Appelsiinin hyödyntämisen tyydyttävyys: sitruksella höystetyt bataatti-porkkana-cashewkeitto ja suklaa-lakritsituorepuuro
En ole kirjoittanut aikoihin blogiin mutta paperille sitäkin enemmän. On tapahtunut niin paljon. Suurimpiin löydöksiini viime kuukausilta lukeutuvat oma jääkaappini ja sen täyttämisen lumoavat mahdollisuudet.
Nämä reseptit haluan jakaa, koska olen niin äimistynyt makuyhdistelmistä. Tänään inspiroiduin hyötykäyttämään varsin villissä tuorepuurossa appelsiinin riekaleet, jotka jäivät jäljelle mehun puristamisesta silkkiseen sosekeittoon. Keiton reseptin taittelin kasaan netistä löytyneistä ohjeista. Erityisesti inspiroiduin appelsiinin kanssa tanssahteleva harissasta, joka on minulle uusi tuttavuus.
Tässä siis kaksi mielestäni varsin loistokasta ruokalajia, jotka saivat ainakin minut vaikeroimaan gastronomisesta nautinnosta:
Bataatti-porkkana-cashewkeitto
oliiviöljyä kuullottamiseen
2 keskikokoista sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl harissaa
1 bataatti
2 porkkanaa
1 prk kookosmaitoa (käytin kevytversiota, koska…)
3 dl cashewpähkinöitä
1 tomaatti
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
1 rkl tahinia
1 appelsiinin mehu
1 rkl sitruunan mehua
halutessasi hieman suolaa
Proseduuri:
Kuullota viipaloituja sipuleita öljyssä. Lisää harissa ja hetken päästä laiskasti pilkottu bataatti ja porkkanat sekä pähkinät. Sekoita joukkoon kookosmaito, vesi ja kasvisliemikuutio. Keittele lempeästi, kunnes keitto alkaa muheutua. Kaada ainekset blenderiin (olen hankkinut Rawmixin ja rakastunut) ja soseuta sileäksi. Lisää tahini sekä sitruksien mehut. Blendaa taas ja maista, lisää suolaa tarpeen mukaan.
Appelsiininen suklaa-lakritsituorepuuro
1 appelsiinin lihat
2 dl kaurahiutaleita
vajaa 1 dl hirssiä
1 dl kauramaitoa
vajaat 2 dl vettä
3 taatelia
2 tl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
vajaa 1 tl lakritsijauhetta
vajaa 1 tl sitruunan mehua
maun mukaan suolaa
1 rkl chiansiemeniä
Proseduuri:
Heittele kaikki ainekset blenderiin, lukuun ottamatta chiansiemeniä. Erityisesti lakritsia ja kaakaota kannattaa lisätä maltillisesti, maistellen. Sekoita silkkiseksi. Sekoittele chiansiemenet lusikalla muutoin valmiiseen tuorepuuroon. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti, pari.