Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet

Sirpa Kähkösen Mustat morsiamet on Kuopio-romaanisarjan ensimmäinen, itsenäinen osa. Kirjassa seurataan Annan elämää 1920- ja 1930-lukujen vaihteesta talvisodan alkamiseen saakka.

Nuori Anna muuttaa maalta Kuopion kaupunkiin piikomaan tohtorin taloon. Kaupunkielämässä on maalaistytölle opettelemista. Anna ihastuu mustasilmäiseen Lassiin, joka pakenee välillä töihin merille. Pakon sanelemana, mutta myös rakkaudesta, he menevät naimisiin. Avioliittoon ja nuoren aikuisen elämään mahtuu niin rakkautta kuin surua ja ahdistustakin. Vielä 1930-luvullakin yhteiskunnassa ja kansalaisten ajatuksissa näkyy jako punaisten ja valkoisten välillä, vaikka vuoden 1918 tapahtumista ei suoraan puhutakaan. Työläisten puolesta puhuva Lassi joutuu toimiensa vuoksi vaikeuksiin ja saattaa myös Annan hankalaan asemaan. Lopulta elämä alkaa jälleen asettua uomiinsa, kunnes alkaa sota.

Mustat morsiamet on Kuopion ystävälle mielenkiintoista luettavaa. Tarinassa vilisevät tutut paikat, joskin vuosikymmeniä aiemmin. Dialogit on kirjoitettu luontevasti savon murteella. Kerronta on muutenkin sujuvaa ja arkista, sisältäen ajalle tyypillisiä ilmauksia. Kirja suo pienen kurkistuksen 1930-luvun Kuopioon, arkeen ja aikalaisten ajatteluun.

 

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
Otava 1998/2006
288 s

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *