Pitäisikö sitä muuttaa Porvooseen?

Olimme etsineet asuntoa Lauttasaaresta noin vuoden ajan, kun meille ehdotettiin Porvoon asuntomarkkinoihin tutustumista. Ensimmäinen ajatus oli että eihän me nyt Porvooseen voida muuttaa, mutta äitini istuttama ajatuksen siemen alkoi huomaamattani kasvaa. Ehkä joskus puolen vuoden jälkeen olin valmis menemään katsomaan asuntoa Porvooseen, jos mielenkiintoinen kohde tulisi myyntiin. Ajatus oli nimittäin se, että jos sinne muuttaisi, asunnossa olisi oltava jotain ekstraa verrattuna esimerkiksi lauttasaarelaiseen kerrostaloasuntoon.

1280px-Porvoo_Old_Town_%2841%29_%2836291280140%29.jpg

Porvoo tuntui aluksi mahdottomalta ajatukselta sen takia että Lauttasaari oli siihen asti ollut niin sanotusti ainoa vaihtoehto. Jos olisimme nyt muuttaneet Lauttasaareen, se olisi ollut minulle neljäs kerta ja seitsemäs talo siellä. Lauttasaaressa olen asunut pisimmän ajan elämästäni ja mikään muu alue ei kiinnostanut. Mutta kun tarjontaa ei pahemmin ollut ja hinnat alkoivat olla aika kovia, niin äitini istuttama ajatus alkoi pikkuhiljaa kiinnostaa. Kumpikaan meistä, mieheni tai minä, emme ole kotoisin Porvoosta joten suoria kytköksiä meillä ei sinne ollut. Kuitenkin, tuntui että melkein kaikki ihmiset kenelle kerroin Porvoo-ideasta, kertoivat jostain omasta tutusta joka asuu siellä ja viihtyy siellä vähintäänkin todella hyvin. Vanhempani ovat vanhemmilla päivillä muuttaneet Loviisaan, joten Porvooseen muutto veisi meidät myös lähemmäksi heitä.

Tänään, melkein vuosi sen jälkeen kun kävimme ensimmäistä kertaa katsomassa asuntoa Porvoossa, pääsemme muuttamaan uuteen kotiin. Helsingistä pois muuttaminen pelottaa, tai tuntuu vähintäänkin haikealta, mutta samalla olen erittäin innoissani ja odottavainen!

Miksi Porvoo?

Porvoo tuntuu idylliseltä paikalta. Se on noin 50 000:n asukkaan kaksikielinen kaupunki jossa myös historia on läsnä. Ja nimenomaan oikea kaupunki, jossa on kunnon keskusta ja kaupunkimiljöö. Voit asua keskustassa, lähellä kaikkia palveluita, kuitenkaan tinkimättä asumisesta. Keskustassa on kaikki tarvittavat palvelut. Siellä on jopa oma laskettelumäki. Ja jos jotain ei löydy, Helsinki ei ole kaukana. Ilmeisesti hyvin moni porvoolainen on töissä Helsingissä. Porvoo on kaunis, sekä kesällä että talvella. Porvoota myös kehitetään koko ajan. Sinne tulee uusia asuntoja ja alueita. Verrattuna Helsingin keskustaan, samalla rahalla saa aika paljon suuremman ja kivemman asunnon. Porvoon keskustassa on oman (vuoden) kokemukseni perusteella hyvin erilaista asuntokantaa. Rakennushistoriallisesti merkittävän vanhan kaupungin varmaan kaikki tietää, mutta esim. Empire-kaupunginosa oli ainakin minulle uutta. Siellä vanhoissa taloissa on monen asunnon taloyhtiötä ja niissä on asukkaiden yhteinen, vanha piha. Aivan ihania asuntoja ja todellakin niin idyllistä. Keskustasta löytyy tietysti kerrostaloja, mutta myös omakotitaloja ja paritaloja omilla pihoilla. Ja asut kuitenkin kaupungin keskustassa! Asuntoa etsiessä kävi myös ilmi että emme olleet ainoita helsinkiläisiä kolmekymppisiä jotka etsivät asuntoa Porvoosta.

Naurettavan moni ihminen, melkeinpä 99%:sti, on Porvoosta puhuttaessa sanoneet että se on kyllä tosi kiva kaupunki. Asuntometsästyksessä törmäsimme jopa kolmeen välittäjään jotka olivat entisiä helsinkiläisiä ja kaikki tietysti kehuivat Porvoota. Liityin taannoin porvoolaisille tarkoitettuun Facebook-ryhmään. Joku oli postannut sinne kuvan Porvoota kehuvan tekstin kera. Moni henkilö oli jo kommentoinut kuvaa, mutta yhdellä vilkaisulla näkyi useampi kommentoija jotka vuolaasti kehuivat (uutta) asuinpaikkaansa. Joku oli asunut kymmenen vuotta tai enemmän, toinen vasta muutaman viikon. Tuntuu jopa absurdilta, kuinka paljon kaikkialta tulee Porvoonhehkutusta vastaan, viimeistään kun sen ottaa puheeksi. Toivottavasti me pääsemme yhtymään siihen kohta, ja vielä kymmenen ja kahdenkymmenenkin vuoden päästä. Sen verran ajatustyötä tässä on vuoden aikana tullut tehtyä, että nyt suurin pelkoni onkin se, että tulen (ja tulemme) viihtymään Porvoossa niin hyvin että en halua muuttaa sieltä enää pois.

Uusi koti

Uusi kotimme on kivalla pientaloalueella, alle kilometrin päässä linja-autoasemalta. Asunto on todella kiva, siinä on todella kiva pohja ja oma piha. Asunto kaipaa remonttia, mutta muutamme sinne heti. Remontoimme sen sitten ajan kanssa oman näköiseksi. Siitä lisää siis myöhemmin.

Kuva: Richard Mortel

koti sisustus diy sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *