Verenpaineet koholla…

… varmaan monestakin syystä. Työasiat ikävä kyllä nostaa verenpainetta toisinaan, mutta ilmeisesti myös mun lääkitys.

Noin vuosi sitten kävin gynellä ja hän mittasi verenpaineeni. Alapaineet oli koholla ja ne laitettiin seurantaan niin, että ostin kotiini verenpainemittarin. Joka päivä mittasin kolme kertaa, aamulla, päivällä ja illalla, ja kirjasin ne ylös. Kuukauden päästä palasin gynelle. Kotona mulla alapaineet eivät olleet kovin koholla, jos ollenkaan. En saisi syödä nykyisiä yhdistelmäpillereitäni, mikäli verenpaineet on koholla. Toistaiseksi kuitenkin sovittiin, että jatkan niiden syömistä, koska alapaineet eivät kotioloissa olleet koholla.

Asia unohtui enkä ajatellut sitä sen enempää. Nyt keväällä päätin alkaa taas mittailemaan paineitani, ettei kallis mittari seisoisi ihan turhan panttina kaapissa. Ja kas vain, alapaineet huiteli 90 tietämillä ja leposykekin oli 100. Vertaistukiryhmässä joku samaan aikaa kysyikin, että onko Aubagion syöjillä paineet koholla. Bingo! Eli lääkkeen sivuvaikutuksiin kuuluu verenpianeen kohoaminen. Eli tätä pitää nyt seurata.

Mulla oli naistentautien polilla dermoidikontrolli, että joudutaanko se leikkaamaan. Muutamia vuosia sitten multa leikattiin jo yksi dermoidi ja nyt tällä kertaa se on eri munasarjassa. Vähän salaa toivoin, että dermoidi olisi kasvannut ja se jouduttaisiin leikkaamaan, koska olisin samalla halunnut, että piuhat leikattaisiin kokonaan poikki. Olisi yksi pilleri vähemmän syötävänä. Mutta eihän se mitään kasvanut ollut, ihan täsmälleen samankokoinen kuin vuosi sitten. ja sen verran pieni, ettei niin pientä leikata. Gynekologi käski mun toistaiseksi unohtaa dermoidin ja palata asiaan, mikäli se alkaa vaivaamaan jotenkin. Mutta harmikseni unohdin kysyä pillereistäni. Koska yhdistelmäpillerit ja kohonnut verenpiane ei sovi yhteen, eli pitäisi vaihtaa minipillereihin.

Keskustelin mieheni kanssa asiasta ja hän olisi valmis menemään vasektomiaan, niin ei tarvitsisi miettiä ehkäisyasioita sairauden ohessa. Mutta kuinka helposti sellaiseen sitten pääsee? Ainakin naisen strilisaatio tuntuu olevan kovin vaikeaa. Monet hoitoalanihmiset tuntuvat tyrmäävän koko asian. Edeltävä gynekologi, kun omasta streilisaatiosta hänelle mainitsin sanoi heti, ettei kannata, että hormonaalisesta ehkäisystä on niin paljon hyötyä. Enkä muutenkaan viitsisi mennä toimenpiteeseen pelkästään piuhojen katkaisun vuoksi, koska mäsä saattaa hermostua siitä. No mistäpä se ei hermoistuisi? Siksi toivoin dermoidinkasvua ja leikkausta, niin olisi ollut pakko mennä leikkaukseen ja samalla saanut toisen toimenpiteen siinä ohella.

Mutta muihin asioihin. Pääsin viimeinkin työterveyden lähetteellä  neurologi Juha Multasen vastaanotolle. Ja ekaa kertaa tän kahden vuoden (tai oikeastaan 10 vuoden) aikana musta tuntui, että joku ymmärsi mistä puhuin ja hän oli erittäin asiantunteva. Voispa hänen vastaanotolla käydä aina. Hän kävi historiaani läpi ja sanoi, että jo 2012 oli kyllä jo vahva viite mäsästä, koska likvorin iG- arvo oli kohonnut ja oireet kuitenkin olivat ”mäsämäisiä”. Hän sanoi, ettäi mäsäni kuitenkaan kovin dramaattiselta vaikuta. Hyvä niin, mutta mitä tahansa voi sattua…

Käytiin läpi fatiikkiani ja hän määräsi mulle kokeiluun Amantadinia, 2-4 viikkoa tulisi nyt syödä sitä. Lääkkeellä tulisi olla ”piristävä vaikutus”, mutta sitä odotellessa. Multanen sanoi suoraan, että toisilla lääke toimii hyvinkin ja toisilla ei ollenkaan. Toisena lääkepäivänä tein aamupäivän töitä ihan koomassa ja lopulta mun oli pakko soittaa esimiehelleni,e ttä nyt en pysty. Onneksi olin silloin etänä ja menin siitä suoraan nukkumaan. Nukuinkin siinä sitten reippaat viisi tuntia.

Mikäli tuo lääke ei toimi, Multanen mietti valmiiksi toista kokeilua. Ajettaisiin Noritren alas ja ottaisin tilalle Venlaflaxinin. Nää lääkkeiden nimet on mulle ainoastaan tuttuja noista mäsäryhmistä, eli mulla ei oikeastaan oo hajuakaan mitä Venlaflaxin on. Kuulemma auttaa kipuun ja jaksamiseen. Jos auttaa.

Lisäksi hän määräsi verikokeisiin, jossa katsotaan D-vitamiini, B12, kalsium ja jotain muita. Toukokuussa, kun olen käynyt verikokeissa, mulla on Multaselle soittoaika. Verikokeista sekä lääkkeen toimivuudesta. Saa nähdä. Kesällä mulla on hoitavassa sairaalassa pään magneettikuvat ja neurologin aika. Vielä en ole saanut tietooni tarkempia aikatauluja.

Nyt aivot viikonloppumoodiin. Kivaa viikonloppua!

hyvinvointi terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *