Mikko-Pekka Heikkinen: Norppaöljy

Mikko-Pekka Heikkisen Norppaöljy on hauska mutta lähitulevaisuuteen sijoittuvana dystopiakuvauksena myös hieman pelottava romaani Helsingistä suuren tulvan jälkeen.

Kirjassa eletään vuotta 2029, ei siis niin kovin kaukana tulevaisuudessa. Napajäätiköiden sulamisesta alkunsa saanut merenpinnan nousu on aiheuttanut tulvia ja suuria muutoksia maailmassa. Helsinki on jäänyt suurimmaksi osaksi veden alle. Rantaviiva kulkee Seutulan tuntumassa. Suomen valtio on kokenut muutoksia, kun Helsingin Pasilan ja Kalasataman pinnan yläpuolelle jääneistä tornitaloista muodostunut saaristo ja Helsinki-Vantaan lentokentän ympäristöön muodostunut asuinyhteisö ovat julistautuneet itsenäisiksi valtioiksi. Saariston ja Seutulan asukkaat elävät erillään toisistaan, mutta käyvät kauppaa keskenään. Saaristo tuottaa hylkeistä norppaöljyä polttoaineeksi, kun taas Seutulasta meren keskellä asuvat saavat viljaa ja alkoholia.

Seutulan nimismies Matti Mubarak lähtee tiedustelumatkalle Saaristoon, kun radioyhteydet ovat yllättäen hiljenneet. Aikaisemmin vilkkaat Pasilan tornitalot ammottavat tyhjyyttään. Missä kaikki saaristolaiset ovat? Käy ilmi, että vallan on kaapannut pastori Sakarias Jurmala, joka ylistää jumalaa ja uskoo rukoilun pelastavan ihmiset kadotukselta. Alkoholi on kielletty kokonaan ja mantereen ihmiset nähdään syntisinä. Mubarak yrittää selvittää, mitä Saaristossa on meneillään ja mitä entiselle johtajalle on tapahtunut. Työ on vaarallista ja paljastaa piileviä, monimutkaisia yhteistyökuvioita. Samalla päästään kurkistamaan siihen, kuinka eläminen ja arki on käytännössä mahdollista keskeltä merta pilkistävien talojen sisällä. Kun vieras alus lähestyy Helsinkiä ja vaarantaa saaristolaisten asumukset, onnistuvatko riitaantuneet johtohenkilöt tekemään yhteistyötä? Kuka lopulta saa vallan?

Norppaöljy on erittäin mielenkiintoinen skenaario lähitulevaisuuden Suomesta koko yhteiskuntaa ja maailmaa järisyttäneen tulvan jälkeen. Se uppoaa syvälle, sillä näkymä voisi hyvinkin olla totta. Meret lämpenevät, jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Pelottavan skenaariosta tekee se, että se tapahtuu vain muutaman vuoden sisällä tästä hetkestä. Maailman tapahtumia taustoitettiin kirjassa mm. takaumilla kuvitteellisista Helsingin Sanomien uutisjutuista. Kirjan tarinaan eläytymistä tehosti vielä se, että kävin sen kuuntelemisen aikoihin Helsingissä, ajoin junalla läpi Pasilan ja näin Kalasataman tornitalot omin silmin. Niinköhän vain kaikki muu hautautuisi veden alle?

Mikko-Pekka Heikkinen kirjoittaa hyvin ja hauskasti. Huumoria revitään välillä hieman kyseenalaisistakin asioista, esimerkiksi uskonto saa melko ison roolin kirjassa. Itseäni kuitenkin hymisytti. Lukija Toni Kamula sopi kirjaan ihan hyvin, mutta yksi asia hänen lukutyylissään häiritsi suunnattomasti: hän syö lauseiden loput niin, että volyymit täytyy vääntää täysille kuullakseen kaiken olennaisen ympäristön pienimpienkin äänten yli.

 

Mikko-Pekka Heikkinen: Norppaöljy
Johnny Kniga 2022
6h 23min
Lukija: Toni Kamula

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *