Neuvolan (yliampuvat) varoitukset

Ensimmäinen neuvolakäynti oli muuten mukava, paitsi että tuntui kuin olisin ollut sumussa sen koko ajan. Vastailin kyllä hienosti kysymyksiin, ja mielestäni jopa suht järkevillä vastauksilla, mutta kaikki neuvot ja jutut mistä neuvolantäti puhui, meni kyllä ihan ohi.

Välihuomautuksena totean että en kyllä oikein osaa sanoa neuvolantätiä ”tädiksi”. Varmasti nuorempi kuin minä, enkä minäkään mikään ikäloppu ole. Mutta oikein mukava, tulemme varmasti hyvin juttuun mikä on se tärkein homma.

Onneksi kaikki oleellisin tieto löytyi kirjoitettuna ylös. Esim. se, että milloin pitää tilata uusi aika… Ilmeisesti kun en ole ensisynnyttäjä (vaikka ensimmäisestä on kyllä niin pitkä aika että väitän olevani taas ensimmäistä kertaa hommassa mukana) minuun ei tarvitse kauheasti uhrata käyntejä. No ei sinänsä, en usko että itselläkään on mitään kauheata tarvetta käydä useammin kuin mitä ohjelma neuvoo. Ja aina voi soittaa. Paitsi että puhelinpäivystys loppuu ensi kuun puolivälissä. Kulujen karsintaa tai jotain.

Neuvolan terveydenhoitaja (jäljempänä NTH) oli sitä mieltä että nykyinen elopainoni riittää tukemaan vauvan kasvua, eli lihoa ei saisi yhtään. Tueksi sain aikamoisen listan ruokia mitä syödä ja mitä taas välttää. Ateriarytmi pitäisi saada tiheäksi. (Se on tässä viime päivinä onnistunut kiitettävästi, ja painokin alkanut hilautua hiljalleen alaspäin.) Kaiken kaikkiaan aika paljon on asiat muuttuneet sitten viime raskauden. No, onhan siitä jo yli 11 vuotta.

Yksi mikä pisti silmään oli tämä paljon muuallakin puhuttu listeria-vaara. Pois pitää jättää graavilohet, vakuumipakatut lihat ja pehmeät juustot. Aloin tutkimaan asiaa, ja Elintarviketurvallisuusvirasto oli tässä oikein avulias. Listeria on kuulemma Suomessa esiintyvyydeltään EU-maiden huipputasoa. Meillä siis listeria vaanii joka kulman takana! Tautitapauksiakin on vuodessa 20-45!  Siis kaksikymmentä viiva neljäkymmentäviisi. Hieman yli 5,4 miljoonan väestöstä. Hmm. Ihmettelinkin miksi en ole koskaan kuullut kenenkään sairastavan tätä tautia, Suomessa siis. Ja tämän mukaan, jos haluan pienentää mahdollisuuksiani saada listeria, pitäisi kaikki epäilyttävät ruoat käydä syömässä esim. Slovakiassa, Liettuassa tai Latviassa. Sillä Saksassa niitä ei ainakaan kannata syödä: siellä listeriatapauksia oli 508 (siis viisisataakahdeksan). Ranskassa taasen 290, ja Brittien yhdistyneessä kuningaskunnassakin 208.

Kaiken tämän lisäksi mainittiin, että raskaina olevissa listeria saa aikaan lähinnä flunssan kaltaisia oireita. Joissakin harvoissa tapauksissa on todettu listerian aiheuttavan keskenmenon. JA SIKSI PITÄÄ VÄLTTÄÄ KAIKKEA! Olisiko hyvä tässä vaiheessa huomauttaa, että myös aika moni muu asia aiheuttaa keskenmenoja, kuten vaikka auto-onnettomuudet joita sattuu päivittäin. Pitäisikö tästä nyt päätellä että en saa lähteä autoilemaan seuraavien n. kahdeksan kuukauden aikana???

Olin ennemminkin huolestunut siitä, että ennen tarkasti kielletty kofeiini ei olekaan niin vaarallista. Colaakin saa juoda huoletta kaksi litraa päivässä. (En juo, mutta teetä voin siis luultavasti turvallisesti ottaa kupillisen silloin tällöin, kunhan pysyn pois yrttiteestä, varsinkin kamomillasta ja rooiboksesta. Ei huolta, se onnistuu kyllä hyvin ihan luonnostaan.)

Lisäksi neuvottiin juomaan riittävästi, mieluiten vettä ettei tuo minun ylipaino lähde kasaantumaan. Juominen ei aiheuta ongelmia, kun on vähän väliä jano, on helppo juoda, ja vesikin alkaa maistumaan paremmalta. Ongelmaksi muodostuu veden juonnin aiheuttama vessakäyntien lisääntyminen. Joka tietysti on kaikkien raskaana olevien ongelma. Minulla vaan tätä ongelmaa lisää se, että töissä ollessa minun lähin vessa on yleensä puolen kilometrin päässä. Eikä sinne aina pääse juuri silloin kun olisi tarve. Onneksi olen lapsesta asti ollut erinomaisen hyvä pidättelemään…

Tämä uusien ruokailutottumusten oppiminen on lievästi sanoen haastavaa. Tein tavallista ruokaa tyttärelleni ja itselle ja söin hyvällä ruokahalulla. Kunnes puolta tuntia myöhemmin yhtäkkiä mieleeni iski ajatus: olikohan siinä ruoassa jotain mitä en saanut syödä?!?! Tuorejuustoa ja ulkomaista pakasteparsakaalia, ainakin! Mutta huh, keitin kastiketta monta minuuttia, ja kaikkien aineksien lämpötila varmasti nousi yli 72:n Celsiuksen. Listeria siis selätetty! Milloinkohan sitä oppisi ajattelemaan nämä asiat etukäteen? Ehkä sitten kun alkaa muistaa kokonaisvaltaisesti olevansa raskaana. Nyt kun se vielä välillä unohtuu, ja on sitten iloisena yllätyksenä mielessä esim. vessaan mennessä… 😉

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *