Hemaisevat piparit

Ei joulua ilman pipareita, mausteiden tuoksua ja taikinan maistelua. Piparit, nuo syntisen herkulliset joulun perusherkut, voi taidolla ja tunteella valmistettuna antaa syöjälleen paljon muutakin kuin vatsanväänteitä ja huonon omantunnon pistoksia. Nämä gluteenittomat, raa’at ja vegaaniset piparkakkuset hellivät vatsaa ja mieltä huomattavasti vehnäversioitaan enemmän. 

 

IMG_0106.JPG

Piparit pinossa, kruununa muffini. Pikkuleipämuottien puutteessa esim. viinilasilla saa leikattua sopivan muhkeita pipareita.

Raakapiparit

– 1 dl kultaisia pellavansiemeniä

– 3 dl (kuorittuja) manteleita, osa voi olla auringonkukansiemeniäkin

– 500g taatelimassaa tai taateleita

– Runsaalla kädellä ja maun mukaan seuraavia mausteita:  kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri, pomeranssikuori jos sellaista sattuu olemaan

– Rippunen hyvää suolaa ja mustapippuria

– Erytriolia tai hunajaa tai palmusokeria tai mitä haluaakaan mahdollista lisämakeutusta tuomaan

 

Tarvitset monitoimkoneen tai kärsivällisyyttä Vitamix-tasoisen blenderin kanssa, sekä kuivurin tai sitten vaan normi uunin matalan lämpötilan. Suosittelen töhnäämään ainesosat muutamassa erässä, jottei käämit pala – sekoittele massa kuitenkin tasaiseksi kulhossa. Muotoile palloksi, anna jäähtyä jääkaapissa ja valmistaudu tositoimiin! Kaulitsemisen näppäränä apuna toimii leivinpaperi sekä kookosjauhot. Ota muotilla haluamasi muotoisia pipareita, ja eikun kuivuriin! Kärsivällisyys on valttia, sillä rapsakaksi kuivuminen vie noin vuorokauden. Käännä piparit jossakin vaiheessa tasaisen ”paistotuloksen” aikaansaamiseksi. Jos et malta odottaa, paista piparit uunissa, tai mutustele sellaisenaan. On ne piparit taikinanakin vallan makoisia. 

 

IMG_0074.JPG

Ilme kertoo kaiken.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Viikonloppuherkku: Chili-suola-popcornraakasuklaa

Lapsena en tykännyt suklaasta – taisin olla kaukaa fiksu, kun välttelin nk. ”suklaa”, jossa kaakaota on parhaimmillaan 50% ja lisättyjä, turhia ainesosia sitäkin enemmän. Nyttemmin olen onnistunut saamaan itselleni addiktion Suklaaseen – aitoon, kypsentämättömään ja ravinnerikkaaseen, aidosta kaakaosta valmistettuun. Olen vuosien saatossa itse kikkaillut ties millaisia raakasuklaareseptejä, ja minulla on omat suosikkini myös kauppojen valikoimista, niistä lisää joskus tuonnempana. 

Lapsena tykkäsin popcorneista, tosin niiden paahtaminen on ollut aina vähän haasteellisempi juttu (kattila jos toinenkin on tullut poltettua pohjaan). Luomupopcorn kookosöljyssä paistettuna ja merisuolalla höystettynä on aika kaukana myrkkyjä täynnä olevista micropopcorn-pusseista, sitä kehtaa nauttia vähän paremmalla omallatunnolla. Muistelen jostakin lukeneeni popcornien olevan antioksidanttipitoista rouskuteltavaa – niin tai näin, ainakin maistuu hyvältä!

img_0035.jpg

 

Suolaisen ja makean syntisen hyvä liitto – mukaan tujaus chilihiutaleita tuomaan lisäpotkua. Helppoa hyvää ja hauskaakin, jos popcorninpaisto ja suklaansulattelu onnistuu. 

Poksauttele kattilallinen luomupopcorneja kookosöljyssä kattilassa, mausta maun mukaan merisuolalla. Sulata samaan aikaan raakasuklaata (joko valmista tai mielireseptisi mukaan, tai vaikka: 1 osa kaakaovoita, 1 osa kaakaojauhetta, hunajaa/palmusokeria makeutukseen, kookosöljyä notkistamaan, erinäisiä supercooljauheita mielen mukaan) vesihauteessa. Kun popcornit ovat valmiit ja suklaamassa sulaa, sekoita herkut keskenään (voit jättää vähän popcorneja koristeluun), lisää chilihiutaleita ja tarpeen mukaan lisää suolaa ja levitä foliolla peitetylle lautaselle/leikkuulaudalle. Rouhi loput popcornit massan päälle, ja laita komeus jääkaappiin odottelemaan.

img_0038.jpg

 

Lopputulos on joko popcorn-raakasuklaata tai raakasuklaa-popcornia riippuen siitä, kumpaa on enemmän. Chilin lisäksi maustamiseen sopii luultavastikin inkivääri, ja chilin kaveriksi kävisi varmaan myös vaikkapa kaneli. 

img_0040.jpg

Parhaat leffaherkut samalla haukkaisulla!

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Liikunta