Lasten kanssa retkellä: Kiasma

Morning Glory

Taidemuseo ja lapset kuulostavat äkkiseltään ajateltuna kaatuneilta vaaseilta, tahmaisilta sormilta räpeltämässä jokaista taideteosta sekä äititylsäämähaluunpois-marinalta. Tuhansien eurojen arvoisissa taideteoksissa sekä aktiviteettipäissään riehuvissa lapsissa piilee kaikki katastrofin ainekset, mutta kombo on kuitenkin yllättävän toimiva kunhan museon vain valitsee oikein. 

Me käväisimme alkuviikosta lasten sekä äitini kanssa Kiasmassa, joka komeilee keskellä Helsingin paraatipaikkaa aivan Töölönlahden tuntumassa. Olemme kolunneet jo useita museoita pikkuväki mukanamme, mutta nykytaiteen museo oli jäänyt kokonaan unholaan - ja mikä menetys! Kiasma nimittäin osoittautui kaikkein parhaimmaksi taidemestaksi näin perheenäidin näkövinkkelistä. Steven Holl on suunnitellut kauniin, sekä luultavasti puolivahingossa myös todella lasta viihdyttävän rakennuksen, joka on täynnä elementtejä jotka saavat koko paikan muuttumaan suureksi salaperäiseksi leikkikentäksi. Joka puolelta putkahtaa esiin pieniä ikkunoita, huoneita, koloja, liuskoja sekä portaita, jotka saivat ainakin meidän kolmevuotiaamme viihtymään Kiasmassa ihan älyttömän hyvin. 

Vaikka rakennus koostuu viidestä eri kerroksesta on kulkeminen museossa todella vaivatonta ja myös vaunujen tai rattaiden kanssa pääsisi tutkimaan koko näyttelyn niin halutessaan. Me jätimme kuitenkin rattaat sekä ulkovaatteemme valvottuun narikkaan, ja vauva keikkui mukanamme kantorepussa tai kontaten perässämme. Suuret avarat näyttelyhuoneet sekä joka paikasta tulviva valo teki tilasta miellyttävän kulkea kahden pienen ipanankin kanssa kun ei tarvinnut pelätä, että joku peruuttaa itsensä päin taideteosta. 

Tyttö jaksoi kulkea mukana hyvin ja ihastella itsekin jonkin verran esillä olevia tauluja sekä installaatioita. Juuri kun ote alkoi herpaantumaan löysimme lapsille suunnatun Kiasma-monsterin kierroksen, jossa lapset saavat etsiä pieniä monsterin jälkiä museon lattialta. Jäljet kulkevat koko neloskerroksessa olevan näyttelyn läpi ja ne johtavat aina eri taideteoksien eteen. Merkittyjen taideteosten kohdalta löytyi muutamia kysymyksiä teoksesta, joita lapsen kanssa pystyi pohtimaan yhdessä. Idea oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan vallattoman hauska sekä viihdyttävä. Kierroksia saa myös ohjattuna maksusta, mutta meille riitti hupia monsterin jälkien metsästyksestä ihan oman porukankin kesken. 

Kiasmassa oli muutenkin todella lapsiystävällinen tunnelma jossa tuntui etteivät vauvat, rattaat tai ylivilkkaat lapset olleet kenellekään ongelma. Kiasmassa järjestetään myös lapsille erilaisia tapahtumia kuten lauantaipaja jossa yli kolmevuotiaat lapset pääsevät taiteilemaan itse eri teemojen ympärillä, sekä värileikkejä 3-11 kk vauvoilleKiasmassa on tällä hetkellä ohjelmistossa neljä eri näyttelyä joista jokainen oli ihan mielettömän hyvä. Sisäänpääsy on aikuisilta 12 €, alle 18-vuotiailta ilmainen, ja joka kuun ensimmäisenä perjantaina sisään voi lampsia ilman pääsymaksua. Vahva suositus, lasten kanssa tai ilman!

Seuraa: Instagram @morningloryannika/ Facebook/ Bloglovin 

Kommentit

Aasara
Kunnon Mamma

Ah, kuulostaa kivalta! Ehkäpä minäkin uskaltaudun lapsen kanssa joku päivä Kiasmaan. Oon miettinyt sitä mutta toistaiseksi ei olla menty, eniten pelkään sitä että tyttö tuhoaa jonkun arvokkaan taideteoksen... XD

morning glory
Morning Glory

Haha mä niin ymmärrän mitä tarkoitat! Mutta mä lähtisin kokeilemaan ihan rohkeesti tolla Kiasmalla koska meilläkin meni niin hyvin, ja tietty sitten vaan täytyy toivoa parasta, ettei mikään ihan älyttömän kallis teos menisi rikki :D :D

Uusi Alku
Between the raindrops

Meilläkin tykätään tosi paljon Kiasmasta. Sinne on tosi helppo ja kiva mennä koko perheellä, pieni meno ja puheen pulputuskaan ei haittaa. Myös museon työntekijät suhtautuu tosi kivasti lapsiin :)

morning glory
Morning Glory

Kiva, että tekin olette tykästyneet Kiasmaan :) Mekin taidetaan vierailla siellä nyt vähän useammin, kun se on hyväksi paikaksi havaittu. Ja just näin! - Tuntui että sai mennä ihan vapaasti lastenkin kanssa ympäri museota, eikä koko aikaa tarvinnut olla hyssyttelemässä :) 

riik
3h+kasvimaa

Landespede on kade!

Meidän pitää nyt tosissaan ryhdistäytyä ja lähteä Isolle Kirkolle kulttuurin pariin.

morning glory
Morning Glory

No täältä isolta Kirkolta löytyypi notta vaikka mitä kulttuuria, että tällainen Porvootyttökin on välillä ihan ihmeissään! Mutta siis suosittelen ehdottomasti Kiasma-reissua, ja siellä menee nyt tosi hyviä näyttelyitäkin jotka ainakin minua kiinnostivat kovasti :) 

riik
3h+kasvimaa

Niin menee, mä kävinkin siellä viime kuussa työreissun yhteydessä :). Ilman lasta tosin. Mutta kai sillekin pitäis noita Helsingin ihmetyksiä joskus näyttää.

Juliaihminen
Juliaihminen

Oo, ihanaa ja ihanan näköistä! Mä niin aion ottaa mallia ja ryhtyä tuommoseksi kulttuuriäidiksi heti kun tyyppi on pullahtanut ulos. 

morning glory
Morning Glory

No siis kannattaa! Kulttuuriäitinä on nimittäin just kivaa, ja muistat sitte käydä vielä beben kanssa jossain trendikkäässä ihanassa mestassa lounaalla taidekierroksen jälkeen!  

Juliaihminen
Juliaihminen

But of course! <3

Taidekoti (Ei varmistettu) http://taidekoti.com/

Tosi hyvä kirjoitus! :) Mekin kävimme Kiasmassa jokin aika sitten lasten kanssa - ja suosittelen myös. (http://taidekoti.com/2015/10/taidemuseoaamu/) . Ja käykää ihmeessä myös uudessa HAMissa!

morning glory
Morning Glory

Kiitos! Teidänkin lapset näyttivät olevan yhtä innoissaan Kiasmasta kun meidänkin. Se on kiva huomata, että ennakkoluuloista huolimatta siellä taidemuseossa voi ollakin ihan kivaa :) Ja hei superhyvä vinkki - kiitos! Tuonne suuntaammekin seuraavaksi!

IitaIip
Kolmen koto

Hittolainen, taas iski kaupunki kateus, mä en kestä!!! Teen pian HESA to do-listan, varaan hotlan ja lähen naperon kans lomalle :,D

morning glory
Morning Glory

No mutta hei, nyt vaan reissua tännepäin suunnittelemaan :) Ja mä olin muutes kateellinen teidän hienosta kirjastosta, josta olit kirjoittanut jutun!! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.