Christchurchin terrori-isku

Christchurchin kaupungissa tapahtui terrori-isku, joka kohdistui kahteen paikalliseen moskeijaan. 50 ihmistä kuoli. Tapaus uutisoitiin isosti myös Suomen mediassa: Ylen uutiset 15.3.2019

Tapaus on järkyttänyt ympäri maata ja maailmaa. Koettelemus on kuitenkin yhdistänyt Uuden Seelannin kansaa ja uset ovat osoittaneet suurta solidaarisuutta kärsineitä kohtaan. Täällähän on muslimeita alle yksi prosentti väestöstä, mikä on pieni luku verrattuna moniin maihin. Moskeijoiden luona on kokoonnuttu suurin joukoin ja niiden edustat ovat täyttyneet kukilla ja muistokirjoituksilla. Musliminaisia on jopa pelottanut poistua kotoaan tapauksen vuoksi. Paikalliset ovat tukeneet heitä kampanjalla, jossa naiset ovat pukeutuneet hijab-huiviin solidaarisuuden osoituksena. Uudessa Seelanissa ei ole tilaa vihalle.

Christchurchissä oli vuosina 2010 ja 2011 suuret maanjäristykset, jotka aiheuttivat todella suurta vahinkoa. Paljon rakennuksia tuhoutui ja ihmisiä kuoli, mikä on nähtävissä ja jopa aistittavissa kaupungissa. Kaupunki on kokenut kovia.

Aroha tarkoittaa maoriksi rakkautta

Tekijä oli Australialainen äärioikestolaisnuori. Ilmeisesti toteutti tekonsa, koska Uudessa Seelannissa oli helpompi saada aseita. Nähtäväksi jää minkälaisen tuomion tekijä saa. Christchurch on eteläisen saaren suurin kaupunki ja siellä on useampi moskeija. Internetin keskustelupalstoilla käy vahva äärioikeistolainen keskustelu maahanmuuttovaistaisuudesta. Etenkin muiden kuin valkoisten ihmisten migraatiosta. Tämä vihakeskustelupalstojen keskustelu on nähtävissä jo julkisessa keskustelussa ja sosiaalisen median vihapuheen lisääntyessä. Aihe on erittäin ajankohtainen tulevien eduskuntavaalienkin kannalta, sillä Timo Soinia yritettiin ja Vasemmiston ehdokasta Suldaan Said Ahmedia pahoinpideltiin. Aggressiivinen ilmapiiri pakotti puolueet terästämään turvatoimiaan – ”Tullaan iholle, uhkaillaan” Ihan hyvä syy äänestää vaaleissa, jotta tällaiseen toimintaan voitaisiin puuttua.
Ps. äänestin jo vaaleissa, ensimmäistä kertaa ulkomailta voi äänestää kirjeitse.

Ihmisten jättämiä kukkia ja viestejä
Wellingtonin Moskeijalla järjestettiin muistotilaisuus
puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta matkat tasa-arvo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *