Punkkua ja puolukkahilloa

Olen aina ollut laiska kokkaamaan. Yleensä syynä on ollut koulu- tai työaiheiset kiireet tai kämpästä puuttuva astianpesukone (eli laiskuus). Itselleen kokkaaminen myös tuntuu aina jokseenkin nihkeältä, vaikka ruokaa sitten riittäisikin useammaksi päiväksi. Seattlessa on kuitenkin tullut kokkailtua menetettyjen mahdollisuuksien edestä oikein olan takaa, puuttuvasta astianpesukoneesta tai dippastressistä huolimatta (tai juuri siitä johtuen). 

Kokkailun ja kokeilun kohteena ovat olleet lähinnä perinteiset suomalaiset ruoat lievää koti-ikävää helpottamaan. Pohjoismainen ruokakulttuuri puuroineen, skageneineen ja ruisleipineen on kuulemma sitä trendikkäintä ittiä jenkeissä justnyt ja ajan hermolla kun olen (not), päätin niitä kokeilla itsekin ensimmäistä kertaa sitten yläasteen köksäntuntien.

Olisi ehdottomasti kannattanut kokeilla aiemmin.

img_3893_m_0.jpg

ainoa edustava kuva suomikokkailuista: valurautapannukakku 

Suomalainen kotiruoka on nimittäin kaikessa laiskuudessaan kotikokin unelma. Karjalanpiirakoita lukuunottamatta lähes kaikki perinteiset herkut ovat vähätiskisiä (TÄRKEÄÄ), helppoja, edullisia ja riittoisia. Useimmiten resepti on muotoa pilko-sekoita-hauduta, mitä helpommaksi ei voi enää mennä. Löydettyäni kaupasta pakastettua hash brownsia (raastettua perunaa) muutama viikko sitten innostuin tekemään kinkkukiusausta, jonka jälkeen tätä nerokkaan helposti varioitavaa ruokaa on syöty lähes kerran viikossa. Kanssa-asujan ehdotuksen tehdä kiusausta pekonilla ja homejuustolla (jenkit) hyväksyin tosin vain sillä ehdolla, että myös perinteistä perinteisin Jansson kokeiltaisiin jossain vaiheessa. Vispipuurosta on tullut vaki-aamupala, joka tehdään mistä vain marjoista joita sattuu pakasteena löytymään (puolukoista saa täällä vain haaveilla) ja tarjoillaan kevennettynä versiona jogurtin ja hunajan kanssa. Suosio on jopa niin kova, että kun puuroa ei jonain aamuna ole jäljellä, näyttää kanssa-asuja hapanta naamaa joutuessaan tyytymään työmatkan varrella sijaitsevan ketjukahvilan bageliin. Hernekeitto, pannukakku ja kaalipata pääsivät niin ikään suosikkien listalle. Saaristolaisleipä on seuraavaksi kokeilussa kunhan onnistun jostain löytämään kunnon ruisjauhoja.

IMG_3732_m.jpg

Gourmet-osaston löytöjä: vinkujuustoa pekonilla ja ilman

Yksi suomalaisen ruokakulttuurin piirre tosin huvittaa kanssa-asujaa loputtomiin. Mainitessani jostain seuraavaksi kokeiltavasta suomalaisesta herkusta seuraa aina kysymys: ’…And then you eat it with lingonberry jam?’ Tyypin mukaan kun työnnämme puolukkaa jokikiseen mahdolliseen ruokaan, tyyliin puolukkapohjaista puolukkapiirasta puolukkahillolla ja puolukkamehulla, nautitaan pukeutuneena puolukaksi. Liiottelusta huolimatta  tämän myötä aloin huomata, kuinka paljon käytämme puolukkaa lisukkeena, nimenomaan pääruokien kanssa. On ihan ymmärrettävää, että amerikkalaiseen korvaan kuulostaa oudolta tarjoilla kaalipataa, maksalaatikkoa tai mustamakkaraa puolukkahillon kera (’but it’s salty! You don’t eat it with jam!’), nämä kun syövät suolaista suolaisella ja makeaa makealla, ilman yhtäkään puolukkaa. Valitettavasti ainoa paikka, josta täältä saa puolukkaa missään muodossa on Ikea reilun 40 minuutin ajomatkan päässä, joten todistus puolukkahillon ylivertaisuudesta lisukkeena joutunee odottamaan joko seuraavaa Ikea-käyntiä tai vierailua Pohjoismaihin. 

IMG_4110_m.jpg

ihan oikeaa lakua!

Alkavasta joulukaudesta (joka täällä alkaa välittömästi Halloweenin jälkeen) innostuneena yritin etsiä aineksia suomalaisiin jouluherkkuihin eli joulutorttuihin ja glögiin. Tortut onnistuivat hyvin, sillä lehtitaikinaa (täällä nimeltään puff pastry) saa Suomen tapaan kätevästi pakasteena. Luumuhillon korvikkeeksi improvisoin soseen kuivatuista luumuista ja sokerista, eikä eroa huomannut lainkaan. Kanssa-asujakin tykkäsi kovasti, vaikka nimesi rakkaat joulutorttuni välittömästi nazi pastriesiksi. Glögin suhteen tilanne on lähes parempi kuin Suomessa, sillä itse tehty glögi (ainoana vaihtoehtona) on täällä sekä helpompaa että huomattavasti maukkaampaa kuin mitkään glögitiivisteet. Kaupasta löytyy täällä yleensä kuuman omenamehun (mulled apple cider, herkkua sekin) maustamiseen käytettyjä valmiita mulling spice-sekoituksia teepussimuodossa, jotka kardemummaa lukuunottamatta sisältävät täsmälleen samat mausteet kuin glögi!  Glögin valmistamiseen sopii parhaiten halvin mahdollinen punaviini, sillä maussa ei kalliimman viinin hienouksia kuitenkaan erota. Näin se käy:

Kaada viini (ja/tai viinimarjamehu) kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi (älä kuitenkaan päästä kiehumaan), lisää sokeri, maustepussit ja kardemumma sekaan ja anna hautua hiljalleen viitisen minuuttia. Suodata ja tarjoile kuumana rusinoiden ja manteleiden kera.

Sain lempinimen ’glogg lady’ tarjoiltuani tätä viime vuonna studiomme loppukritiikissä, mikä oli melkoinen riski sinänsä kun esiintyjät olivat kaikki valvoneet vähintään 30 tuntia. Glögiä tuli sittemmin tehtyä illanistujaisissa, etkoilla, treffeillä  ja nyt taas kylmenevien iltojen lämmikkeeksi. Viime helmikuun superbowl-glögi-toiveista kieltäydyin koska jokin raja pitää vetää.

IMG_4116_m.jpg

Harvinaista herkkua: glögiä ja Wasan ruisnäkkäriä

IMG_3970.JPG

paahdettu kurpitsakummajainen

IMG_3931_m.jpg

Puget Sound auringonlaskussa

IMG_3961_m.jpg

arkkitehti paketoi: paketointitarpeiden puuttuessa korvaa skissillä

 

 

 

Tällä kertaa ihmetytti:

 

Nakuna juoksijat. No ei nyt ihan nakuna, mutta melkein. Jenkit ovat kovia lenkkeilemään, mutta näin säiden kylmetessä olen huomannut, että vaatetus on aivan yhtä niukkaa kuin kesällä. Alle kymmenen asteen keleillä juoksutrikoot ja college-paita tuntuvat lähes ylipukeutumiselta, kun joka kerta ohitseni viilettää pelkissä pikkushortseissa pinkovia kanssajuoksijoita. 

The Egyptian. Lähikulmillamme avattiin perinteikäs, hiljattain restauroitu ja kaikin puolin valloittava elokuvateatteri The Egyptian. Kävimme testaamassa paikan odotetun Interstellar-leffan ennakkonäytöksessä. Teatterikokemus oli huomattavasti parempi kuin itse elokuva (pehmustamattomista penkeistä huolimatta), sillä tila henki vanhan ajan arvokkuutta ja oli huolella palautettu vanhaan loistoonsa. Paikan evästarjonta oli myös poikkeuksellisen houkutteleva: aulasta sai ostaa kohtuuhintaan mm. viiniä, olutta, limuja, jäätelöä, sipsiä, hodareita sekä perinteistä popparia. Kuvia teatterista tai ruokatarjoilusta tosin unohdin ottaa, olin sen verran hämilläni Nolanin tuotoksesta.

Rakentaminen, osa 2 (aka dippastressi). Asuintaloa vastapäätä sijaitseva työmaa etenee sellaista vauhtia, että dippatyöntekijää hävettää. Kun päivittäin katselee kolmen kerroksen kuukausivauhtia nousevaa rakennusta, tuntuvat omat välisaavututukset, raakatekstin pätkät ja sisällysluettelo versio 37.0 melko merkityksettömiltä. Luovuus ei kelloja katso, mutta ohjaaja kyllä katsoo. Onneksi on usein käytetty ja hyväksi koettu Viime Tippa. 

Spagettikurpitsa. Sadonkorjuukausi toi kauppaan kurpitsat, mukaan lukien uusvehnättömän pastarakastajan pelastuksen eli spagettikurpitsan. En ole Suomessa tähän kummajaiseen aiemmin törmännyt, mutta täällä sitä saa juuri nyt lähes joka kaupasta dollarilla per pauna. Spagettikurpitsa muuttuu uunissa paahdettuna spagettimaisiksi suiroiksi, ja on helppoa herkkua erityisesti perinteisen marinara-kastikkeen kanssa. 

Hämähäkit. Kylmenevä sää ajaa ötökät sisään taloihin, ja kämpässä on tehty jo kaksi hämähäkkihavaintoa. Toinen nimettiin Bobiksi ja tapettiin sen seikkailtua yön aikana katosta seuraavan päivän vaatteiden sekaan, toinen hukkui jogurttikulhoon ennen kuin ehdimme siihen lähemmin tutustua. 

Muumit. Kaikesta Suomi-brändäyksestä huolimatta kukaan ei ole täällä kuullutkaan muumeista. Naapurissa sijaitsevan autokorjaamon seinältä kuitenkin löytyy valokyltti Muumipeikosta jakoavain kourassa. What does it mean?!

Jenkit ja sairastaminen. Flunssakausi riehuu täälläkin, eikä asiaa helpota paikallisten yli-innokkuus tehdä töitä. Toimistolle mennään pahimmassakin kuumeessa tai räkätaudissa, koska sairaspäiviä käyttää vain kuolemansairas tai huono työntekijä. Vinkki: JÄÄKÄÄ KOTIIN SAIRASTAMAAN. Jos ei muuten niin edes siksi, ettette ainakaan sairastuttaisi muita. 

Työ ja raha Ruoka ja juoma Matkat Opiskelu

Round two

 

IMG_2964_m.jpg

Suomen kesä.

Alkukesän jäähyväisten ja jälleennäkemisten, lukuisten muuttoruljanssien, toimettoman heinäkuun ja työntäyteisen elokuun jälkeen on suorastaan helpottavaa olla takaisin Seattlessa. Vajaat kolme kuukautta Suomessa kului  hitaasti, mutta näin jälkikäteen tuntuu kuin en olisi ollut poissa kuin muutaman hassun päivän. Jatkuvan reissaamisen, pakkaamisen ja matkalaukusta tai pahvilaatikosta elämisen jälkeen on kuitenkin ihana asettua taas hetkeksi jonnekin (vaikka tavarat ovatkin tilanpuutteen vuoksi edelleen matkalaukussa).  

IMG_2850.JPG

juhannustunnelmia

dsc_0625_m_0.jpg

Gooseboots!

IMG_3299_m.jpg

V-star ja #cohandeenavia Gamla stanin kattojen yllä

IMG_3610_m.jpg

hyvästit opiskelukämpälle ja suunta kohti Bostonia!

IMG_3676_m.jpg

Itärannikkolomaan kuului pakollinen Louis Kahn-visiitti…

IMG_3654.JPG

…kolmen tunnin rantaloma Hamptonissa…

IMG_3648.JPG

…sekä eeppistä avoautokruisailua New Hampshiren kylillä. 

Kaupunki ei ole juurikaan ehtinyt muuttumaan miksikään, mutta pääsen silti tutustumaan hieman erilaiseen Seattleen kuin viime kerralla. Koska en ole enää kirjoilla oleva opiskelija vaan virallisesti vain hengailemassa täällä, on ainoastaan sopivaa, että yliopistokampus ja U-Districtin teriyakimestat jäivät taakse. Nykyinen asunto sijaitsee super-hipster-trendikkäällä Capitol Hillin alueella, ravintoloiden ja baarien välittömässä läheisyydessä sekä kävelyetäisyydellä keskustasta. Yläpuolelta löytyy (epävirallinen) kattoterassi, alakerrasta tuttuja naapureita ja kylppäristä tassuamme. Kylä kelepaa. 

Vaikka houkutus onkin suuri viettää kaikki päivät makoillen, kokkaillen ja kuntoillen kanssa-asujan ollessa töissä, on pakko ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä hommiin. Diplomityö, opiskelu-urani viimeinen rutistus ja mörkö, ei valitettavasti tekeydy itsekseen. 

Voisiko mitenkään pikakelata kuusi kuukautta eteenpäin?

Kaikeksi onneksi satuin pyyteettömän avuliaiden ihmisten kautta saamaan itselleni työpöydän koululta, muiden dippaa puurtavien studiosta. Mikäänhän ei tunnetusti potki paremmin eteenpäin kuin vertaiskärsimys! Samalla pääsen kätevästi käsiksi koulun kirjastoon ja diplomityö- ja julkaisuarkistoon, ja pitkän työpäivän jälkeen voi porukalla jälleen poiketa College Inniin avautumaan siitä, miten dippa onkaan niin syvältä, enää x kuukautta, olisipa se jo ohi, liian monta vuotta jo opiskeltu jne. Eli eiköhän se siitä! 

dsc_0708_m.jpg

Rain city research

Alakerrassa asuva ystävä hommasi hiljattain kissanpennun, jota ollaan käyty hoitamassa pariin otteeseen. Hiustenkuivaajani kaima Remington on ehkä ihmisrakkain tapaamani kissa, pikkuinen kun viihtyisi sylissä tai olkapäällä loputtomiin. Katsokaa nyt sitä! 

IMG_3758_m.jpg

pikku Rem!

Viikonlopuksi lähdetään Portlandiin talovahtiin, eli päästään porukalla nauttimaan hyvästä arkkitehtuurista, uima-allaasta, poreammeesta ja kattoterassista. Lälläslää.

 

Tällä viikolla ihmetytti:

Ilmankosteus. Seattle alkaa olla jo siedettävän syksyisissä lukemissa, mutta pikaisen itärannikkovisiitin aikana koettu läkähdyttävä kuumuus (89°F, 95% humidity, feels like 96°F) meinasi olla minullekin liikaa. 

 

Kännykkäliittymät. Kun operaattorin myyjälle päivittelee prepaidin hintaa ja vertaa Suomen vastaaviin, saa vastaukseksi ”You’re lying. That’s just not possible.” Mene ja tiedä…

 

Rakentaminen. Seuraan päivittäin asuntoa vastapäätä sijaitsevaa työmaata (joka toimii myös herätyskellon korvikkeena) ja nopealla tahdilla kohoavaa opetusrakennusta, ja olen huomannut  mielenkiintoisen eroavaisuuden pohjoismaiseen rakennustapaan. Suomessa ja muualla pohjoismaissa lähes kaikki tehdään elementeistä, koska se on halvempaa ja nopeampaa. Täällä kaikki tehdään paikallavaluna, koska se on halvempaa ja nopeampaa. Täällä elementtitekniikkaa pidetään hitaana, kalliina, monimutkaisena ja epätarkkana, siellä puolestaan samat adjektiivit yhdistetään nimenomaan paikallavaluun. Vaikka ilmasto-olot ovat näennäisesti samankaltaiset, vaikuttaa Pohjolan kylmä talvi sekä Seattlen sijainti järistysalueella näin selvästi rakennustapaan. Paikallavalun jälki olisi kyllä paljon elementtiä viimeistellympää ja jopa kaunista, jos jenkit vain malttaisivat olla peittämättä sitä karmean metallikasettisekamelskan taakse. 

 

Täydennysrakentaminen. Capitol Hillin alueella on suosion lisääntymisen ja gentrifikaation seurauksena käynnissä vähintään parikymmentä rakennusprojektia, joita kaikkia yhdistää kolme tekijää: 

1) Tontilla aluperin sijainneen yksikerroksisen, tiilisen teollisuusrakennuksen katujulksivu on jätetty asemakaavan vaatimuksesta pystyyn

2) Muu osa rakennuksesta on lähes poikkeuksetta karmeaa sontaa, ja muutoin hyvä idea alkuperäisen katujulkisivun integroimisesta uuteen rakennukseen näyttää päälleliimatulta ja kornilta. 

3) Uudisrakennusten mittakaava on ympäröivään rakennuskantaan nähden aivan liian suuri, koska kalliista tonttimaasta halutaan täysi hyöty irti. 

 

Ruoka. Miten se on täällä edelleenkin uskomattoman hyvää? Uutena tuttavuutena hole-in-the-wall-malesialainen Kendai makan, jonka edessä on aina jono. Possunmahacurrya, ehtaa Nasi gorengia ja muita viikottain vaihtuvia herkkuja niin halpaan hintaan että melkein hävettää. 

Football sundays. Alan pikkuhiljaa päästä jyvälle jenkkifutiksen lukuisista kiemuroista ja säännöistä, ja jokasunnuntaiset pelit ovat lähes pakollista seurattavaa. Baarit täyttyvät jo heti aamusta nopeasti etenkin, kun kotikaupungin joukkue pelaa, ja päivän mittaan näkee eri joukkuiden pelipaitoja enemmän tai vähemmän hilpeissä tunnelmissa. Pelin seuraamisen lisäksi olennaista on pelaajavalintojen, taktiikoiden, eri asteisten vammojen sekä pelaajiin ja valmentajiin liittyvien skandaalien puiminen. Kuka löi vaimoaan, kuka löi lastaan, kuka sai lahjuksia, kuka tekaisi itselleen tyttöystävän, kuka jäi kiinni huumeiden myynnistä/käytöstä, jne.  Huippu-urheilua parhaimmillaan.

Asiakaspalvelu. Kävin täällä  jokin aika sitten kampaajalla, ja satuin varaamaan ajan samalle kampaajalle, joka leikkasi hiukseni kerran vajaa vuosi sitten. Itse en kampaajaani muistanut, mutta hän muisti minut kotimaata, opiskelualaa ja (oletettua) valmistumisvuotta myöten. Lähikahvilassa minut ja tilaukseni muisti jokainen työntekijä jo ensimmäisen viikon jälkeen, ja College Innin baarimikko möläyttää iloisena ”What the hell are you doing here again?!” tullessani tiskille. Asiakaspalveluun ei täällä kuulu ainoastaan ystävällinen palvelu vaan myös jokaisen asiakkaan muistaminen. 

Suhteet Oma elämä Matkat Opiskelu