Miten lopettaa valittaminen?

Välillä elämässä ei aina mene kaikki nallekarkit tasan.

Silloin voi helposti sortua hyvän fiiliksen perisyntiin eli valittamiseen. Mikäli haluat itse löytää tapoja vähentää valittamista tai toivoisit, että tämä artikkeli linkittyisi vahingossa ystäväsi kotisivulle, ohesta löydät hyödyllisiä vinkkejä sisäisen ulisijasi taltuttamiseen.

Krooninen valittaja

Jokainen meistä tuntee, tai on vähintään joskus tuntenut henkilön, jolla tuntuu olevan krooninen valitussyndrooma. Tällä henkilöllä on kaikki nurin kurin ja uudet kokemukset pyörähtää valittelun aiheeksi tuon tuosta ja olan takaa tilanteessa kuin tilanteessa. Tällaiset ihmiset uuvuttavat kanssakulkijoitaan negatiivisella energiallaan usein ilman, että huomaisivat sitä itse.

Mistä tällainen valittelu sitten johtuu? Usein valittajan taustalla on henkilö, joka kokee, ettei hänen viestinsä tule kuulluksi. Sen sijaan, että asia ilmaistaan aikuismaisella keskustelulla, pointin viestimisestä tulee kroonista valitusta toivoen, että kuka tahansa kuulee.

”Hidas netti tai leviävä ripsiväri saattavat tuntua kurjuuden huipentumalta, mutta ovatko ne muuta kuin nykymaailman ongelmia?”

Ota vastuu omasta epäonnesta

Valittaminen on ikään kuin epäonnessa ja negatiivisissa asioissa rypemistä. Valittajasta usein tuntuu, että olo helpottuu kun ongelman saa jaettua, mutta näin ei oikeasti ole.

Ainoa tapa päästä eroon omista ongelmistaan on ottaa täysi vastuu omasta epäonnesta.

Tuntuuko elämäsi onnettomalta? Vain sinä voit muuttaa asian. Oletko surkea jossain arkiaskareessa? Vain sinä voit parantaa omia taitojasi. Oletko onnettomassa suhteessa tai tapailet vain surkeita tyyppejä? Vain sinä voit päättää, millaisia ihmisiä hyväksyt elämääsi.

Ottamalla vastuun omasta onnestamme, siirrymme valittajan roolista sankarin penkkiin. Ollaksemme onnellisia meidän pitää hylätä uhrin mentaliteetti ja hyväksyä, että vain me itse voimme pelastaa itsemme.

Kysy apua

Sen sijaan, että jatkuvasti ilmaiset naapurin pirjolle, kuinka ruma etupihasi on, muuta lähestymistapaasi. Valittamisen sijaan, kysy apua. Voit yllättyä, että ihmiset ympärilläsi osaavatkin auttaa sinua ongelmasi kanssa.

Tiedosta ongelma

Tiedosta, että olet välillä ehkä hieman negatiivinen. Aina kun huomaat ajattelevasi jotain negatiivista, ajattele tietoisesti sen positiivisia puolia. Positiivinen ajattelu on ikään kuin pyörällä ajo. Ensin se tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta mutta kun sen oppii, se luistaa automaattisesti.

Muuta perspektiiviä

Nykyisellä vuosisadalla sorrumme usein pahoittelemaan mielemme asioista, jotka eivät ole edes todellisia ongelmia. Hidas netti tai leviävä ripsiväri saattavat tuntua kurjuuden huipentumalta, mutta ovatko ne muuta kuin nykymaailman ongelmia? Usein päädymme valittelemaan asioista, jotka eivät oikeasti ole todellisia ongelmia.

Muuta hieman ajattelutapaasi. Ala ihailemaan positiivisia, hyväntuulisia ihmisiä sen sijaan, että yrittäisit aina löytää itsellesi valittajakaveria. Ennen kuin avaat suusi kuinka kurjasti sinulle on tänään käynyt, mieti pari kertaa, onko asia todella ongelma vai ei.

Pienin askelin

Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä valittaminenkaan todennäköisesti lopu päivässä. Kokeile päivää tai viikkoa ilman valittamista ja katso mitä tapahtuu.

Mikä on hulluin asia, mistä olet itse kuullut jonkun valittavan?

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Ajattelin tänään

Mitä jos en koskaan löydä ketään?

Ikuisesti yksin. Päädyn varmasti kissojen syömäksi jonnekkin yksinäisen Helsinkiläisyksiön lattialle ilman, että kukaan löytää tai kaipaa minua. Mitä, jos en koskaan löydä ketään?

Näitä ajatuksia moni pyörittelee elämässään silloin tällöin. Meistä jokainen tuntee jonkun henkilön, jota ohjaa elämässä yksin olemisen vältteleminen. Ehkä olemme jopa itse syyllistynyt tähän, ja yritämme etsiä keinoja lopettaa. Miksi yksin jääminen pelottaa, ja mitä asialle voi tehdä?

Yksin jäämisen pelko

Kun on käynyt juuri läpi vaikean eron tai saanut pakit unelmien kumppaniehdokkaalta, alkaa väkisinkinkin miettiä, mitä jos päädyn olemaan yksin aikojeni loppuun asti. Tämä ei kuitenkaan ole aina reaaliteetteihin perustuva näkemys, vaan lähes täysin pelkoon liittyvä tila.

Haluamme kuulua johonkin ja ajattelemme, että kumppanin löytäminen on osa normaalia elämänkaarta. Ilman kumppania pelkäämme, että jäämme paitsi jostain olennaisesta.

 

Sosiaalinen paine

Nykypäivänä ympärille katsoessamme näemme kuvia ja tarinoita parisuhteista joka puolellla. Näemme kuinka ihanaa ystävillämme on romanttisssa suhteissa ja mainoksissa harvoin ihanneellistetaan henkilöitä, jotka ovat päättäneet kulkea elämäänsä yksin.

Meille myydään palveluita ja esineitä, jotta näyttäisimme viehättävämmältä vastakkaiselle sukupuolelle ja isovanhempamme kyselevät milloin he voivat odottaa lapsenlapsia. Vastaanotamme olan takaa viestejä ja kuvia siitä, kuinka parisuhde on päämäärä ja se viimeinen unelma.

 

Mitä siitä seuraa?

Kun pelkäämme olla yksin, päädymme tekemään usein elämässä vääriä valintoja. Tavoittelemme suhteita vääristä syistä. Päädymme mahdollisesti jopa tapailemaan ihmisiä, jotka eivät sovi meille, mutta pidämme heidät elämässämme koska ajatus yksin olemisesta sattuu enemmän.

Laitamme suhteen löytämisen etusijalle ajatellen, että yksin emme riitä. Ahdistus ja epävarmuus itseämme kohtaan kasvaa. Tukeudumme toisten mielipiteisiin ja ryhdymme epätoivoiseksi. Muuntelemme itseämme ja harrastuksiamme toivoen, että joku hyväksyy meidät.

Kuvan lähde

 

Muuta ajattelutapaasi

On normaalia haluta kuulua johonkin ja jollekin. Asia muuttuu ongelmalliseksi kun uskottelemme itsellemme, että olemme tarpeeksi vain silloin, kun meillä on kumppani rinnallamme.

Kuulin kerran mahtavan sanonnan, joka on jäänyt mieleeni siitä asti. Jos et löydä täydellistä tyyppiä ketä tapailla, ole itse se täydellinen tyyppi. Lakkaa etsimästä “sitä oikeaa” ja aloita olemalla se oikea. Vain sillä tavalla voit lopulta löytää todellisen onnen, yksin tai kumppanin kanssa.

Kuvan lähde

 

Mikäli et ole tyytyväinen itseesi, tulet olemaan aina olemaan tyytymätön jonkun kanssa. Mikäli sinua haittaa ajatus yksin olemisesta, tulet aina kompromisoimaan potentiaalisten kumppaniehdokkaiden kanssa. Kun seuraat elämässäsi mielenkiinnon kohteitasi ja intohimojasi, oikeat henkilöt sattuvat tiellesi.

Aloita uusia harrastuksia, kehitä uusia hyviä tapoja, pidä huolta itsestäsi ja ystävistäsi ja muista että sinkkuus tai parisuhde eivät koskaan määritellä arvoasi.

 

Mikä on parasta sinkkuudessa? Milloin viimeksi olit tosi onnellinen omassa seurassa?

Suhteet Sinkkuus Hyvä olo Syvällistä