Colson Whitehead: Harlem Shuffle
Colson Whiteheadin romaani Harlem Shuffle vie lukijansa 1960-luvun alun New Yorkiin, Manhattanin Harlemiin ja sen rikollispiireihin.
Ray Carney on ”vain lievästi kiero mies”. Vaikka hän on pahamaineisen rikollisen isän poika, hän on päättänyt itse elää rehellisesti. Carney on opiskellut pitkälle ja perustanut köyhistä lähtökohdistaan huolimatta oman huonekalukaupan Harlemiin. Kaupanteko on pääosin rehellistä, mitä nyt joidenkin käytettyjen tavaroiden alkuperä ei välttämättä kestä päivänvaloa. Carneylla on myös omat luotettavat yhteytensä esimerkiksi elektroniikan ja korujen saralla. Vaikka suurin osa valkoisista ihmisistä katsoo mustaa liikemiestä ennakkoluuloisesti, Carney itse tietää arvonsa. Kotona odottavat paremmasta perheestä oleva vaimo ja tytär, ja toinen lapsi on tuloillaan. Kun villikkoserkku Freddie sotkeutuu isoon ryöstöön, Carneykin joutuu tahtomattaan vedetyksi mukaan. Rikollisia ilmestyy yksi toisensa jälkeen Carneyn kauppaan ja elämään, vaikka kuinka yrittäisi pysyä erossa hämäräpuuhista. Hän uppoaa yhä syvemmälle pitäen samalla kulisseja ja rehellistä liiketoimintaansa pystyssä.
Harlem Shuffle kertoo Harlemin värikkäästä elämästä vuosina 1959–1964. Se kuvaa rehellistä liiketoimintaa, hämäriä sivubisneksiä, rikollisten elämää, tarkkoja suunnitelmia vaativia varkauksia, lahjuksia ja kiristyksiä, kädestä käteen siirtyviä ruskeita kirjekuoria, viranomaisten ja poliisien kieroutuneisuutta, mustien amerikkalaisten näkökulmaa, hankalia perhesuhteita ja toiveita paremmasta elämästä. Kuvattuun aikajaksoon mahtuu myös Harlemin vuoden 1964 rotumellakat, joissa vastutettiin mustien kohtaamaa poliisiväkivaltaa.
Kirja on hyvä katsaus rikollismaailmaan ja Harlemin mustien kulttuuriin. Itse en ole kovin kiinnostunut rikosaiheisista tarinoista, mutta tämä menetteli, sillä se sisälsi niin paljon muutakin. Oli mielenkiintoista uppoutua mustien amerikkalaisten elämään ja myös heidän kohtaamiinsa ennakkoluuloihin. Erityisen järkyttävää oli huomata lahjusten ja kiristyksen suuri merkitys niin liiketoiminnassa ja yhteiskunnassa etenemisessä kuin viranomaistenkin parissa; rehellisestä ja vilpittömästä ihmisestä tällainen tuntuu aivan käsittämättömältä. Minua hieman myös harmitti se, että tavallaan kirja myös vahvistaa ennakkoluuloja mustien rikollisuudesta ja rikollisuuden peritymisestä ylipäätään: rikollisuus vetää mukaansa ja kukoistaa, vaikka siitä kuinka pyrkisi eroon omilla valinnoillaan.
Colson Whitehead: Harlem Shuffle
Otava 2022
381 s
Kääntäjä: Markku Päkkilä