Ladataan...
Monttu

En ole kirjoittanut aikoihin blogiin mutta paperille sitäkin enemmän. On tapahtunut niin paljon. Suurimpiin löydöksiini viime kuukausilta lukeutuvat oma jääkaappini ja sen täyttämisen lumoavat mahdollisuudet. 

Nämä reseptit haluan jakaa, koska olen niin äimistynyt makuyhdistelmistä. Tänään inspiroiduin hyötykäyttämään varsin villissä tuorepuurossa appelsiinin riekaleet, jotka jäivät jäljelle mehun puristamisesta silkkiseen sosekeittoon. Keiton reseptin taittelin kasaan netistä löytyneistä ohjeista. Erityisesti inspiroiduin appelsiinin kanssa tanssahteleva harissasta, joka on minulle uusi tuttavuus.

Tässä siis kaksi mielestäni varsin loistokasta ruokalajia, jotka saivat ainakin minut vaikeroimaan gastronomisesta nautinnosta:

 

Bataatti-porkkana-cashewkeitto

 

 

oliiviöljyä kuullottamiseen

2 keskikokoista sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 tl harissaa

1 bataatti

2 porkkanaa

1 prk kookosmaitoa (käytin kevytversiota, koska...)

3 dl cashewpähkinöitä

1 tomaatti

1 kasvisliemikuutio

5 dl vettä

1 rkl tahinia

1 appelsiinin mehu

1 rkl sitruunan mehua

halutessasi hieman suolaa

 

Proseduuri: 

Kuullota viipaloituja sipuleita öljyssä. Lisää harissa ja hetken päästä laiskasti pilkottu bataatti ja porkkanat sekä pähkinät. Sekoita joukkoon kookosmaito, vesi ja kasvisliemikuutio. Keittele lempeästi, kunnes keitto alkaa muheutua. Kaada ainekset blenderiin (olen hankkinut Rawmixin ja rakastunut) ja soseuta sileäksi. Lisää tahini sekä sitruksien mehut. Blendaa taas ja maista, lisää suolaa tarpeen mukaan. 

 

Appelsiininen suklaa-lakritsituorepuuro

 

1 appelsiinin lihat

2 dl kaurahiutaleita

vajaa 1 dl hirssiä

1 dl kauramaitoa

vajaat 2 dl vettä

3 taatelia

2 tl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta

vajaa 1 tl lakritsijauhetta

vajaa 1 tl sitruunan mehua

maun mukaan suolaa

1 rkl chiansiemeniä

 

Proseduuri:

Heittele kaikki ainekset blenderiin, lukuun ottamatta chiansiemeniä. Erityisesti lakritsia ja kaakaota kannattaa lisätä maltillisesti, maistellen. Sekoita silkkiseksi. Sekoittele chiansiemenet lusikalla muutoin valmiiseen tuorepuuroon. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti, pari.

 

Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Pantoum-runous perustuu toistuviin säkeisiin, joiden kierto muistuttaa minua syklisesti itsensä ympärille kiertyvästä spiraalista tai sisään- ja uloshengitysten kierrosta. En tiedä, miksei tämä runomuoto ole tullut minua vastaan äidinkielen oppikirjoissa tai kirjallisuuden luennoilla tai vastaavasti: miksi olen unohtanut sen olemassaolon. Tällaisten kirjoittaminen nimittäin tuottaa minulle suurta turvallisuuden ja merkityksellisyyden tunnetta. Erityisen tyydyttävä on hetki, jona viimeinen säe tulee todeksi ja saa koko runon merkityskokonaisuuden ihanasti tiivistymään kitalakeen.

Jos haluat kokeilla pantoumin kirjoittamista, tiedoksesi, että säkeet toistuvat neljässä säkeistössä seuraavasti: 1 2 3 4 – 2 5 4 6 – 5 7 6 8 – 7 3 8 1. Interwebsin mukaan tästä on olemassa muunkinlaisia versioita, joita voit halutessasi tutkailla. Ja jos et ymmärtänyt tuota kaavaa, ei hätää: ei se välttämättä aukeakaan tuosta vain. Ehkä saat siitä kopin, jos tutkit sitä rinnan sadeaamuun sutaisemani runonpätkän kanssa:

 

On kaikki hyvin

hengitän

hetki on nyt

vain nyt

 

Hengitän

auki kaikelle

vain nyt

hiljaisuus

 

Auki kaikelle

tulla ja mennä

hiljaisuus

minussa

 

Tulla ja mennä

hetki on nyt

minussa

on kaikki hyvin.

 

Niin, ja vielä yksi ajatus: näitä voi kirjoittaa myös niin, että ottaa esiin muutamat hetkeen sopivat laululyriikat (mitähän ne itselläni juuri tänään olisivat?) ja poimiikin säkeet niistä! Kuinka helppoa ja silti yllättävää fuusiorunoutta. Säkeiden pituuttakin voi vaihdella rajattomasti, eikä lopputulosta kannata ryhtyä alussa arvailemaan lainkaan.

Ainakin minua tämä runon muoto tuntuu johdattavan siihen tyyliin, kuin kulkisi silmät sidottuna luotettavan ystävän käsipuolessa. Se on aika paljon kaavalta.

Ladataan...

Pages