Sarah Lark: Toivoa maailman äärissä

Toivoa maailman äärissä on neljäs ja viimeinen osa Sarah Larkin Uuteen-Seelantiin sijoittuvassa romaanisarjassa. Sarja seuraa McKenzien suvun elämää 1800-luvun puolesta välistä alkaen. Viimeisessä kirjassa eletään toisen maailmansodan loppuvuosia.

Helena ja hänen pikkusiskonsa Luzyna on toisen maailmansodan aikana karkotettu Puolasta. Heidän tiensä on vienyt Siperian vankileirin kautta Persiaan pakolaisleirille. Persiassa puolalaisille orpolapsille avautuu tilaisuus päästä Uuteen-Seelantiin turvaan, paremman elämän toivossa. Helena on 18-vuotiaana liian vanha saamaan turvapaikkaa, mutta Luzyna saa luvan matkustaa. Luzyna kuitenkin myöhästyy matkalta, ja siskonsa vastuuttomuuteen kyllästynyt Helena ottaa hänen paikkansa kuorma-autossa esittäen olevansa Luzyna. Laivassa eräs Siperiasta tuttu mies kuitenkin tunnistaa hänet ja käyttää Helenaa hyväkseen uhaten paljastaa tämän todellisen henkilöllisyyden. Samaan aikaan Euroopassa James McKenzie sotii toisessa maailmansodassa vanhempiensa vastustuksesta huolimatta. Lopulta vanhemmat saavat tahtonsa läpi, ja lahjakas lentäjä kutsutaan takaisin kotiin Uuteen-Seelantiin.

Uudessa-Seelannissa Helenan ja Jamesin tiet kohtaavat, kun Helena tuskailee raiskauksien seurausten kanssa. Puolalaislasten pakolaisleirillä työskentelevä Miranda Biller ja hänen vanhempansa yhdessä James-serkun kanssa junailevat Helenalle asuinpaikan McKenzien maatilalta. Siellä Helena tutustuu McKenzien sukuun, Uuden-Seelannin elämään ja maorikulttuuriin. Löytääkö Helena onnen ja rauhan traumaattisesta menneisyydestään huolimatta?

Rakastuin Sarah Larkin Uusi-Seelanti-sarjaan heti ensimmäisestä kirjasta, Valkoisen pilven maa, lähtien. Pidän historiallisista sukusaagoista, ja Uusi-Seelanti on ympäristönä erittäin kiehtova: karua ja kaunista maisemaa sekä mielenkiintoinen yhdistelmä brittien ja maorien kulttuuria. Toivoa maailman äärissä oli ihana, uusi sukellus kyseiseen maahan, sen kulttuuriin ja aiemmista kirjoista tutun suvun jäsenten elämään. Lisäksi tuli ainakin itselleni uusi näkökulma toiseen maailmansotaan, nimittäin puolalaislasten pelastaminen toiselle puolelle maailmaa, pakolaisleirille Uuden-Seelannin pohjoissaarelle, ”Pikku-Puolaan”.

Onneksi kiehtovat ja eksoottiset sukutarinat eivät lopu tähän, sillä Larkilta ilmestyy ensi keväänä uuden Karibialle sijoittuvan sukusaagan ensimmäinen osa, Tuhansien lähteiden saari. Sitä odotellessa!

 

Sarah Lark: Toivoa maailman äärissä
Bazar 2022
10h
Kääntäjä: Sanna van Leeuwen
Lukija: Maija Lang

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *