Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Miranda Cowley Hellerin esikoisromaani Paperipalatsi on koukuttava, vuosikymmeniä kattava kertomus perhesuhteista, rakkaudesta ja kipeistä salaisuuksista.

Eleanor on miehensä, lastensa ja äitinsä kanssa lomailemassa Paperipalatsissa, suvun omassa kesämökkikylässä Perämetsässä, lähellä merta. Eräänä iltana Elle pettää aviomiestään Peteriä lapsuudenystävänsä Jonasin kanssa. Kirjassa seurataan tarkasti pettämistä seuranneen päivän tapahtumia ja Ellen tuntemuksia. Suurin osa kirjasta koostuu kuitenkin nykyhetkeä kuvaavien pätkien välissä olevista takaumista, jotka antavat syvyyttä ja pohjustavat sitä, miksi Ellen, Peterin ja Jonasin suhteet ovat sellaiset, kuin nyt ovat. Takaumissa tarkastellaan Ellen lapsuutta, eronneiden vanhempien uusia kumppaneita ja avioliittoja sekä uusioperheen hankalaa elämää. Pari vuotta nuorempaan Jonasiin Elle tutustuu kesällä Perämetsässä, ystävystyy ja rakastuu. Opiskeluaikana Lontoossa Elle tapaa tulevan aviomiehensä Peterin. Miksi Elle valitsi toisen, vaikka ensirakkaus kyti edelleen sisimmässä?

Paperipalatsi on erittäin hyvä, mielestäni suosionsa arvoinen. Siinä on paljon hienoa kuvailua ja arjen pieniä, samaistuttavia yksityiskohtia. Taitavasta kirjoittamisesta kertoo esimerkiksi se, että päähenkilön äiti aiheutti minussa persoonallaan ja suorasanaisella käytöksellään erittäin vahvaa ärtymystä. Kirjan rakenne on sellainen, että se pitää otteessaan; kun tiesi, mitä lopuksi tapahtuu, oli mielenkiintoista oppia lisää henkilöiden historiasta ja ymmärtää, miksi jotakin tapahtui. Varoituksena täytyy sanoa, että tarina sisältää myös kamalia kokemuksia, esimerkiksi seksuaalisen väkivallan kuvauksia.

Äänikirjan lukija Krista Kosonen luki hitaasti, mikä oli aluksi häiritsevää. Kun kuitenkin hetken totutteli lauseiden välissä oleviin taukoihin, huomasi, että tekstiin oli helpompi syventyä, kun ehti sisäistämään edeltävän. Näin kaunis kuvailukin pääsi oikeuksiinsa. Näyttelijänä Kosonen osasi myös eläytyä hyvin. Joidenkin lukijoiden kohdalla eläytyminen häiritsee, mutta Kosonen onnistui mielestäni täydellisesti.

 

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi
Tammi 2022
14t 37min
Kääntäjä: Tuulia Tipa
Lukija: Krista Kosonen

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *