieltä. Myös sepän paja löytyy kulman takaa jos sitä oikein osaa etsiä. Ja tietenkin vieraskirja löytyy paraati paikalta minne voi puumerkkinsä kirjoitella. Oli mukava huomata miten moni käy Arboretum Mustilassa päivittäin.

Oletko sinä vieraillut Arboretum Mustilassa?

Terkuin Matty

puheenaiheet piha-ja-puutarha matkat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *