KIRJE ÄIDILTÄ ÄIDILLE

Suomen kielen kaunein sana äiti. Ihminen joka ensin itse ponnistaa maailmaan ja kiljuu ensimmäisen parkaisun. Ihminen joka varttuu pienestä tytön tylleröstä kenties unelmoi leskenlehtiä nyppiessä aikuisuudesta. Sitten kun minusta tulee joskus äiti. Hän kasvaa oman äitinsä ja mummonsa helmoissa oppien miten huolehtia toisesta, vahvuudesta selviytymään myrskyisissä poluissa, nauramaan vatsa kippuralla, itkemään ilosta ja surusta, katsomaan maailmaa toisen kertomusten kautta, opetellen uusia taitoja selviytymään arkisista askareista.. Hän varttuu pienestä tytöstä nuoreksi naiseksi, teini-ikäiseksi. Hän pitää kroppaansa jotenkin kummallisena kun ei enään rimpsumekot laskeudu kauniisti. Hän panikoi tulevaa ajokoetta, stressaa kokeista, kärsii ulkonäköpaineista, tavoittelee aikuisuuden kynnystä, alkaa rakentamaan omaa pesäänsä.

Hän unelmoi, että jonain päivänä hän voi olla yhtä vahva nainen kun mitä hänen naisesikuvansa ovat olleet. Niitä äitejä jotka kasvattivat hänestä sellaisen naisen joka hän tänä päivänä on. Kunnianhimoinen, määrätietoinen, unelmoiva, tekevä, kodinhengetär, pikku vanha, lempeä, stressaaja, toisista huolta pitävä, hemmotteleva, välittävä, rakastava, hermostuva, kaunis, rauhallinen, tunteikas, aistikas, sielukas.. Hän unelmoi siitä, että jonain päivänä hän voisi olla se nainen jota kutsutaan äidiksi.

Äitienpäivä mikä onnenpäivä! Kaikille niille äideille, äitihahmoille, äidinmielisille,sijaisäideille, pikku äideille, varaäideille, , isomummoille,mummoille, isoisomummoille.. Kaikille niille jotka ovat tunteneet 9 kk tuskan, kivun, rakkauden, odotuksen, jännityksen, pienet potkut, tunnemyrskyt, rajattoman huolen, rajattoman rakkauden, hormoni huurut, toiveikkuuden, onnellisuuden, pelon, ällötyksen, pesän rakennuksen, väsymyksen, hehkuuden, suuren matkan oman minän mullistukseen. Kaiken sen armottoman silmätikkuna olemisen, toisten leijonaemojen hyökkäyksen, oman äidillisen vaiston syntymisen, äidiksi kasvamisen päivä päivältä, kaikki ne tunteet rajuina myrskyinä joita ei tuuli saa heti laantumaan.

Tämä päivä on sinulle äiti. Sinulle joka elät yhtä elämäsi parasta aikaa ja samalla niin sydäntä särkevää tietäen, että mini minäsi on vain lainassa tämän hetken. Sen hetken jonka saatte käsi kädessä kulkea elämänpolulla ennenkuin elämän raadollisuus teidät erottaa. Sinulle joka olet kuullut pienen sydämen sykkivän joka sisälläsi kasvoi ja vahvistui pieneksi ihmiseksi. Sinulle jonka unelma kävi toteen tai elämä yllätti totaalisesti. Sinulle joka tunnet tarvetta pitää toisesta huolta kasvatten hänestä ylpeän isänmaan kansalaisen. Sinulle joka pidättelet kyyneliä kevätjuhlissa laulaen vuosi vuodelta isomman lapsen kanssa Suvivirttä. Sinulle joka odotat aina uutta kasvuvaihetta mutta pelkäät silti sitä päivää kun toinen muuttaa lapsuudenkodistaan pois. Sinulle joka vanhana keinutuolissa istuessasi katselet lastenlastesi kuvia vertaillen kuka muistuttaa eniten sinua.

Olet äitinä maailman parhain versio juuri sille omalle minä minällesi. Et pystyisi olemaan yhtään sen enempää etkä vähempää. Joka päivä sinnittelet karhunemonlailla uuden päivän läpi. Olet selviytyjä jokaisen päivän kääntyessä iltaan kun silität lapsesi poskia toivottaen hyvää yötä olet tehnyt kaikkesi. Ihan kaiken sen eteen, että toisen päivä oli mitä parhain. Häädät hirviöt pois sängyn alta jottei pahat unet seuraisi Nukkumatin venettä. Olet arjen sankari pyykkivuori hupenee silmissä samalla kun toisella kädellä laitat rakkaalle perheellesi ruokaa. Olet supernainen saat aikaan paljon asioita toisten onnellisuuden eteen. Olet vahva selvisit niistä ekojen kuukausien vatsavaivoista ja univeloista jotka kasvavat vain vuosi vuodelta suuremmiksi. Olet sinnikäs sinnittelet kahvikupin voimalla aamutoimista jotta kerkeätte ajoissa neuvolaan. Olet onnekas saat kasvattaa pientä mini versiota sinusta. Olet ylpeä kun toinen oppii uusia taitoja, hypit vieressä ja tuuletat ensi askeleita. Olet soturi puolustat hiekkalaatikolla syntynyttä mellakkaa. Olet kärsivällinen jaksat katsella toisen uhmakiukuttelua. Olet lempeä joka hennolla äänellä selittää saman asian aina vain uudelleen laskien mielessä miljoonaan. Olet lahjakas taiot yhdessä yössä päiväkodin vappujuhliin lapsesi pyytämän superman asun. Olet pitkäikäinen kun seuraat lapsesi hulvattomia leikkejä naurahdellen kulman takana. Olet tärkeä sillä ilman sinua ei kotinne pysyisi pystyssä. Olet huolehtivainen sillä haluat pakata retkipäivän eväät lapsesi rakastamaan Elsa eväsrasiaan. Olet hyvä piilottamaan hermostuneisuutta kun toista tuntia odottelette päivystyksessä lääkäriä kun pienesi on loukannut kätensä. Olet hyvä aikatauluttamaan päivääsi koska tiedät päivän kulun minutilleen.

Äitinä ilmaiset kaikkea niitä suuria tunteita, kiitollisuutta, rakkautta, huolenpitoa, sykähdyttäviä hetkiä. Mutta silti mikään maanpäällinen mammona ei pysty korvaamaan sinua. Juuri sinua, äiti. Mikään tai kukaan muu ei ole yhtä tärkeä kuin sinä. Olet ainutlaatuinen ja korvaamaton. Vain sinun läheisyytesi ja hetkessä eläminen on kultaakin kalliimpaa. Sinun rakkautesi erottaa muista.

Äitiys on loputon matka. Oppiminen eikä kasvaminen pääty koskaan vaan päivä päivältä siinä harjantuu. Äitiys opettaa armollisuutta niihin arkisiin asioihin. Niihin joihin ei vain itse pysty vaikuttamaan. Se opettaa aikatauluttamista. Elämään toisen ehtojen mukaisesti. Laittamaan itsensä hetkeksi syrjään jotta toisella olisi vain mahdollisimman hyvä olla. Se opettaa lukemaan pilttipurkin kyljen kannesta pohjaan jotta varmasti tietää kuinka paljon luomua siinä onkaan. Se on henkistä kamppailua ja arvomaailman muuttumista. Se ei ole kilpajuoksua toisen äidin kanssa paremmuudesta vaan äitiys on yksilö suorittamista. Se on suoranaista ylpeyttä kaikesta siitä kädenjäljestä mitä saa aikaan. Sitä oppii ymmärtämään että koti on vain siisti korkeintaan sen verran ennekuin toinen pääsee taas valloilleen. Lämpimän ruoan arvostus nousee. Hiljaisia hetkiä hetkiä omien ajatusten kanssa oppii kaipaamaan. Mustienpäivien keskellä sinulla on aina oma pieni aurinko mukana. Et tarvitse siihen aurinkorannikoiden valoa kun vain muistat katsoa hieman alaspäin. Lapsesi on toivo siitä kaikesta aarteesta minkä voit sydämeesi kätkeä. Kun hän halaa sinua ja sanoo sen maailman kauneimman sanan voi silloin sydän pakahtua onnesta. Voit suukotella ja halia toista ilman suuria omantunnon tuskia. Sillä se on sinun oikeutesi koska olet äiti.

Äitinä olet se ihminen joksi äitihahmosi ja lapsesi ovat sinusta muovanneet. Et ehkä siinä hetkessä ymmärrä kuinka tärkeä pystyt jollekin olla. Mutta muista se, että mitä teet tai sanotkin jättävät ne jälkesi lähimpiisi. Muistot ja tarinat sinun äitiydestäsi elävät täällä ikuisesti. Et ehkä ole niitä sillä hetkellä enään kuulemassa mutta silloin voi vuorostaan joku olla sinusta ylpeä. Siitä millainen rakastava ja hyväksyvä tukipilari sinä jonkun matkalla olet ollut. Ehkä sinun makaronilaatikko tai kinkkupiirakan ohje elää loputonta matkaa kunnes joku uskaltaa sitä hieman muokata. Kun katsot pientäsi voit huomata hänellä sen samaan katseen kuin sinussakin. Vaikka kuinka yrität helmoissasi toista suojella muista että on myös opittava antaa niiden pienten siipien kasvaa. Koska jonain päivänä elämänlaina loppuu ja hänestä tulee yhtä vahva äiti kuin sinustakin. Olet nyt ja tulet aina olemaan korvaamaton.

I h a n a a  äitienpäivää juuri sinulle joka tätä päivää vietät. Toivottavasti saat edes kerran vuodessa tunnustusta siitä kaikesta mitä jaksat tehdä perheesi eteen. Mutta muista että äitienpäivä on meille ihan joka ikinen päivä. Muista että meistä jokainen on Valkoisen Ruusun ritarikunnan mitalin ansainnut. Sillä jokainen meistä on maailman paras äiti <3

Terkuin Matty

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *