Claire Alexander: Meredith, yksin

Claire Alexanderin romaani Meredith, yksin kertoo naisesta, joka ei ole poistunut kotoaan yli kolmeen vuoteen. Ensin ajattelin, että tarina liittyy jotenkin meidän kaikkien elämiä viime vuosina kurittaneeseen pandemiaan, mutta siitä ei ollut kysymys, sillä kirja sijoittuu vuosiin 2018-2019.

Tarina alkaa päivästä numero 1214. Meredith Maggs on ollut kotonaan, neljän seinän sisällä, 1214 päivää eli yli kolme vuotta. Selvä syy erakoitumiseen ei heti kertomuksessa selviä, jotain mielenterveyteen liittyvää taustalla kuitenkin on. Meredithin ongelmien taustat aukeavat hiljalleen tarinan edetessä. Meredithin elämä on erikoisesta tilanteestaan huolimatta mielenkiintoista, aktiivista ja sosiaalistakin. Hänellä on Fred-kissa, joka tuo läheisyyttä ja sisältöä päiviin. Sadie-ystävä käy säännöllisesti kyläilemässä ja auttamassa sellaisissa käytännön asioissa, joita ei etänä tai kotitilauksina voi hoitaa. Netin keskustelufoorumilla on juttukavereita ja vertaistukea. Kotona päivät kuluvat kirjoitustöitä tehden, siivoten, kokaten ja leipoen, lukien, palapelejä kooten sekä liikuntaa harrastaen. Kaikki onnistuu myös neljän seinän sisällä.

Takaumien kautta tutustutaan Meredithin lapsuuden perheeseen. Äiti osoittautuu aivan hirvittävän ilkeäksi ihmiseksi. Ei ihme, jos Meredithillä on ongelmia mielenterveytensä ja itsetuntonsa kanssa. Sisko on lapsuudessa ollut tärkeä ystävä ja tuki, mutta aikuisiällä välit ovat rikkoutuneet.

Meredithin elämään ilmestyvät Tom ystäväpalvelun kautta ja Celeste netin keskustelufoorumilta. Aluksi uusien ihmisten tapaaminen ja päästäminen omaan kotiin on ahdistavaa. Uusien ystävien myötä Meredith alkaa kuitenkin löytää sisältään motivaatiota kodin ulkopuolelle pääsemiseen. Muutosprosessi on hankala mutta palkitseva.

Meredith, yksin on jännittävä sukellus yhden ihmisen pään sisälle ja erikoislaatuiseen elämäntilanteeseen. On mielenkiintoista huomata, miten hyvin nykymaailma ja teknologia mahdollistavat lähes täyden elämän neljän seinän sisällä. Rankkojakin aiheita on riittämiin muun muassa mielenterveysongelmien, ahdistuksen ja hankalien perhesuhteiden muodossa. Ystävyyden ja empatian parantava voima tuo lämpimän vastapainon kaikelle synkkyydelle.

Armi Toivanen onnistui lukijana erittäin hyvin. Tunnettujen näyttelijöiden lukemat kirjat saattavat olla ensi alkuun hieman hankalia kuunnella, jos ääni tuo mieleen vain kyseisen näyttelijän tai jonkin hänen esittämänsä hahmon. Nytkin pelkäsin, että kuvittelisin mielessäni vain jonkin Putous-hahmon Meredithin paikalle, mutta se ei onneksi ollut ongelma. Armi kuulosti hyvin neutraalilta, mikä onkin äänikirjan lukijalle tärkeä ominaisuus. Antaa tekstin tehdä tehtävänsä ja kuulijan käyttää omaa mielikuvitustaan.

 

Claire Alexander: Meredith, yksin
Otava 2022
11h 18min
Kääntäjä: Oona Nyström
Lukija: Armi Toivanen

kulttuuri suosittelen kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *