Kun ei saa tukea

Opintosuunnitelmia rassataan vähän jatkuvasti. Yksi, aika laajalle levinnyt uudistus yliopisto-opinnoissa on työharjoittelun sisällyttäminen tutkintovaatimuksiin. Jakson voi korvata kurssilla, seminaarilla tai muilla tavoin mutta yksi, toivottava vaihtoehto, on työharjoittelu. Aiemmin opelaisiin ja muihin ns. käytännönaloihin liitetty vaatimus löytyy nyt myös monesta muusta oppiaineesta. Kuten omastani. 

Oppiaineet (ja heitä ennen laitokset) tukevat opiskelijoiden työharjoitteluja myöntämällä harjoitteluun apurahaa. Käytännössä apurahaa myönnetään 1-2kk (riippuen oppiaineesta) ja työharjoittelupaikan tulee maksaa 2-1kk palkka opiskelijalle jos harjoittelun kokonaispituus on 3kk. Näin opiskelijan koko harjoittelukausi on palkallinen. Myös tutkintovaatimus, ainakin meillä, on, että harjoittelu on palkallinen. Kaikenlaista säätöä on tietysti olemassa, mutta perusajatus on, että harjoittelun tulee kestää 3kk ja siitä tulee saada palkkaa vähintää 1kk jotta siitä voi saada opintopisteitä ja täyttää tutkintovaatimuksen. Ajatuksena tosi sievä- työkokemusta ja vielä palkkaakin! 

Sitten käy näin; saat harjoitteluapurahan, haet montaa kymmentä harjoittelupaikkaa, myös piilossa olevia. Et saa yhtään. Aikaraja apurahan kanssa umpeutuu ja oppiaine kertoo, että mikäli saat harjoittelupaikan, saat apurahan koska oppiaine on niin pieni ettei muita hakijoita ole. Uutta hakua päälle, pitkin kesää. Kun vihdoin pääsin haastatteluun, tarkistin että onhan apuraha minulle hollilla jos saan paikan (mikä vaikutti hyvin todennäköiseltä). Vastauksena tuli EI. Kesän aikana olikin päätetty sijoittaa apuraha tiettyä harjoittelupaikkaa varten, joka laitettaisiin hakuun myöhemmin. 

Olin hämmentynyt pettynyt ja raivoissani. Yliopisto ei tue sitä että haen työharjoittelupaikkaa itsenäisesti aktiivisesti. Työnantajille apurahattomuus on suuri ongelma, sillä se on vaatimus paikan saamiseen monessa paikassa. Työnantajalle apurahattomuuteni kertoo myös sen, ettei yliopisto tue minun harjoitteluani. Työnantajan silmissä yliopistolla on syy x joiden takia he eivät tue juuri minua, jotakuta toista kyllä. 

Apurahoja kerrottiin viime vuonna tulevan vuosittain 3kk hakuun. Vain 1 kk näistä käytetään tänä vuonna, viime vuonna niistä ei mennyt käyttöön yhtään. Herää kysymys, mihin apurahaksi varattu raha menee, jos se ei mene opiskelijoiden työharjoittelun tukemiseen? 

Oppiaineen kaavoittelema harjoittelupaikka, johon apurahakuukausi sidottiin tuli hakuun tänään. Kyselykierros opiskelutovereille kertoi minulle, että olen todennäköisesti ainoa, joka hakisi paikkaa, jos päätän hakea sitä. Harmi vain, ettei ilmoitettu harjoittelupaikka kiinnosta minua ollenkaan eikä ole edes lähelle sitä, mitä toivoisin tekeväni tai minkälaisia harjoittelupaikkoja olen kuluneen puolen vuoden aikana hakenut. Harjoittelupalkka olisi pienin mahdollinen lain sallima joten vaikka se helpottaisi elämää harjoittelun ajan, se ei auttaisi opintotukien loppuessa (heti harjoittelun jälkeen), päin vastoin. 

Tuntuu että olen loukussa. Aktiivisesta hakemisesta huolimatta en ole saanut harjoittelupaikkaa ja yliopisto ei tue hakuani. Laitoksen kaavailema harjoittelupaikka on ongelmallinen monella tapaa mutta mikäli en hae sitä, en todennäköisesti saa harjoittelupaikkaa itse. En voi valmistua keväällä mikäli en suorita harjoittelua ennen sitä. 

Odotanko keväälle, jos harjoitteluapurahoja tulisi silloin lisää? Jos saisin itse harjoittelupaikan keväälle? Suoritanko jakson korvaavana kurssina, jonka jouduin jättämään viime vuonna kesken, koska olin kipeä ja minulta evättiin mahdollisuus saada kurssista täydet opintopisteet sairastelun vuoksi? Saanko edes suorittaa kurssia uusiksi kun se on kerran jäänyt kesken, joudunko tekemään samat tehtävät taas uusiksi? Miksi vapaaehtoistyötäni joka kesti 6kk ja oli täysin omaa alaani, ei hyväksytty täydeksi harjoitteluksi vaan olisin saanut siitä 1kk vastaavan harjoittelu, kaksi opintopistettä? M

Miksi oppiaineeni ei tue tavoitettani saada työkokemusta alalta johon haluan työllistyä? Miksi oppiaineeni ei edesauta valmistumistani aikataulussa?

Miksi ei saa tukea kun sitä tarvitsee?

Suhteet Oma elämä Opiskelu Raha