Nyt puhutaan rahasta
Luin juuri Mungo- Annan tekstin Hesarin jutusta. Mua kiukutti. Puolustan usein laatujournalismia ja journalistin oikeuksia asiassa kuin asiassa. Nyt on menty ojasta allikoon kuitenkin- vaikka tulot ovat Suomessa julkista tietoa ja verokoneesta voi mennä urkkimaan onko naapuri niin rikas kuin luulet niin se, mistä tulot syntyvät, ei näy numeroissa.
http://www.inthecity.fi/resource/files/raha.jpg
Kiukuttaa, että Helsingin Sanomissa julkaistaan tekstiä, jonka lukija lukee auttamattomasti niin, että bloggaajat ovat saaneet kaiken tulonsa blogin kautta, vaikka näin ei usein ole. Ja vaikka olisikin, on siinäkin takana _työtä_.
Tiedän, että se, miten lukija lukee tekstin, on aina tulkinta, joten mikäli teksti ei suoraan sano jotain, sitä ei voida syyttää siitä. Näitä harmaita alueita on paljon, niillä pitää vain osata navigoida jotta journalismin laatu ei kärsi. Riepottelu kuuluu sinne iltapäivälehtiosiolle jatkossa, Hesari joohan ?
Vai voiko joku lukea tuon Hesarin artikkelin ilman että ajattelisi bloggaajien tienaavan juuri blogeillaan tulonsa ?
Vanhemmille sukupolville rahasta puhuminen on ollut pitkään tabu. Minä kyllä kerron vuokran ja tuloni suoraan jos joku kysyy. Kaverit jakavat kyllä vuokransuuruuden mukisematta myös, samoin sen mitä mikin maksoi. Olen kohdannut kiertelyä ja kaarteluakin mutta mielestäni rahasta pitää voida puhua. Mutta tosiaan puhua, ei ehkä julistaa monen tuhannen lukijan blogissa että kuinka paljon tienaa. Harva varmaan olisi varmis kaikkia menojaan tai tulojaan erittelemään tuntemattomille ihmisille. Pidän pöyristyttävänä sitä, että ihmiset olettavat että heillä on oikeus tietää paljon suosikkibloggari blogillaan tienaa. Bloggaajan kavereilla on ehkä oikeus, ei sinulla, randomilla lukijalla.
On hyvä, että pöydälle on nostettu se että Suomessakin voi blogilla tienata jo rahaa. Se, mikä ei ole hyvää, on se, että siitä syyllistetään ja sitä pidetään usein hömppänä tai ”vain” harrastuksena. Aika moni muukin kuulkaas tienaa ns. harrastuksella; jumppa ohjaajat, kerhojen vetäjät, laulajat yms taidealan ihmiset, urheilijat, kirjailijat, maanviljelijät ja ties ketkä muut.
Haluisin taas rantata vähän naisten puolesta. Jos suomalaisista menestyneistä bloggaajista edes suurempi murto-osa olisi miehiä, ei tämä raha-asia olisi niin iso juttu. Väitän ihan kiven kovaa näin. Mutta koska vaatehömpällä, lifestylellä ja päivän asu- kuvilla täytetyllä blogilla voi saada yhteistyödiilejä, mainostuloja ja edetä elämässä ehkä työrintamallakin, on se heti auttamattomasti väärin. BUU sanon minä.
Muotibisneksessä liikkuu miljoonat kuulkaa, onkos joku unohtanut sen. Mutta ne miljoonat ei liiku näissä Suomalaissa blogeissa, älkää nyt lukeko sitä rivien välistä kuitenkaan. Mutta hei, ihan parin vuoden sisään on syntynyt Indiedays ja Lilykin. Takana on vahvoja naisia jotka valjastavat osaamistaan viestinnän ja ties minkä muun alan parissa ja mahdollistavat tämänkin tekstin julkaisun tässä ympäristössä.
Ennenkaikkea bloggaavia, menestyneitä naisia tulisi ihailla. Blogin takana on paljon työtä, paljon aikaa ja paljon päättäväisyyttä. Jenni Rotonen (Pupulandia) on hyvä esimerkki siitä, kuinka oman elämänsä ohjat voi ottaa ja kuinka esimerkiksi blogi voi olla avainasemassa niissä valinnoissa. Jollekin toiselle joku muu työ, joku muu harrastus, joku elämänmuutos, voi ohjata valintoja, mutta voi olla, että blogi toimii ponnistuslautana johonkin, siitä voi vaikka saada rahaakin. Eikä siinä ole yhtään mitään pahaa.
Hengähtäen pitkän päivän jälkeen, Eve.