Anni Kytömäki: Margarita
Anni Kytömäen Margarita on tunnelmallinen ja koskettava kertomus ihmisistä ja luonnosta. Romaani voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2020.
Senni toimii 1950-luvun alussa hierojana Kankariston kylpylässä, kuten sodassa menehtynyt isänsäkin aikoinaan. Kankariston läheiset metsät ja joki ovat Sennille tärkeitä paikkoja. Asiakkaan pojan kanssa on pieni kesäromanssi, jolla on kauaskantoisia seurauksia. Senni tulee raskaaksi ja lähes kuolee kuten lapsikin, niin huonoon kuntoon raskaus hänet vie. Parannuttuaan Senni muuttaa Helsinkiin, ryhtyy opiskelemaan lääkintävoimistelijaksi ja tekee harjoittelua poliopotilaiden parissa. Hän päätyy myös yhteyksiin entisen hieronta-asiakkaansa kanssa. Kairamaa on kiinnostunut luonnonsuojelusta ja erityisesti jokihelmisimpukoista. Antti, Kairamaan poika, kartoittaa metsiä työkseen ja päättää, mitkä alueet säästetään ja mitkä hakataan. Hakkuut ulottuvat myös Kankaristoon. Kirjassa kerrotaan myös sota-ajoista. Mikko viruu sotasairaalassa vammautumisen jälkeen, mutta palaa rintamalle. Hän samoilee metsissä sotilastovereiden kanssa ja etsii helmeä jokihelmisimpukoista.
Margarita on kolmen eri henkilön kertomus: Sennin, Mikon ja Antin. Kaikkien kolmen kertomukset kietoutuvat jossain vaiheessa toisiinsa, yllättävilläkin tavoilla. Yhdistävänä tekijänä on jokihelmisimpukka eli raakku, joka kertoo omaa tarinaansa joen pohjalla ihmisten sanojen lomassa. Tarinan keskiössä ovat kirjan nimenkin perusteella Senni Margarita sekä jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera).
Kirja on mielenkiintoisen juonensa ja taidokkaan kerrontansa lisäksi hyvin informatiivinen. Opin paljon esimerkiksi Suomen luonnosta ja jokihelmisimpukoista, ihmiskehon toiminnasta, poliosta ja yhteiskunnasta 1950-luvun Suomessa. Aiheet koskettavat, sillä ne ovat nytkin, 70 vuotta myöhemmin, ajankohtaisia. Metsien hakkuut ja luonnonsuojelu puhuttavat. Ajankohtaisia ja koskettavia ovat myös sota ja sen vaikutus mieleen sekä vakava pandemia. Naisten oikeuksista ja aborteista keskustellaan Yhdysvaltojen lakimuutosten myötä. Nuorena naisena erityisen syvälle iski se, miten vaikeaa 1950-luvulla oli saada abortti, hyvästäkin syystä, ja puheet valtion vauvasta, yhteiskunnan hyväksi synnyttämisestä. Nykypäivänä puheet siitä, että jokaisen naisen pitäisi synnyttää kuusi lasta, tuntuvat absurdeilta. Eikö naisella ollut mitään oikeuksia, oliko hän vain yhteiskunnan hyödyke, vauvakone?
Kytömäki kuvailee uskomattoman kauniisti ja syvällisesti Suomen luontoa, metsiä, jokia ja puroja, simpukoita ja ihmiskehon toimintaa. Runsas kuvailu saattaisi helposti muuttua tietokirjamaiseksi luennoimiseksi, mutta Kytömäki onnistuu säilyttämään tekstissään tunnelmallisuuden. On kuin kulkisi itsekin sammalmättäillä ja kahlaisi kirkasvetisessä metsäpurossa.
Äänikirjalla oli kolme lukijaa, mikä toimi erittäin hyvin, sillä kirjassa oli myös kolme kertojaa: Mikko, Senni ja Antti. Näin eri henkilöt erottuivat selkeästi toisistaan, varsinkin kun lukujen alussa ei ollut mainittu kertojaa nimeltä. Sennin ääni luki myös simpukan osuudet, mutta ne pätkät erottuivat silti selvästi kielen ja asiayhteyden perusteella.
Anni Kytömäki: Margarita
Gummerus 2020
19h 12min
Lukijat: Ville-Veikko Niemelä, Mirjami Heikkinen, Aarne Linden