9 viikon kiertävä ruokalista

Tämä ei ole uusi juttu, mutta silti sitä ei voi liikaa hehkuttaa. Kiertävä ruokalista on ollut meille yksi arjen pelastajista ja siitä on tullut myös paljon kyselyitä. Kiertävä ruokalista säästää aikaa, rahaa ja hermoja. Ehkä siitä syystä mieheni on kutsunut tätä listaa myös meidän parisuhteen salaisuudeksi. Meillä on ollut monesti ero lähellä ruokakaupassa, kun ei tiedetä mitä syödään ja sitten kiukuspäissään lapataan vaan roskaruokaa kärryyn. Nämä kerrat ovat listan myötä vähentyneet ja ruokalasku on myös pienentynyt melkein puolella. Ruokalistan olen koonnut niin, ettei hävikkiä juurikaan syntyisi. Ja tässä ollaan todella hyvin onnistuttu, sillä loppuviikosta jääkaapissa on oikeastaan enää valo jäljellä. 

Me syömme pääosin perus kotiruokaa, sillä se on terveellistä, hyvää ja edullista. Meillä minä olen huomattavasti nirsompi ruoan suhteen kuin mieheni. Oman hankaluuden tuo myös ruokavalioni, sillä en voi juurikaan syödä perunaa, pastaa, leipää tai muutenkaan viljoja. Eli mitä meillä siis syödään? Me syömme paljon lihaa, kasviksia ja juureksia. Meillä on aina pakkasessa marjoja, sieniä ja kalaa. Ne on meidän hätävararuokaa, jota syödään kun jääkaapissa on enää se kuuluisa valo jäljellä, eikä ole käyty vielä kaupassa. Kalaa syömme hyvin paljon, sillä mieheni rakastaa käydä kalassa. Se säästää myös meidän ruokalaskua, kun ei tarvitse aina olla kalaa hakemassa kaupan tiskiltä. 

Kuinka homma siis toimii?

Ruoka- ja kauppalistan tekemiseen menee aikaa yhden illan verran. Se vaatii pienen panostuksen alkuun, mutta sen jälkeen asiaa ei tarvitse 9 viikkoon miettiä koko asiaa. Toki samaa ruokalistaa voi pyörittää usemman kerran, jolloin homma helpottuu entisestään. Minulla on puhelimessa lista, johon keräilen aina uusia ruoka ideoita mitä voisimme kokeilla, tai mitä haluamme listalle lisätä. Meillä siis yleensä pieniä muutoksia tehdään aina sen 9 viikon jälkeen. Kesällä kuitenkin maistuu kevyempi ruoka, kun taas talvella lämpöiset keitot vievät nopeasti voiton. Tällä hetkellä meillä on aasialaisten reseptien kokeilu menossa, eli joka viikolla on vähintään yksi aasialainen ruoka. Edellisellä listalla meillä oli joka viikko jokin uusi ruoka, mitä ei olla aikaisemmin tehty.

Meillä samaa ruokaa syödään 2-3 päivää, joten joka päivä ei tarvitse viettää iltaansa keittiössä. Ruokaa pyritään tekemään keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Isommat satsit tulevat myös edullisemmaksi ja on helppo tuoda nälkäinen lapsi päiväkodista lähes valmiiseen pöytään, kuin että kuuntelet nälkäkiukkua heti työpäivän jälkeen ja samalla yrität väsätä ruokaa. Ei kiitos, ei kuulosta hyvältä suunnitelmalta. Kun ruoka tehdään sunnuntai iltana syödään sitä maanantai – keskiviikko. Keskiviikko iltana tehdään ruoka, jota syödään torstaina ja perjantaina. Tällöin ei näitä nälkäkiukkuja tule, eikä heti töiden jälkeen tarvitse alkaa tekemään ruokaa. Helppoa, eikö?

Ostoslista
Olen itse tehnyt K-ruoka sovellukseen ostoslistat joka viikolle ja sieltä ne on jaettu talouden kesken. Eli minulla ja miehelläni on molemmilla pääsy listaan, jolloin ei ole väliä kuka kaupassa käy. Kauppalistalle on lisätty vain ”pakolliset tuotteet”, eli ne, jotka varmasti tarvitaan sillä viikolla. Itse monesti täydentelen ennen kauppaan menoa mahdolliset paperit, pesuaineet ym. niin tulee nekin ostettua. Eihän niitä enää tämän ikäisenä muista, ellei ne jossain ole ylhäällä.. K-ruoka sovellus näyttää myös noin hinnan ruokaostoksille ja olen pyrkinyt pitämään meidän ruokaostokset 70 € / viikko. Rakastan yrittää päästä mahdollisimman halvalla mitä tulee ruokaostoksiin, kuitenkaan laadusta tai mausta tinkimättä. Meillä ei juoda juurikaan mehua, limpparia ym joten näitä ei meidän ruokalistalla ole.

K-ruoka sovellus on muutenkin todella mielenkiintoinen, jos haluaa seurata omia ostoksia ja tottumuksia. Minusta on kiva välillä tutkia, minkä verran meillä esimerkiksi menee kuukaudessa keskimäärin kasviksia tai kalaa. Tai että onko ostoksien mukaan meidän ruokavaliossa liikaa suolaa? Näitä pääsee toki seuraamaan vain, jos ostokset tehdään Keskon ketjussa. Me itse käymme pääsääntöisesti isot ostokset Citymarketissa ja täydennykset läheisessä Prismassa.

Miltä siis näyttää meidän ruokalistat?

Päätin jakaa teille kaksi meidän 9 viikon listaa. Näissä pyörii samoja ruokia, mutta jos näitä ei halua käyttää sellaisenaan, voi ainakin napata ideoita omaan arkiruokailuun.

9 viikon ruokalistat, olkaa hyvä:

Kiertävä ruokalista 1
Kiertävä ruokalista 2

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *