Luokatonta menoa?
Istuin vajaa viikko sitten kaverin kanssa kahvilla jakamassa ajatuksia. Baarituttavuuksista puhumisesta päädyimmekin luokkaeroihin ja siihen, kuinka potentiaalisen kumppanin sosiaalisella statuksella ja taustalla on merkitystä suhteen toimivuuden kannalta.
Enemmän kuin muuta mietimme, miksi korkeasti koulutetut akateemiset naiset tuntuvat aiheuttavan pelonsekaisuutta joissain miespuolisissa uusissa tuttavuuksissa. Kiinnostuksen on nähty lopahtavan heti, kun naisen korkeakoulutus on paljastunut. Näissä tapauksissa mies on ollut itse suht perusduunissa ja kouluttautunut toiselle asteelle asti.
Onko kunnianhimoisissa, korkeakoulutetuissa naisissa sitten jotain vikaa, vai uhkaako naisten päämäärätietoisuus ja itsenäisyys miesten maskuliinisuutta ? Haittaako koulutusero vain matalammin koulutettua miestä vai myös akateemikko naista? Tapahtuuko samaa akateemisesti koulutetuille miehille, vai onko hoitsu tyttö aina viehättävämpi kuin lääkäriksi kouluttautuva nainen? Ja toisaalta, haluammeko me korkeastikoulutetut naiset kumppaniksemme vain korkeakoulutettuja vai ovatko muut asiat kuin koulutus tärkeämpiä ?
Mediaseksikkäät naisten alat tuppaavatkin olemaan yleensä sellaisia, joihin ei vaadita pakosta korkeakoulua ja jos vaaditaan, puhutaan yleensä amkin puolesta kuitenkin. Sinkkuelämässä Miranda teeskenteli olevansa lentoemäntä ja sai miehen toisensa perään, juristina häntä ei lähestynyt läheskään yhtä moni mies innolla.
Mutta mitä me, akateemisesti koulutetut nuoret naiset, sitten haluamme kumppanilta ? Ja mikä nykyään määrittelee sosiaalisen statuksen, luokan ? Vaikka taustalla on väliä, uskon ettei se määrittele kenenkään sosiaalista statusta loppuelämän ajan. Koulutus, työpaikka tai vaikka suhde voi nostaa kenen tahansa sosiaalista statusta sykäyksellä ylöspäin. Niin sanottu älyllinen pääoma on näkymätöntä, mutta sen ajatellaan yleisesti korottavan sosiaalista statusta huomattavasti.
Kyse onkin ehkä eniten ajatusmalleista. Erot arvomaailmassa, kunnianhimossa ja kiinnostuksenkohteissa kertovat ihmisestä enemmän kuin hänen vanhempiensa koulutustausta. Se, koetaanko toisen korkeampi status uhkana vai ei, kertoo varmasti jotain itsetunnosta ja siitä, millaisen kasvatuksen on saanut.
Luokkaeroja pohtien, Eve.