
Seuraavan ohjeen olen kehitellyt yhdistelemällä useampaa eri ohjetta ja vielä lisäksi kääntänyt ainekset kirsikkaisiksi. Olen tehnyt kakun pari kertaa ja se on kyllä herkuin syömäni täytekakku. Rakastan kirsikkaa kaikissa eri muodoissaan ja siksi olen tehnyt monet kakut ja piirakat kirsikkaisina versioina.
Kuvan kakku on tehty puolella ohjeella ja siitä riittää syötävää noin kahdeksalle hengelle. Jos siis teet ihan täyden ohjeen kakun, siitä riittää varmasti 16:lle hengelle. Puolikas tai kokonainen kakku, se kannattaa molemmissa tapauksissa tehdä halkaisijaltaan 19 senttimetrin irtopohjavuokaan. Kakun täytyy asettua kokoamisen jälkeen vuoassa ja jääkaapissa yön yli, eli tee kakku edellisenä päivänä ja kuorruta vasta juuri ennen tarjoamista.
Pohja:
3 kananmunaa
2½ dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
3½ dl vehnäjauhoja
Täyte:
2½ dl tuoreita kirsikoita
2 rkl kirsikkamehutiivistettä (esim. Brunneby)
2 dl sokeria
50 g voita
2 rkl maissitärkkelystä
4 kananmunan keltuaista
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
2 tl kirsikkamehutiivistettä (tämä mehu käytetään liivatelehtien kanssa)
4 dl kuohukermaa
Kostutus:
1½ dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
170 g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
2½ dl tuoreita kirsikoita
1. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Leikkaa pohjan muotoinen pyöreä osa sekä sopivan levyistä suikaletta vuoan reunoille. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Valmista kakkupohja: vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää voisulaan sekoitettu maito. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää tämä jauhoseos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista se 175-asteisessa uunin keskitasolla vähintään 40 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ennen tätä. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.
3. Valmista täyte: Pese kirsikat, halkaise ne, poista kivet ja leikkaa silpuksi. Sekoita pienessä kattilassa kirsikkasilppu, kirsikkamehu, sokeri, voi, maissitärkkelys, keltuaiset ja vaniljasokeri. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Anna seoksen jäähtyä kokonaan ja säilytä jääkaapissa. Kun seos on jääkaappikylmää, laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota täytteen kuohukerma. Lisää kirsikkaseos kermavaahtoon. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja sulata ne kattilassa pieneen määrään kirsikkamehua (2 tl). Sekoita liivateseos ohuena norona kirsikkakermavaahtoon.
4. Kun kakku on kokonaan jäähtynyt, leikkaa sen kolmeen kerrokseen. Jos teet vain puolikkaan ohjeen kakun, leikkaa pohja kahteen kerrokseen. Kakku kootaan kakkuvuokaan, joten vaihda vuoan reunoille uudet leivinpaperisuikaleet. Sekoita kostutusmaito. Kostuta alin pohjakerros. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kakkupohjakerros päälle, kostuta, lisää loput täytteestä. Lisää viimeinen kakkukerros ja kostuta erityisen hyvin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
5. Kuorrutus: kuumenna kuohukerma ja pilkottu valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa, sekoita kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa. Vaahdota kerma. Irroita kakku vuoasta ja kuorruta se valkosuklaakermavaahdolla. Pese kirsikat, halkaise, poista kivet ja asettele kakun päälle. Nauti kakku kauniina kesäpäivänä hyvässä seurassa!
