Emily St. John Mandel: Asema 11
Emily St. John Mandelin Asema 11 on dystooppinen romaani tappavasta pandemiasta ja senjälkeisestä maailmasta. Aihe on pelottavan ajankohtainen korona-aikana, vaikka englanninkielinen alkuteos on julkaistu jo 2014. Mitä jos tauti tappaisikin nopeasti suurimman osan maailman ihmisistä?
Maailmalla leviää järkyttävän nopeasti Georgian tautina tunnettu influenssa. Taudin itämisvaihe kestää vain muutaman tunnin, ja sairastuneet kuolevat parissa päivässä. Lyhyen ajan sisällä tauti leviää kaikkialle maailmaan ja tappaa lähes kaikki ihmiset. Infrastruktuuri romahtaa, sähkö lakkaa lopulta toimimasta ja polttoainetta ei ole. Eloonjääneet vaeltavat etsimässä ruokaa ja juotavaa, muita ihmisiä ja parempia asuinpaikkoja.
Samaan aikaan tunnettu näyttelijä Arthur Leander saa sydänkohtauksen teatterilavalla Torontossa esittäessään kuningas Learia Shakespearen näytelmässä. Entinen toimittaja, nykyinen ensihoidon opiskelija Jeevan hyppää yleisöstä lavalle ja yrittää elvyttää, tuloksetta. Kohtalokkaan illan aikana Georgian tauti leviää myös Torontoon ja muualle Pohjois-Amerikkaan.
20 vuotta tuhoisan pandemian jälkeen Kirsten elää yhdessä kiertävän sinfoniaorkesterin kanssa. Porukka matkustaa jalkaisin ja hevoskärryllä ympäri Pohjois-Amerikkaa esittämässä musiikkia ja Shakespearin näytelmiä. Georgian taudin puhkeamisen aikaan Kirsten oli 8-vuotias pikkutyttö, joka esitti yhtä Learin tyttäristä samassa näytelmässä Arthurin kanssa. Kiertävä sinfoniaorkesteri kohtaa matkoillaan erilaisia ihmisiä, ryhmittymiä ja kyliä. Hengissä selviytymiseksi täytyy välillä tehdä vaikeitakin ratkaisuja ja kohdata raskaita näkyjä. Eräässä kylässä he törmäävät Ilmestyskirjoista saarnaavaan profeettaan, jonka valta vaikuttaa hyvin pahaenteiseltä. He pakenevat kohti Severn Cityn vanhaa lentoasemaa, jossa ovat kuulleet sijaitsevan Sivilisaation museon ja jonkinlaisen turvapaikan.
Kirjan keskiössä on tietyllä tapaa Arthur, joka kuolee aivan kirjan alussa. Häneen ovat jollain tavalla sidoksissa kaikki keskeiset henkilöt, joiden elämää kirjassa seurataan ennen ja jälkeen pandemian. Arthurin ensimmäinen vaimo Miranda on luonut sarjakuvaansa tarinan avaruudessa Asema 11:llä asuvasta Tohtori 11:stä ja pelottavasta Alimaailmasta. Arthur antaa sarjakuva-albumit Kirstenille ja pojalleen Tylerille, jotka vaalivat niitä pandemian jälkeisessä maailmassa. Jeevan on aikaisemmin toimittajana seurannut Arthurin ja tämän perheen elämää ja koittaa nyt selviytyä hengissä taudin levitessä Torontossa. Arthurin vanha ystävä Clark ilmoittaa ystävänsä kuolemasta tämän entisille vaimoille ja jää lopulta jumiin Severn Cityn lentokentälle lentoliikenteen lakattua. Ja kuinka salaperäinen profeetta liittyy Arthuriin?
Asema 11 on tavattoman mielenkiintoinen dystopiakertomus, joka on myös ajankohtaisuudessaan hieman pelottava. Kirja on alun perin julkaistu vuonna 2014, jolloin koronasta ei ollut vielä tietoakaan. Suomennos on kuitenkin julkaistu vasta tänä vuonna, pari vuotta koronapandemian alun jälkeen. Tässä yhteydessä kirjaa lukee varmasti aivan eri tavalla. Koronan alussa maalailtiin valtavia uhkakuvia, pelättiin suurten ihmisjoukkojen sairastumisia ja kuolemia sekä suojeltiin yhteiskuntaa rajuinkin keinoin. Onhan pandemia ollut historiankin mittakaavassa paha, sitä ei käy kiistäminen. Mutta mitä jos pandemia olisikin ollut yhtä räjähtävän tuhoisa kuin kuvitteellinen Georgian tauti?
Kirja on myös kerronnaltaan erittäin hyvä. Se pitää otteessaan, kun mysteerit ja ihmisten ja tapahtumien väliset suhteet paljastuvat pala palalta tarinan edetessä. Asema 11 pääsi myös Helsingin Sanomien kriitikoiden valitsemien vuoden 2022 parhaiden kaunokirjojen joukkoon, mielestäni aivan ansaitusti. Kirjasta on nähtävästi julkaistu myös minisarja HBO:lla vuosien 2021 ja 2022 vaihteessa.
Emily St. John Mandel: Asema 11
Tammi 2022
11h 42min
Kääntäjä: Aleksi Milonoff
Lukija: Krista Putkonen-Örn