Suositukset raskausaikana – yksi turha stressitekijä

Olen molempien raskauksien aikana kuulunut Facebookkien vauvaryhmiin. Niistä voi saada hyvää tietoa ja vertaistukea, mutta myös sitä turhaa hysteriaa. Jo esikoisen kohdalla pyörittelin välillä silmiä kuin luin keskusteluita ja mietin mielessäni, että mitä helvettiä nyt taas. Kuinka vaikeaa on tehty yhdestä raskausajasta?

Mietin nyt toisessa raskaudessa liitynkö ollenkaan vauvaryhmiin, sillä sieltä tuskin mitään uutta tietoa tulisi minulle. Uteliaisuus kuitenkin voitti ja painoin liity nappulaa. Ensimmäinen keskustelu joka sieltä lävähti silmilleni: ”Oletteko uskaltaneet juoda aamulla kupin kahvia?” Ja tämä on juuri näitä hetkiä, kun toivoisin jokaisella olevan maalaisjärki päässä. Raskausajan suositukset, jotka ovat siis suosituksia, ei kieltoja – saavat ihmiset järjestämään itselleen 9 kuukauden päänsäryn. Suositukset ovat mielestäni hyvät olla olemassa, mutta niitä pitäisi osata myös ajatella sillä kuuluisalla maalaisjärjellä. Jos juo kupin kahvia päivässä tai syöt salmiakin silloin tällöin, lupaan, ettei lapselle sen takia kasva kuutta sormea tai kolmea jalkaa. Silmiäkin luultavasti löytyy vain kaksi päästä.

En ole itse noudattanut sokeasti suosituksia, vaan ajattelen maalaisjärjellä. Juon kahvia, syön salmiakkia ja jopa sushia silloin tällöin. Luotan siihen, että suomessa on puhtaat raaka-aineet ravintoloissa, jonka takia en menetä medium pihvin takia yöuniani. Tiedän, että tässä asiassa kuulun siihen pahasti katsottuun vähemmistöön joka riskeeraa raskautensa oman mielihyvän takia. Mutta, raskaus ei ole itselleni ollut koskaan mukava asia. Raskaus on pakollinen paha, joka täytyy kärsiä – miksi siis maksimoisin kärsimyksen jättämällä esimerkiksi kahvin pois ruokavaliostani? Jos juo kupin tai kaksi päivässä, en näe sitä ongelmana. Jos juot kolme pannua kahvia, kannattaa asiaa miettiä jo omankin hyvinvoinnin kannalta. 

Esikoisen raskausaikana söin myös sushia, mutta silloin en siitä juurikaan sanonut kenellekkään. Tiesin, että se aiheuttaa paheksuttavia katseita ja kysymyksiä – miksi? Toisessa raskaudessa en ole jaksanut välittää muiden mielipiteistä. Rakastan sushia ja jos se tekee minut perjantai-iltana onnelliseksi, löytyy meidän ruokapöydältä sitä sushia. Jos mietitään, söisinkö raakaa kalaa thaimaalaisella torilla, en söisi. Suomalaisessa ravintolassa? Kyllä syön. Koen itse sen turvalliseksi paikaksi, vaikka koskaan ei voi olla 100 % varma, etteikö ruoassa olisi jotain. Et voi myöskään olla 100 % varma, ettet jää auton alle kun astut ovesta ulos. 

Tässä raskaudessa neuvolassa vain sivuttiin ruoka-aine suosituksia, mutta siitä ei tehty numeroa. Mielestäni se on parempi tapa kuin, että niitä lähdetään juurta jaksaen käymään läpi. Jos odottaa esikoista ja yhtään on arka luonteeltaan, jää suosituksien kanssa maalaisjärki helposti kakkoseksi. 

Meillä esimerkiksi syödään paljon järvikalaa: kuhaa, ahventa ja haukea. Suosituksien mukaan näitä ei saisi syödä ollenkaan. En ole raskauden takia jättämässä näitä pois ruokavaliostani, sillä koen, että haluan syödä monipuolisesti. Minulle monipuolinen ruokavalio tarkoittaa myös eri kalalajeja, ei vain lohta. Ylipäätään monipuolinen ruokavalio tuoreista raaka-aineista luulisi olevan paras mahdollinen vaihtoehto niin äidille kuin sille vatsassa kasvavalle lapselle. 

Monesti myös unohdetaan, että suositukset eivät koske vain raskausaikaa. Suositukset ovat yleensä raskaana oleville ja imettäville äideille.Moni unohtaa tämän ja sairaalassa ollaan jo syömässä sushia tyytyväisenä – vaikka se ei edelleenkään ole suosituksien mukaista. Harva enää siinä vaiheessa kuitenkaan syynää ruokavaliotaan samalla tavalla kuin edelliset 9 kuukautta. 

Mitä olen suosituksista lukenut, on niissäkin kehotettu maalaisjärjen käyttöön. Ei sokeasti noudattamaan kaikkea lukemaansa. Jos kohtuudella syöt jotain, siitä tuskin aiheutuu haittaa kenellekkään. Jos taas elät salmiakilla, ei se ole taaskaan hyväksi äidille tai lapselle. Turhaa hysteriaa on mielestäni järjetöntä lähteä lietsomaan raskaana oleville, sillä taudit ovat harvinaisia ja ympäristömyrkkyjäkin saa syödä jatkuvasti, jotta niistä todellista haittaa olisi. Joten, tulevat äidit – maalaisjärki käyttöön. Yksi kahvikuppi ei pahaa tee, korkeintaan herättää tähän päivään. 

Noudatettiinko teillä suosituksia kirjaimellisesti, vai maalaijärjellä höystettynä?

/Elina

perhe vanhemmuus lapset oma-elama
Kommentit (1)
  1. No vähän sekä että. Kahvia kyllä kului, mutta esim. kylmäsavutuotteet ja pastöroimattomat juustot jätin syömättä. 3 kertaa raskauden aikana join alkoholia: kesäloman aluksi lasillisen, siskon 40-vuotissynttäreillä toisen ja jouluaattona kolmannen. En ollut kovin tarkka syömisistäni, mutta olin kyllä tietoinen kaikista suosituksista. Minunkin mielestä maalaisjärki on oikein hyvä, ei kannata itse aiheuttaa stressiä raskausaikana. Tai muutenkaan kyllä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *