Vaalitunnelmissa
Itsenäisyyspäivää juhlittiin kesällä 26.7. asiaankuuluvin menoin ja puhein, olihan kyse jo 170-vuotisjuhlista. Kaupunki oli koristeltu ja tunnelma korkealla. Tosin sadekauden johdosta ei ulkoilmatilaisuuksia näkynyt, vaan puheet pidettiin sisätiloissa.
Kuukausi Itsenäisyyspäivän jälkeen, 24.8. juhlittiin Lippupäivää valtiolipun kunniaksi. Sekin antoi syyn liputtaa ja viettää iloista vapaapäivää.
Kesän jälkeen ollaan eletty yhä tiiviimmin vaalitunnelmissa. 10 lokakuuta oli vaalipäivä, ja silloin äänestettiin sekä eduskunnan yhden kamarin edustajista että myös maan uudesta presidentistä. Nobelin rauhanpalkinnon saanut nykyinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf, ensimmäinen afrikkalainen naispresidentti, on istunut jo perustuslain mukaiset kaksi kautta ja on nyt astumassa syrjään.
Liberian verisen lähihistorian vuoksi monilla on ollut vakava huoli vaalien rauhallisesta sujumisesta. Lukuisat järjestöt valtiovallan ohella ovat kampanjoineet jo pitkään väkivallattomien vaalien puolesta.
Myös äänestysaktiivisuuden puolesta kampanjoitiin ahkerasti. Aiemmin keväällä ihmisten piti käydä rekisteröitymässä äänestäjäksi ja nyt pyrittiin saamaan kaikki rekisteröityneet vaaliuurnille.
Ehdokasasettelu oli myös vilkasta ja lopulta vaalipäivänä presidentinvaaleissa oli valittavana 20 puolueen presidentti- ja varapresidenttiehdokkaat. Äänestämään piti matkustaa kotipaikkakunnalleen ja päivä olikin kansallinen vapaapäivä. Vaikka sadekausi vielä jatkui, oli vaalipäivä ainakin Monroviassa kaunis ja pääosin poutainen. Äänestyspaikkoina toimivat mm. koulut ja päiväkodit. Kaikki sujui todella rauhallisesti.
Läheinen päiväkoti toimi yhtenä vaalitoimipaikkana.
Presidentinvaaleissa ei yksikään ehdokkaista saanut ehdotonta enemmistöä. Eniten ääniä sai entinen jalkapallotähti, nykyinen senaattori ja toiseksi tuli nykyinen varapresidentti. He olivat menossa toiselle kierrokselle, joka oli määrä pitää 7. marraskuuta.
Ääntenlaskennan aikana alkoi tihkua tietoja puutteista ja virheistä. Vaalimateriaalien, äänestäjälistojen, äänestyslippujen ja uurnien kuljettamisessa kaikille vaalitoimipaikoille oli ollut ongelmia. Oli myös tapauksia, joissa henkilö oli tiennyt, ketä haluaa äänestää, ja päässyt äänestyskoppiin asti, mutta ei ollutkaan pystynyt tunnistamaan vaalilipulta oman ehdokkaansa kuvaa. Lukutaitoprosentti on vielä melkoisen alhainen. Monissa paikoissa ihmiset olivat jonottaneet tuntikausia päästäkseen äänestämään ja kuulleet sitten, ettei heidän nimeään löydykään luetteloista, toisaalla taas vaaliuurnat olivat jääneet matkalle.
Ei siis ihme, että vaaleista valitettiin. Oikeus määräsi vaalilautakunnan tutkimaan valitukset ja korjaamaan puutteet. Nyt odotetaan, mitä tuleman pitää. Tuleeko uusintavaalit vai toinen kierros. ’Re-run or run-off’. Nykyinen presidentti on ilmoittanut haluavansa vetäytyä virasta ensi vuoden alussa, kuten lakikin vaatii. Nähtäväksi jää, miten virheet ja puutteet korjataan, miten ja millä aikataululla vallanvaihto jatkuu.