This is Australia

20151103_155932 (600x338).jpg

Australian mantereella on pian tullut vietettyä jo kokonaiset kaksi kuukautta. Toisaalta tuntuu että aika on mennyt kuin siivillä, toisaalta taas tuntuu että täällä olisi ollut jo pidempääkin, johtuen ehkä siitä kun on ”kotiutunut” niin nopeasti. Vaikka olo on kotoisa tälläkin puolella palloa, on toki vastaan tullut tapoja ja asioita jotka eroavat siitä miten Suomessa toimitaan, sekä myös joitain juttuja jotka vain ihmetyttävät ja kummastuttavat välillä tätä pientä kulkijaa. Päätin listata muutamia asioita joita itselleni on täällä tullut eteen ja jotka tehdään eri tavalla kuin mihin Suomessa ollaan totuttu tai mitkä vaan itseän ovat ihmetyttäneet. Osan jutuista toki tiesin jo ennakkoon, osa taas tuli yllätyksenä joko positiivisessa tai vähemmän positiivisessa mielessä… 😀

* Liikenne. Täällä tosiaan ajetaan eri puolella tietä kuin esimerkiksi Suomessa tai suurimmassa osassa Eurooppaa ja näin ollen autoissakin on ratit eri puolella. Tämän toki jo tiesin ennen tänne tuloa ja jännitin aika kovasti autolla ajamista. Olen nyt päässyt täällä auton rattiin viisi kertaa ja vaikka vielä aika paljon joutuu miettimään missä kohtaa kaistaa ajaa, alkaa ajo koko ajan mennä paremmin ja ei se niin vaikeaa ollutkaan. Auton ratissa liikenne jotenkin tuntuu järkevältä, mutta kävellen ja pyörällä esimerkiksi tietä ylittäessä tämä taas ei vaan onnistu! Katson AINA väärään suuntaan ja vaikka kuinka mietin että mistä suunnasta auto tulee, veikkaan aina väärin. Toistaiseksi en ole jäänyt auton alle… Koitan myös aina kadulla ohittaa ihmiset ilmeisesti väärältä puolelta, koska törmäilen kaikkiin niin usein ja liukuportaissa menen aina väärälle puolelle seisomaan…

*Ovet. Tämä ei nyt tavallaan ole iso juttu mutta… Minun mielestä täällä aukeaa ovet väärään suuntaan!!! Siis ne avataan aina SISÄÄNPÄIN!? Eli huoneeseen päin. Ei huoneesta poispäin, mihin ainakin itse jotenkin oon tottunut Suomessa. Vai siis oonko väärässä tän jutun kanssa?! Ainakin omassa kotona ovet aukesi aina ulospäin, mut täällä aina sisälle… Ja siksi oon aina repimässä niitä ekana väärään suuntaan… Onneksi ihmiset täällä on ystävällisiä ja tulee aina avaamaan ovea kun en meinaa päästä sisälle. Monesti olen myös saanut yleisissä vessoissa hyväntahtoista naurua osakseni kun en pääse pois wc-tiloista….

20151108_170333 (600x408).jpg

Niin ja onhan täällä nää joutsenetkin ihan eri värisiä!

*Ruoka/Välipalat. Ei ole toki hirveesti tullut hengailtua Suomessa lasten parissa mutta, jotenkin veikkaan että suomalaiset lapset ei syö ihan niin överisti herkkuja, snäcksejä tai ihan vaan huonoa ruokaa kuin taas täällä. Tänne tullessa luulin että Suomessa esim. kouluissa ja päiväkodeissa ei syödä tarpeeksi terveellisesti. En nyt sano että siellä tarjottava ruoka olisi epäterveellistä, ehkä ennemminkin ravintoköyhää aika usein. Jos nyt vertaan tänne Australiaan niin voin kyllä sanoa että se Suomen kouluruoka tai ylipäätään ruokatottumukset on ihan terveellisiä. Ollaan juteltu tästä asiasta monen muun au pairin kanssa ja täällä nää lapset syö ihan sikana sellasta epätervellistä snäcksiä. Keksejä, mehuja, sipsejä, rusinoita myslipatukoita, niin sokerisia jugurtteja että itellä nous tukka pystyyn kun maistoin yhtä mitä nää omat host lapset syö aamu ja iltapalaksi, hunajaa  laitetaan joka asiaan muun muassa siihen iltapala jugurttiin eikä tietysti pidä unohtaa ihan vaan karkkia ja jäätelöä joita vedetään lähes joka päivä. Oikean ruuan asemassa täällä on olevinaan voileipä (yleensä voilla ja kinkulla tai ihan vaan hillolla…) pasta, pitsa ja nugetit. Epäilen että täällä lapset ei edes tiedä mitä ois lasagne, kanakeitto tai vaikka salaatti.

20151003_092110 (600x523).jpg

Pepsodentti hymyt on kuiteki kohillaan vaikka snäcksejä syödäänkin!

*Alkoholi. Täällä ei saa juoda yleisillä paikoilla. Eihän Suomessakaan periaatteessa saa mutta silti sitä tehdään. Täällä taas ei oikeasti juoda kadun kulmassa tai baarin edesssä saatikka puistoissa. Alkoholi on omasta mielestäni hieman halvempaa kuin Suomessa, riippuu toki vähän mitä ostaa. Mutta esimerkiksi viinejä saattaa saada viidellä dollarilla joka tekee noin kolme euroa. Tietenkään kaikki tuon hintaiset viinit ei ole niitä maukkaimpia mutta eipä niin kai voi olettaakkaan. Täällä on useissa ravintoloissa BYO käytäntö, eli saa tuoda omat juomat mukana ja usein se niin sanottu ”aloittelu” tapahtuukin tälläisissä ravintoloissa, ei jonkun kotona. Ja joskus kuulin jonkun sanovan että ulkomailta ja esimerkiksi just ausseista ei saa siidereitä, mutta kyllä niitä vaan saa täältäkin, etenkin erilaisia omenasiidereitä!

*Tupakointi. Tupakoinnin kanssa on vähän sama kuin tuon alkoholinkin, eli tupakkaa täällä ei saa polttaa ihan missä huvittaa. Esimerkiksi ostareiden edessä ei saa polttaa, vaan tupakoitsijoille on ihan omat alueet. Tuntuu että katukuvassa ei ylipäätään näy hirveästi tukaoitsijoita. Täällä ei myöskään polteta baareissa sisällä, luojan kiitos!

*Ihmiset.Ihmiset täällä ovat tosi avuliaita, iloisia ja ystävällisiä. Vaikken itsekään mielestäni Suomessa ole mistään hiljaisimmista ja ujoimmasta päästä, niin silti täällä tuntuu että olen paikallisiin verrattuna hiljainen ja juro tuppisuu. 😀 Ihan tuon kuntosalini omistajasta, bensa-aseman työntekijään, kaikki ovat aina yli avuliaita ja vilpittömän ystävällisiä, neuvovat ja opastavat. 

20151107_093424 (338x600).jpg

Tuntuu että myös muut suomalaiset on täällä äärettömän mukavia ja kivoja. Täältä on kyllä saanu ihania uusia ystäviä. 

*Se kuuluisa Small Talk. Australiassa tosiaan on ihan normaalia käydä juttelemaan niitä näitä vieraille. Kassalla tai ylipäätään asiakaspalvelutilanteissa kuulee aina ensimmäisenä How are you? kysymyksen. Tähän kysymykseen ei kuitenkaan vastata usein muuta kuin hyvää kiitos. Suomessa taas tuntuu että yleensä ihmiset ryhtyvät kertomaan ensimäiseksi miten töissä menee, kun kysyy mitä kuuluu. Täällä töistä ei ruveta puhumaan, ellei joku varta vasten kysy jotain työhön liittyvää.

*Vuorokausi. Täällä Brisbanessa on täysin valoisaa jo ennen kuutta aamulla ja aivan pilkkopimeää melkein heti kuuden jälkeen illalla. (Esim Sydneyssä on eri ”aikavyöhyke” niin siellä pimeä tulee hieman myöhemmin.) Koska tosiaan puoli seitsemältä on jo oikeastaan aivan pilkkopimeää, on jo usein kello kahdeksan aikaan ihan nukkumaan meno valmiudessa, koska tuntuu että kello on jo takuulla ainakin 11 illalla 😀 Hämmentävää katsoa kelloa väsyneenä ja todeta ettei se ole vielä edes kahdeksan illalla…

20151107_093400 (338x600).jpg

 

*Asioiminen kassalla. Tämähän hoidetaan Suomessa vaan pikaisesti pois alta, mitä nopeammin sen paremmin. Montakohan kertaa olen nyt myöhästynyt esim bussista kun olen luullut että ehdin loistavasti käydä 15 minuutin aikana ostamassa vesipullon ja juosta sitten bussiin. En ehdi. Suomessa samassa ajassa Prisman kassa ehtisi palvella varmaa kuusi suurpehettä ja piipata kaikkien ostokset, kun täällä ehditään juuri ja juuri yhden sinkun ostokset piippailla ja sitten itse maksutapahtuma ja kuulumisten vaihto jne… Johtuu varmaan siitä small talkista ja ihmisten ystävällisyydestä tuo hitaus. 😀 Ei tuossa tyylissä mitään vikaa sinällään ole mutta välillä kiiressä meinaa käydä ärsyttämään, mutta onpahan alkanut oppia että kauppaan mennessä kannattaa vaan varata aikaa ja olla kärsivällinen. 

*Suklaa. Suomessa on Fazerin sininen, täällä on Tim Tamit. Ja voin muuten tällä hetkellä sanoa että meikäläisellä nuo Tim Tamit hakkaa Fazerin sinisen… Älkää karkottako miuta tän takia lopullisesti Suomesta!!!

 

20151004_223732 (537x600).jpg

Näiden takia pysyy luut visusti piilossa. En oo vielä maistanu ees kaikkia niitä makuja mitä näitä on saatavilla. Pitäsköhän viikonlopun kunniaksi hakea kaupasta kookoksen makusta…

*Lämmitys ja talot. Siis kyllä, totta se on. Myös ausseissa voi olla kylmä. Ainakin öisin ja silloin kun on näiden talvi. Täälläkään ei taloja rakkeneta ilmeisesti mistään pahvia paksummasta materiaalista, joten villasukat ovat edelleen välillä tarpeen, vaikka päivälämpötilat kohoavat jo reilusti sinne kolmenkymmenen asteen paremmalle puolelle. Onneksi lähes kaikissa taloissa on ilmastointi tai vähintään katoissa ne sellaiset hyrrät pyörimässä, koska päivisin sitten taas onkin välillä todella kuuma.

*Joulu. Tätä en toki itse ole vielä päässyt kokemaan täällä, mutta jotakin olen siitä jo kuullut. Suomessa ollaan toki totuttu valkeaan jouluun ja herkuista notkuvaan joulupöytään, joka katetaan ehkä jopa kolmena päivänä kun on tapaninpäivät sun muut. Täällä joulua juhlitaan silloin 25 päivä ja ihmisillä on tapana mennä rannalle tai uima-altaille. Tarjolla on kuulemma paljon erilaista kalaa ja BBQ:ta sekä kylmiä salaatteja. Seuraava hostperheeni kutsui minut jo heidän kanssaan viettämään joulua perheen isovanhempien uima-altaalle ja ehdottomasti haluaisin kyllä kokea tuon aivan erilaisen joulun. Sitten kun joulu on ohi, voin palata tähän asiaan ja kertoa paremmin miten se erosi Suomalaisesta joulusta. 😀

Siinäpä oli nyt muutama asia joita olen täällä välillä ihmetellyt ja toki ihastellut. Varmasti on lukuisia muitakin juttuja jotka vaan nyt eivät tulleet mieleen ja kunhan täällä kuluu aikaa enemmän, noita asioita varmasti löytyy lisää. Väsätään sitten uusi postaus niistä jos niikseen tulee. 🙂

 

20151107_113130 (338x600).jpg

Hirrrveen tyytyväinen mää täällä oon joka tapauksessa! xo

puheenaiheet ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *