Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Juhani Karilan romaani Pienen hauen pyydystys on erikoinen mutta erinomaisesti kirjoitettu tarina Lapista, vanhoista uskomuksista ja taioista sekä rakkaudesta. Kirjassa sukelletaan Lapin kauniiseen ja armottomaan luontoon. Ikiaikaiset uskomukset heräävät eloon näkin, peijoonin, hattaran, parojen ja väkiyön muodossa.

Elina Ylijaako palaa Lappiin lapsuudenkotiinsa kuten joka vuosi samaan aikaan. Hänen pitää saada pyydystettyä metsälammesta tietty hauki, jotta saisi pidettyä kirouksen loitolla. Hauen pyydystäminen ei ole kuitenkaan helppo tehtävä. Lampea vartioi näkki, joka ei ole valmis luovuttamaan haukea ja helpottamaan Elinan elämää. Elina joutuu turvautumaan erilaisiin taikakonsteihin ja -olentoihin päästäkseen eroon näkistä ja saadakseen käsiinsä elintärkeän hauen kirouksineen. Samalla hän muistelee sydänsuruihin päättynyttä rakkaustarinaa koulutoverinsa Jousian kanssa.

Samaan aikaan ylikonstaapeli Janatuinen on saapunut lappilaiseen pikkukylään pidättämään Elina Ylijaakon murhasta epäiltynä. Elinan löytämisessä kestää aikansa, ja kaupunkilaispoliisi joutuu kasvotusten niin omituisten lappalaisten kuin vielä omituisempien taikaolentojen kanssa. Kyläläiset kertovat uskomattomilta kuulostavia tarinoita Elinan perheestä ja suvusta sekä kylässä mellastavista otuksista. Janatuinen saakin vastentahtoisesti seurakseen peijoonin, mustan ja karvaisen otuksen, joka haluaisi olla ihminen. Kun poliisi vihdoin löytää Elinan, hän joutuu unohtamaan ennakkoluulonsa ja pelastamaan Elinan kiroukselta osana kirjavaa joukkoa.

Kirjan kuuntelu meinasi tyssätä alkuunsa, koska alussa oli niin paljon ympäristön ja kalastuksen kuvailua. Ajattelin, etten jaksa samanlaista kokonaista kirjaa. En ole kalastuksen ystävä. Onneksi tarina lähti lopulta kunnolla käyntiin. Kun todeksi tulleiden otusten outoudesta pääsi yli, tarina oli hulvattoman hauska. Kaikessa ärsyttävyydessäänkin seurankipeä peijooni oli jotenkin hellyttävä. Kirja myös opetti paljon vanhoista uskomuksista, taioista ja kirouksista. Karila kirjoittaa elävästi ja koukuttavasti. Kaikessa erikoisuudessaan erittäin mainio kirja!

 

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys
Siltala 2019
8h 27min
Lukija: Anna Saksman

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *