Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä
Kikuko Tsumuran romaani Unelma helposta työstä pohtii työn merkitystä ja tutustuttaa lukijansa japanilaiseen työelämään ja mitä erilaisimpiin helpoilta vaikuttaviin työtehtäviin.
Nainen on jättänyt pitkäaikaisen työnsä työuupumuksen vuoksi. Nyt hän on etsimässä uutta työtä työnvälitystoimiston virkailijan avustuksella. Hän toivoo työnsä olevan mahdollisimman helppoa: ettei se vaatisi juurikaan ajatustyötä, ja työmatkankin tulisi olla mahdollisimman lyhyt. Toivotunlaisia työpaikkoja yllättäen löytyy. Ensimmäinen työ on valvontakameran nauhojen tarkkailu. Hän seuraa päivästä toiseen miestä, jonka kotiin on ilmeisesti piilotettu jotain varastettua. Naisen tehtävänä on raportoida, jos mies tekee mitään epäilyttävää tai tavallisuudesta poikkeavaa. Seuraavassa työssään nainen laatii lyhyitä mainoksia tietyn bussilinjan varrella toimivista yrityksistä. Äänitetyt mainokset kuuluvat bussissa aina ennen yrityksen läheistä pysäkkiä. Työn merkitys lisääntyy, kun bussilinjan varrella alkaa liikkua epäilyttävää porukkaa, joka yrittää houkutella lapsia mukaansa, ja bussiyhtiö päättää lisätä varoittavia äänitteitä mainosten lomaan. Kolmas työ on niin ikään lyhyiden tekstien laatimista, tällä kertaa suosittujen riisikeksien pakkauksiin. Keksipakkauksissa on pieniä tietoiskuja erilaisista aiheista. Teemoja ovat esimerkiksi kansainvälinen uutistrivia, sanojen alkuperä ja nimien kanjimerkit. Kun nainen keksii uudeksi sarjaksi erilaisten vinkkien antamisen kuluttajien esittämien kysymysten tai ongelmien perusteella, riisikeksit saavat yllättävää kuuluisuutta ja paineet kasvavat. Neljäs työ on julisteiden kiinnittämistä kaupungin asukkaiden kotitalojen seiniin. Nainen kiertelee asuinalueella soittamassa ovikelloja ja kyselemässä, saisiko kiinnittää uuden julisteen. Hän huomaa, että kilpaileviakin julisteita on. Hän alkaa selvittää, mistä on kyse tunkeilevassa ”Yksinäisyyden loppu” -liikkeessä. Hän tutustuu asukkaisiin ja alueeseen ja uppoutuu hieman liiankin syvälle outoon liikkeeseen. Viides työpaikka on suuressa puistossa, jossa hän istuu yksin pienessä mökissä keskellä metsää ja käy kävelyillä kartoittamassa puistoa. Puistossa on jotakin outoa, minkä vuoksi edellinen työntekijä oli irtisanoutunut. Nainenkin huomaa, että mökissä selvästi käy joku hänen poissaollessaan. Hän alkaa selvittää, mistä on kysymys.
Kirja on hauska ja erikoinen sukellus japanilaiseen työelämään. En voi olla ajattelematta, että Suomesta tuskin vastaavia töitä löytyisi. Tehtävät joko ulkoistettaisiin tai joku tekisi ne muun työnsä ohessa. Aihe kosketti myös sikäli, että olen viime aikoina itsekin pohtinut paljon sitä, millaista työtä haluaisin tehdä. Koska koulutustani vastaava vaativa ja vastuullinen asiantuntijatyö stressaa ja ahdistaa minua aivan liikaa, olen kieltämättä itsekin pohtinut helpon työn mahdollisuutta. Vaikka olenkin korkeakoulutettu, olen nauttinut yllättävän paljon ns. suorittavasta, fyysisestä ja suhteellisen vähän ajatustoimintaa vaativasta työstä. Pidemmän päälle ehkä kuitenkin kaipaan enemmän merkitystä työlleni ja mahdollisuutta hyödyntää tietojani ja taitojani. Kirja myös toi hyvin esille sitä, että helpoksikin kuvitelluissa töissä on omat kommervenkkinsä. Toisaalta myös helpoista töistä voi löytää syvempää merkitystä.
Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä
Into Kustannus 2022
9h 42min
Kääntäjä: Raisa Porrasmaa
Lukija: Karoliina Niskanen