Clare Pooley: Joka päivä laiturilla viisi

Clare Pooleyn Joka päivä laiturilla viisi kertoo odottamattomasta ystävyydestä työmatkajunassa Lontoossa.

Brittiläiset ovat tietyssä asiassa luonteeltaan hyvin lähellä suomalaisia: he ovat pidättyväisiä, eikä julkisissa liikennevälineissä sovi alkaa keskustella kanssamatkustajien kanssa, ellei tahdo tulla leimatuksi umpihulluksi. Iona Iverson kulkee joka aamu samalla junalla töihin Lontoon keskustaan. Hän on oppinut tunnistamaan monia vakituisista kanssamatkustajistaan ja antanut heille mielessään jopa hauskoja lempinimiä kuviteltujen taustojen perusteella. Todellisuudessa hän ei kuitenkaan tunne heitä, koska ei suin surminkaan rikkoisi junaetikettiä ja avaisi suutaan. Yhtenä aamuna tilanne kuitenkin muuttuu, kun yksi matkustajista meinaa tukehtua viinirypäleeseen.

Pikkuhiljaa viikkojen ja kuukausien kuluessa samassa junassa ja vaunussa matkustavat alkavat tutustua toisiinsa. Syntyy junajengi, johon kuuluvat porukan magneetti, vajaa kuusikymppinen naistenlehden ihmissuhdepalstaa pitävä värikäs lesbofeministi Iona ja hänen mukanaan kulkeva sylikoira Lulu, toksisesti maskuliininen Lontoon Cityssä työskentelevä Pierce, ystävällinen ja empaattinen sairaanhoitaja Sanjay, markkinoinnin parissa työskentelevä Emmie sekä nuori opiskelijatyttö Martha, tietenkään unohtamatta hiljaista ja taustaan sulautuvaa Davidia. Henkilöistä alkaa paljastua yllättäviä puolia, kun ennakko-oletukset murentuvat. He ystävystyvät, auttavat toisiaan erilaisissa ongelmissa ja huolehtivat toisistaan.

Joka päivä laiturilla on viisi on lämminhenkinen ja koukuttava tarina ystävyydestä sukupuoleen, ikään ja yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Se kertoo myös siitä, miten ensivaikutelman takana on usein hyvinkin yllättäviä taustatarinoita ja henkilökohtaisia ongelmia. Pooley kuljettaa kirjassaan sujuvasti useamman henkilön kertojanäkökulmaa ja värikästä kavalkadia erilaisia taustoja, tapahtumia ja tunteita. Aivan loistava hyvän mielen kirja!

 

Clare Pooley: Joka päivä laiturilla viisi
WSOY 2022
10t 21min
Kääntäjä: Ulla Selkälä
Lukija: Meri Nenonen

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *