Ladataan...
Mungolife

Huhhei, tuntuu uskomattomalta, että me ollaan oltu reissussa jo kohta kaksi viikkoa. Aika on hujahtanut hirveän nopeasti, mutta toisaalta ollaan lyhyessä ajassa ehditty viettämään aikaa niin Singaporessa, Melbournessa kuin Sydneyssäkin ja tänään tulimme vihdoin Fijille. Vaikka täälläkin on muutama nähtävyysseikkailu suunnitteilla, niin täällä on kyllä ehdottomasti tarkoitus viettää viikko melko lailla rennosti chillaten. Tänään kun tultiin perille Dante polski altaassa pitkän tovin ja mulla oli ihanan rauhallinen olo. Nyt koko muu perhe on nukkunut jo hetken kun mä oon tehnyt hieman töitä. Mulla on yks tärkeä työprojekti, joka on vaatinut jonkun verran työtunteja joka ilta reissussa, mutta onneksi senkin deadline on jo ihan just eikä mun tarvii miettiä töitä sen kummemmin seuraavan kahden viikon aikana :) 

Oon onnistunut muilta osin irroittautumaan aika hyvin työmoodista ja oon vaan nauttinut päivistä mun ihanan perheeni kanssa. Kuvia reissusta on tullut otettua vaikka kuinka paljon, mutten ole edes siirtänyt niitä koneelle saati saanut blogia päivitettyä. Pahoitteluni siitä. Nyt kun mulla oli hetken rauhallinen mahdollisuus kirjoitella, halusin tulla kertomaan kuulumiset ja julkaisemaan tämän yhden asun, jota pidin ennen lähtöämme.

 

 

Tuntuu ihan hassulta täällä +30 asteen lämmössä, että kotona on ihan normaalia kulkea noissa vaatteissa ja tuo odottaa muakin parin viikon päästä. Taidanpa ottaa siis ihan oikeesti koko ilon irti tästä uimapukukelistä. Oon myös onnistunut hieman ehkä kerryttämään uikkarivarastoani tässä Australian reissussa, kun Myerissa oli hirveän hyvät alennukset ja ihania uikkareita. Sopii siis toivoa, että kylmän talven vastapainona odottaa samanlainen kesä kuin viime vuonna :) 

Onneksi siihen asti on miljoona tekosyytä pukeutua tähän mun luottoasuuni, joka on lähes aina samanlainen. Iso meganeule, ylipolvensaappaat ja joku kiva takki. Tällä kertaa mun pörröinen H&M:n unelma, josta saan aina kehuja, kun sitä pidän. Ja kieltämättä se on niiden jokaisen arvoinen :) Kuvissa vilahtaa muuten myös mieheltäni kihlautumisen muistoksi saamani laukku, jota en oo saanut esiteltyä teille vieläkään, vaikka sain sen jo kesällä. Se on itse asiassa myös täällä reissussa mukana ja ollut koko ajan käytössä. On noussut ihan ehdottomasti mun eniten käytetyimmäksi laukuksi, sillä se on täydellisen kokoinen, siihen mahtuu loputtomasti kaikkea tavaraa ja lisäksi se on just eikä melkein mun makuun. Vaikka mun Boyta rakastankin, niin samassa kokoluokassa tämä on kyllä käytössä ylittänyt Boyn, sillä tähän mahtuu paljon enemmän ja pienet taskut sisällä ja takana tuo tähän paljon lisäarvoa. Ihan mahtava reissuun ja kaupunkipäiviin!

 

 

 

 

H&M neule ja takki / LOUIS VUITTON laukku / GUESS saappaat / CHANEL rintakoru

 

 

Yritän saada huomenna hieman reissukuulumisia blogiin ja ajatuksia siitä, miltä tuntuu taas olla Australiassa :) 

Mitäs tykkäätte asusta? Ja mitä teille kuuluu, joko joulufiilis on vahvana? :) 

Ladataan...
Mungolife

Kirjoitin tuossa pienen avautumisen IG-storyihini reilu viikko sitten ja tarkoitus oli tehdä siitä mielipidemaanantain postaus, varsinkin koska moni toivoi siitä postausta asian tärkeyden takia. Viime maanantaina se jäi lähtökiireiden aikaan, mutta nyt sille on aikaa :) 

Toissa viikolla joutui taas lukemaan yhdestä tuhkarokkotapauskesta Suomessa, mitä ei tarvitsisi olla. Ottamatta kantaa siihen nimenomaiseen tapaukseen ja siihen, eteneekö se epidemiaksi vai ei, asia herätti mussa ajatuksia ja raivoja ja saamistani IG-viesteistä päätellen asia on todella monille samoja tunteita herättävä. Toivon, että bloggaajana voin hieman vaikuttaa joidenkin ihmisten ajatuksiin asian tiimoilta. Onneksi sain hieman rauhoituttua asian tiimoilta, sillä sain niin paljon fiksua ja hyvää palautetta asiassa ja selkeästi enemmistö on järki päässä tässä asiassa. Valitettavasti kaikki eivät ole, ja näissä talkoissa tarvitaan kaikkia, tai ainakin lähes.

Mä en tiedä mitään sen tyhmempää kuin se, että jättää lapsensa rokottamatta typerien syiden takia. Mä oon syntynyt Uzbekistanissa ja tullut Suomeen 4-vuotiaana, mikä tarkoittaa sitä, että mun varhaislapsuuden rokotushistoria on lähinnä äitini ja isäni muistojen varassa. Niinpä mulle on vuosien varrella annettu varmuuden vuoksi parit rokotukset uudelleen. Kun lapseni syntyi, oli mulle itsestäänselvää, että hänet rokotetaan valtakunnallisen rokoteohjelman mukaisesti. Ja niin ollaan menty. MPR-rokotteen ja vesirokkorokotteen sai varhennettuna reissujemme takia ja lisäksi Dantelle on pistetty B-hepatiitti -rokote ja kausi-infuelnssat ja tuberkuloosirokote (hänellä molemminpuolinen "rasite", sillä vanhempansa ovat syntyneet Uzbekistanissa ja Virossa ja tätä suositeltiin). Olen tutustunut luotettavien lähteiden puolesta rokotteisiin, niiden mahdollisiin sivuoireisiin ja potentiaalisiin riskeihin. Valtakunnallisessa rokoteohjelmassamme Suomessa ei ole sellaisia rokotuksia, mitä en lähtisi lapselle antamaan, sillä ne on kaikki hyvin tutkittuja ja niissä jokaisessa hyödyt ovat isompia kuin mahdolliset haitat. Toki löytyy tutkimuksia rokotuksia vastaan, mutta niissä kannattaa ihan hieman avata silmiään tutkimuksen laajuudelle ja tekijälle ja sille, onko sitä mahdollista pitää uskottavana.

Jatkuvasti törmää uutisiin ja ihan omassa elämässäkin vastalauseisiin rokotuksia kohtaan. Ties mitä höpötystä homeopatiasta, vaihtoehtohoidosta, hopeavedestä, ruusunlehdistä ja mistä ihmeestä vielä. Kas kun ei pyhällä Hengellä yritetä välttää ruttoa. 

Rokotusten teho perustuu nykypäivänä hyvin vahvasti joukkosuojaan, joka saavutetaan kun lähes kaikki rokotetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että monet taudit eivät pääse leviämään, jolloin ne poistuvat. Oli oikeasti aikoja kun polio, jäykkäkouristus ja isorokko vaativat lasten henkiä Suomessakin, eikä niistä ajoista ole mitenkään hirvittävän kauan. Tällä hetkellä näyttää hälyttävältä tuhkarokon suhteen, vaikka sen kanssa ei pitäisi olla mitään syytä olla ongelmia. Tuhkarokko on pysynyt poissa, koska suomalaisista lapsista lähes 100 % oli rokotettuja. Nyt luvut ovat hälyttävästi laskeneet ja joillakin paikkakunnilla tuo lukema on vain 80 % pintaan. Jotta joukkosuoja pysyisi yllä, n. 97 % pitäisi olla rokotettuja. 

Mitä joukkosuoja tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että jos 97 % on rokotettuja, todennäköisesti koko kansa on suojassa rokotukselta. Miksi näin on oltava? Koska meillä on pieniä lapsia (ja aikuisia ja vanhuksia, mut erityisesti lapsia), joille ei VOI antaa rokotuksia. Ihan allergia-syistä tai muista terveydellisistä syistä. Meillä on myös pienenä syntyneitä kaksosia, keskosia ja lapsia, joilla on jotain sairauksia ja lapsia, jotka eivät ole ns. perusterveitä. Siinä missä todennäköisyydet tavallisella pulliaisella on melko hyvät mitä tulee vaikka tuhkarokkoon, niin on paljon ihmisiä, lapsia, jotka ovat riskiryhmässä. Jos he sairastuvat tuhkarokkoon, on tiedossa vähintäänkin sairaalassa makaaminen tai jopa kuolema. On monia tauteja, jotka aiheuttavat riskejä sikiöille, pienille lapsille ja vanhuksille. 

Ymmärrän, että rokotteita ei voida pakottaa kellekään. Jos ihminen ei rakasta lastaan tarpeeksi pitääkseen hänen terveydestään huolta valtakunnallisen ohjelman mukaisin rokotuksin, sille emme voi mitään. Kenenkään lääkehoitoa ei voida pakottaa, sen on oltava ihmisen vapaus. Vapaat ihmiset on vaan ihan auttamattoman usein joko tyhmiä tai itsekkäitä. Mä oon kuullut muuten täysin fiksuilta, kouluttautuneilta, yhteiskunnallisesti aktiivisilta ja uutisten kanssa ajan tasalla olevilta ihmisiltä, miten he eivät aio rokottaa. Erinäisistä syistä. On lääkefirmaskeptikkoja, on vaihtoehtohoitofanaatikkoja ja sitten on niitä, jotka on itsekkäitä. Siipeilijöitä. Niitä, jotka luottaa siihen, että kun muut rokottaa, niin heidän Jani-Petterinsä ei rokotusta tarvitse. 

Esimerkiksi tuhkarokon tapauksessa taudin itämisaika on niin pitkä, että todennäköisesti lapsi ehtii tartuttaa lukuisia muita ennen kuin saa ensimmäiset oireet. Se on superhelposti leviävä tauti ja sen takia sen rokote-joukkosuoja on äärimmäisen tärkeä. Tuhkarokko ei ole pelkästään veemäinen sairastaa, vaan se voi aiheuttaa aivokalvontulehduksia ja kuolemaa. 

Ennen kuin jätät lapsesi rokottamatta, kysypä itseltäsi seuraavaa: 

- Ajaisitko 3-vuotiaan päälle autollasi tarkoituksellisesti? Toivon, että jokainen vastaa tähän ei. Miksi sitten olisit valmis tuomaan hänelle ulkomaantuliaisena taudin, joka voi tappaa hänet? Ihan sama kuin ajaisit sillä autollasi hänen ylitseen, samaan hautaan se johtaa. 

- Entä jos vaikkapa aikuisen tyttäresi poikaystävällä olisi HIV ja hän tartuttaisi sen tietoisesti tyttäreesi, koska ei haluaisi käyttää kondomia? "Kun ei oo todistettu..." ja mitä kaikkia mahdollisia tekosyitä. Itsestäänselvissä asioissa jos antaa omien halujen ratkaista järjen yli, voi seurauksena olla toisen ihmisen kuolema. Niin myös näissä "en rokota lastani, mutta vien hänet tuhkarokkoepidemian alueelle ja tuon taudin päiväkotiin". 

Joka ikinen kerta kun rokotteista puhutaan, joku ääliö vetää autisti-kortin pöytään. Joku täysin tsuppaduppa-tutkimus kahdenkymmenen vuoden takaa väitti, että MPR-rokote aiheuttaa autismia. Ja yhä nykypäivänä jotkut vanhemmat lahkolaisten tavoin uskoo tähän ja toimii tämän tiedon pohjalta, vaikka vuosien saatossa tämä väite on kumottu satoja kertoja. Mä voisin nyt kertoa tehneeni tutkimuksen siitä, että rokotevastaisuus aiheuttaa ihmisissä oksennusreaktiota ja se olis todennäköisesti asiantuntevampi ja enemmän faktaan perustuva tieto kuin tuo tutkimus vuodelta 1999. 

Jollei lapsella ole jotain sairauksia tai allergiaa, joka estää rokottamisen, ei ole mitään syytä jättää häntä rokottamatta. EI MITÄÄN. Rokottamalla lapsensa pitää huolen siitä, että oma lapsi ei sairastu mutta myös siitä, että omilla toimillaan ei tapa jonkun toisen lasta. 

On ihan järkyttävää seurata vierestä kun maailman typerimmillä asioilla tehdään peruuttamatonta vahinkoa. Kun ihmiset heittelee mereen muovia ja eläimet kuolee tukehtumalla muovikasseihin ja koko maailma kärsii. Joidenkin vitun muovipillien ja muovipussien tähden meillä on käsittämättömät luonnonkatastrofit käsillä. Koska niitä roskia ei voi laittaa sinne minne ne kuuluu ja koska valtiot ei voi tuhota niitä oikeaoppisesti. Sama tää rokotus. Meillä on mahdollisuus pitää kokonaan sukupuuton partaalla tietyt virukset ja taudit. Me olemme vuosien ansiokkaan työn tuloksena saaneet tilanteen, jossa näin on. Ja sitten samalla typeryydellä kuin millä tukahdutetaan valaat muovipusseihin, me tapetaan tulevien sukupolvien lapsia sairauksiin, joita ei tarttisi olla. 

Joissakin maissa tähän on jo herätty ja rokottamattomuudesta tulee sanktioita. Meillähän homma toimii niin, että naapurin Jani-Petteri lähtee rokottamattomana Italiaan lomalle ja sen jälkeen saman päiväkodin Minttu ja Ville vedetään kuukaudeksi kotihoitoon, koska on riski tuhkarokolle, ja Minttua ei ole voitu rokottaa ja Ville kuuluu riskiryhmään, jolle tuhkarokko olisi tappava. Jotenkin epäreilua. Jos joku ei halua lastaan rokottaa, oma on riskinsä. Toki mun mielestä jokaisesta, joka kieltäytyy valtakunnallisen ohjelman mukaisesta rokotuksesta, voisi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Jos multa kysytään, mut harmi kun ei kysytä. Mut mitä mä haluaisin oikeesti nähdä tapahtuvan? No, Australian mallin mukaisesti voitaisiin evätä päivähoitomahdollisuus heiltä, jotka eivät ole lapsiaan rokottaneet. Se on vaan reilua. Pakottaa ketään ei voi rokotemyönteiseksi, mutta ehkä siihen on sitten hieman motivaatiota mahdollista herättää esimerkiksi eväämällä rokottamattomilta lapsilisät, kuten joku suomalainen kansanedustaja ehdotti. 

Ja huom! Mä en oo mikään lääke/rokote-hihhuli. Kun sikainfluenssabuumi oli, pyysin äitiäni, ettei hän antaisi siskoilleni sitä rokotetta, sillä sitä ei ollut tarpeeksi tutkittu mun mielestä. Ja no kaikesta päätellen se oli hyvä arvio. Nyt ei siis puhuta kaikista mahdollisista rokotuksista vaan niistä rokoteohjelman mukaisista rokotuksista, jotka on jo vuosikymmeniä tutkittuja.

Oikeesti, rokottakaa ne lapset. Itsenne, lapsenne ja muiden ihmisten tähden. 

Ja jos hieman epäilette, että pitäisikö vai ei, niin miettikää. Haluatteko asettaa pieniä vauvoja, selviytymistaisteluja käyneitä keskosia tai muutenkin sairaita lapsia potentiaalisesti tappavan luodin eteen? 

Rokotevastaisuus on mun mielestä yhtä tyhmää kuin väittämä siitä, että neuvolat lietsovat synnytyksenjälkeistä masennusta ja masennus on vaan ikäviä ajatuksia, jotka pitäisi ravistella pois. Älkää olko tyhmiä. Rokottakaa.

Pages