Heather Morris: Kolme sisarta

Kolme sisarta on Heather Morrisin kolmas Auschwitziin sijoittuva, tositapahtumiin perustuva romaani. Se kertoo kolmen sisaren uskomattoman selviytymistarinan holokaustista ja keskitysleireistä sekä uuden elämän rakentamisesta Israeliin.

Slovakialaiset juutalaissiskokset Cibi, Magda ja Livi lupasivat lapsina isälleen pysyä aina yhdessä ja pitää huolta toisistaan. Maaliskuussa 1942 juutalaisia on alettu kuljettaa Slovakiasta keskitysleireille. Perheen kuopuksen, 15-vuotiaan Livin nimi on kuljetettavien listalla. Vanhin siskoksista, 19-vuotias Cibi, on hakhshara-leirillä valmistautumassa uuden elämän rakentamiseen Palestiinaan, mutta vaatii saada päästä Livin mukaan huolehtimaan sisarestaan. Keskimmäinen, 17-vuotias Magda, on sairaana ja onnistuu välttämään kuljetuksen sillä kertaa.

Cibi ja Livi päätyvät Puolaan Auschwitzin keskitysleirille. Siellä he näkevät nälkää, sairastelevat, tekevät raskasta työtä ja seuraavat sivusta väkivaltaa ja kuolemia. Tytöt selviytyvät hengissä kuin ihmeen kaupalla ja saavat voimaa ja lohtua toisistaan. Jossain vaiheessa heidät siirretään vähän matkan päähän uudelle Auschwitz-Birkenaun leirille. Samaan aikaan Magda asuu vielä kotona äitinsä ja isoisänsä kanssa ja piileskelee natsien kätyreiltä naapurin luona tai metsässä. Kotona Slovakiassakaan elämä ei ole helppoa, kun muut ihmiset syrjivät ja ruokaa on vaikea saada. Magda myös tuntee syyllisyyttä, kun ei ole siskojensa luona, vaikka he lupasivat isälleen pysyä yhdessä.

Parin vuoden päästä loputkin slovakialaiskylän juutalaisista kerätään yhteen ja kuljetetaan pois. Magda erotetaan perheestään, ja hän päätyy mutkien kautta Auschwitz-Birkenauhun. Kolme sisarta löytävät jälleen toisensa, ja isälle annettu lupaus antaa heille voimaa vaikeuksien ja kärsimyksen keskellä. Myöhemmin myös siskojen äiti ja isoisä päätyvät leirille ja suoraan kaasukammioon, murheellisesti joukkomurhien viimeisenä päivänä. Kun liittoutuneet alkavat olla sodassa voitolla, Auschwitzia aletaan tyhjentää ja siskokset päätyvät kuolemanmarssille kohti Saksaa. He selviytyvät siitäkin ja onnistuvat pakenemaan.

Sodan loputtua siskokset palaavat Tsekkoslovakiaan. He tapaavat uusia ihmisiä ja rakentavat uutta elämää yhdessä muiden selviytyjien kanssa. Holokaustin muistot eivät kuitenkaan heitä jätä. Hirvittävät muistot hiipivät mieleen, vaikka keskitysleireistä on jo vuosia, naiset ovat turvassa ja tulevaisuus näyttää toiveikkaalta. Muistojen jakaminen muiden kanssa ja oman tarinan kertominen kerta toisensa jälkeen auttaa. Lopulta he matkustavat Israeliin luomaan uutta valtiota, uusia perheitä ja suurta sukua.

Olen aikaisemmin kuunnellut sekä Auschwitzin tatuoijan että Cilkan tarinan. Kaikki kolme kirjaa ovat huikeita tarinoita. Samaan aikaan sujuvaa ja koukuttavaa tarinankerrontaa, uskomattomia ihmiskohtaloita ja toivoa, mutta myös epäinhimillistä raakuutta ja väkivaltaa, jonka ei haluaisi uskoa oikeasti tapahtuneen. Heather Morris tekee romaaneillaan kunniaa niille urheille ihmisille, joista ne kertovat. Kolmessa sisaressa kuvataan hyvin myös selviytyneiden syyllisyyttä. Miksi minä selvisin hengissä, kun niin monet muut, läheisetkin ihmiset, kuolivat? Miksi minä selvisin vähemmillä kärsimyksillä kuin joku muu? Hyvin inhimillistä on myös menettää uskonsa; millainen Jumala hyväksyisi sellaiset hirveydet?

Auschwitziin sijoittuvat kirjat ovat karmeita kertomuksia, koska ne ovat totta. On kuitenkin hyvä asettua holokaustin kokeneiden saappaisiin. Kun edes yrittää ymmärtää kaikkia niitä kauheuksia, mitä jotkut ovat kokeneet, voi taistella sen puolesta, ettei vastaavaa enää ikinä tapahtuisi.

 

Heather Morris: Kolme sisarta
Aula & Co 2022
469 s
Kääntäjä: Kristiina Drews

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *