Petri Törmänen: Luonnelinnut – 70 lajin tunnistusopas

Luonnelinnut on Petri Törmäsen kirjoittama ja kuvittama opaskirja luonnelintujen moninaiseen lajistoon. Törmänen on omien sanojensa mukaan ”harrastanut luonnelintujen tarkkailua” jo yli 13 vuotta, ja nyt hän on koonnut havaintonsa yksien kansien väliin.

Luonnelinnut ovat Törmäsen kehittämiä lintulajeja, joiden persoonalliset luonteenpiirteet ja käyttäytymistavat pohjaavat erilaisiin ihmistyyppeihin. Kirja sisältää 70 erilaista luonnelintua, jotka on jaettu kymmeneen lintujen luonnetta kuvaavaan luokkaan. Jokaisesta linnusta on yksityiskohtaiset kuvaukset: nimi, ”latinankielinen” nimi, yleiskuvaus, elinympäristö, käyttäytyminen ja tarkkailuvinkit. Linnuista on myös runsaasti kuvia lajityypillisissä toimissa.

Kirja oli hulvattoman hauska! Rakastan kielellä leikittelyä, ja sitä löytyi sekä lintujen nimistä että niitä kuvaavista teksteistä. Kuvitus on tehty taidokkaasti, lintujen luonteenpiirteitä ja käyttäytymiseen liittyvää tilannekomiikkaa hauskasti korostaen. Sivuilla seikkailee lintujen lisäksi söpö pieni leppäkerttu. Kirjan tyylistä esimerkkinä pätkä Yökuuksiaisesta (Vaivihca hipsus):

”Yökuuksiaisen naamataulu näyttää aivan tavalliselta, mutta päivän kääntyessä illaksi sen pimeässä hyvin näkevät silmät laajenevat ja kuulo herkistyy. Liikkuminen muuttuu hämärän lisääntyessä yhä vaivihkaisemmaksi. – – Öisin kuuluva vieno rapina on todennäköisesti vaivihkaa hipsivän yökuuksiaisen aiheuttama.”

Löysin kirjasta myös useita itseäni kuvaavia luonnelintulajeja, esimerkiksi Fanittaja (Fanitus fanaticus), Kahvisieppo (Caffia ciitos), Kohelo (Commellus haverii), Luomunen (Bio bio), Namiskuukkeli (Caramellei hamuamas) ja Pukstavi (Alati lucemas). Nimet kertovat olennaisimman.

Vahva suositus eläinhahmojen, huumorin ja kielellä leikittelyn ystäville! Kirja sopii luettavaksi myös yhdessä vaikka ystävän, puolison tai lasten kanssa.

 

Petri Törmänen: Luonnelinnut – 70 lajin tunnistusopas
Tammi 2022
152 s

kulttuuri hopsoa kirjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *