Nura Farah: Lumimaa

Nura Farahin Lumimaa on novellikokoelma, jonka tarinat kertovat somalitaustaisten tai muiden maahanmuuttajien kokemuksista länsimaissa ja erityisesti Suomessa. Farah on julkaissut kertomuskokoelmansa lisäksi kaksi romaania.

Lumimaa sisältää 14 kertomusta, joissa on kaikissa eri päähenkilö ja erilaisia aiheita. Suurin osa päähenkilöistä on ilmeisesti somalitaustaisia ja Suomeen muuttaneita miehiä ja naisia, tyttöjä ja poikia. Tarinoissa tulee esille uskonnon, suvun ja oman kulttuurin valta. Nuoret saattavat tuntea pelkoa syntien tekemisestä ja kavahtaa suomalaisnuorten vapaata käytöstä ja seurustelua. Toisaalta ihmiselle voi kehittyä kaksi eri persoonaa ja elämää: toinen kotona ja suvun parissa, toinen koulussa tai muualla suomalaisten ja muiden länsimaisten parissa. Muut somalitaustaiset paheksuvat länsimaista elämäntapaa ja yrittävät parhaansa mukaan saada syntiset sukulaisensa ja tuttavansa elämään kurissa ja nuhteessa. Nuoria jopa lähetetään Somaliaan oppimaan oikeanlaista elämää. Tarinat tuovat esille myös maahanmuuttajien ja pakolaisten arkeen liittyviä ongelmia: lapset oppivat uuden kielen nopeasti, joten he joutuvat olemaan vastuussa kodin asioista, auttamaan vanhempiaan ja tulkkaamaan. Erilaisista taustoista tulevat ja erinäköiset ihmiset kohtaavat myös paljon ennakkoluuloja ja rasismia arjessaan, mikä saattaa vaikeuttaa heidän elämäänsä kohtuuttomasti. Väärännimisenä tai -värisenä voi olla vaikea saada töitä tai ostaa asuntoa, vaikka kaikki edellytykset menestykselle olisivat olemassa. Varsinkin nuoret ja Suomessa syntyneet saattavat kokea, että kotimaa on Suomi; Somalia on täysin tuntematon. Kantasuomalaiset kuitenkin tivaavat, mistä olet kotoisin, eivätkä suhtaudu samalla tavalla kuin kavereihin, vaikka muuta eroa ei ole kuin ihonväri. Toimittajat ja muut suomalaiset ovat henkilön tekemisiä ja saavutuksia kiinnostuneempia maahanmuuttajataustaisen  lähtökohdista ja jaksavat aina ihmetellä hyvää kielitaitoa. Muutamassa tarinassa sukelletaan myös rankempiin aiheisiin, kuten kodittomuuteen, pakolaisuuteen ja hyväksikäyttöön.

Kirjan kertomukset sisältävät tasapainoilua somalikulttuurin ja islaminuskon sekä suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan välillä. Vaikka kuinka haluaisi olla kuin kaikki muutkin suomalaiset, erilaisista taustoista tuleva ihminen kohtaa paljon epäluuloja ja syrjintää. Maahanmuuttajat nähdään helposti yhtenä ryhmänä, ei yksilöinä. Kuitenkin taustalla on yleensä tyytyväisyys uuteen kotimaahan, Lumimaahan, ja sen tuomaan turvaan ja vapauteen.

Lumimaa on silmiä avaava sukellus somalialaisten kulttuuriin ja suomalaiseen yhteiskuntaan maahanmuuttajien näkökulmasta. Opin paljon somalikulttuurista, heidän perhe-elämästään ja uskonnosta. Toisaalta näin hyvin vahvasti myös sen, että maahanmuuttajat ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset haluaisivat vain elää rauhassa uudessa kotimaassaan ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi yhtä lailla yksilöinä ja osana yhteiskuntaa kuin kaikki muutkin.

 

Nura Farah: Lumimaa – Kertomuksia
Otava 2022
207 s

kulttuuri kirjat uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *