Ramadan blogi (päivä 3)

sunnuntai 26.4.2020

Tänään haluan puhua vähän syvällisemmin. Haluan jakaa omat mielipiteeni sille, miksi Ramadan- kuukausi on todellisuudessa erittäin merkittävä. Mitä jokainen muslimi oppii vietettyään tämän pyhän kuukauden, paastottuaan, rukoiltuaan ja omasta hyvinvoinnistaan huolehdittuaan?

Maailma on täynnä eriarvoisuutta

Löytyy kahta ääripäätä: erittäin köyhiä ja erittäin rikkaita. Onhan siinä välimaastossa sitten toki keskituloisia jne, mutta haluan nyt nostaa esille nämä kaksi ryhmää. Ramadanin aikana muistamme köyhiä ja vähävaraisia, heikossa asemassa olevia ihmisiä. Koemme, millaista on tuntea aitoa nälkä ja jano. Koemme, miten tärkeä merkitys läheisillä ihmisillä on. Koemme, millaista on elämä ilman turhuuksia (jos siis muslimi päättää pidättäytyä sosiaalisesta mediasta, ja muusta huvittelusta). Ramadanin päätyttyä jokainen muslimi maksaa zakatin – eli almuveron. Tällä tavoin muistetaan köyhiä, annetaan hyväntekeväisyyteen.

Kiteytin tuossa otsikossa, että maailma on eriarvoinen paikka elää. Täyttä faktaa, oletko samaa mieltä? Minua ainakin harmittaa suunnattomasti se, että toiset voivat huoletta ajaa upouusilla Mersuillaan ja ostaa kertaheitolla koko viikon ruokaostokset, kun taas jotkut joutuvat kävellen taittamaan monien kymmenten kilometrien matkan ja voivat hädin tuskin ostaa itkevällä, nälkäiselle lapselleen jotain iltapalaksi. Huomisesta ei koskaan tiedä. Se voi olla toiselle alku johonkin suureen, toiselle puolestaan elämän päätös.

Vahvistaa uskoa

Tässä blogissa en siis paljon puhu uskonnosta, koska jotkut lukijat saattavat siitä vähän närkästyä. Haluan vain hieman raottaa verhoa ja näyttää, millaista islamin usko todellisuudessa on. Mutta kuitenkin, Ramadan on pyhä kuukausi, kuten moni varmaan jo tiesi. Vähän niin kuin kristityille joulukuu ja joulu ovat pyhiä ja tärkeitä.

Ramadanin aikana on hyvä lukea Koraania, oppia lisää omasta uskonnostaan, vahvistaa sieluaan. Tämä kaikki on vain hyväksi.

Maltti on valttia

Kun olen syömättä ja juomatta 16-17 tuntia päivän aikana, olo on varmasti hermostunut. Istut malttamattomasti, et jaksa odottaa hetkeä, jolloin voit rikkoa paaston. Nuorempi minä muistaa tämän vieläkin erittäin hyvin. Aikuisiällä osaa kuitenkin arvostaa niitä pieniä hetkiä, ja tietää, että mielenrauha takaa parhaan lopputuloksen. Vaatii keskittymistä, positiviista mindsettiä. Kun malttaa rauhassa odottaa, saa lopulta sen odotetun palkinnon: syödä, juoda ja viettää aikaa läheistensä kanssa.

Olen puhunut. Piste.

Kulttuuri Syvällistä

Ramadan blogi (päivä 2)

lauantai 25.4.2020

Jaa, miksi oikeastaan päätin kirjoittaa tällaisia päivittäisiä Ramadan- blogeja? Yksinkertaisesti siksi, että nämä hienot muistot säilyisivät netissä pitkäänkin. En kirjoita päiväkirjaan ns. perinteisess muodossa (eli tyylillä kynä-paperi), joten tämä on paras tapa mulle. Ja inspiraatio olen saanut ihan valtavasti noilta taitavilta vloggaajilta. Nyt on niin IN katsoa Ramadan vlogeja. Mä päätin tehdä tämän kirjallisessa muodossa 🙂

Ramadanin toinen päivä. Olo on vielä hieman väsynyt, päänsärkyä ilmenee iltapäivästä. Malttia tarvitaan, kun odotetaan auringon laskua. Aurinko laskee muuten Suomessa aina vain myöhempään ja myöhempään. Katsoin huvikseni, että viimeisenä päivänä aurinko laskee 22.22. Huh, se on sitten yösyöminen tiedossa!

Olen pikkuhiljaa löytämässä sopivan päivärytmin.

Herään aamulla klo 10 tai 11, opiskelen aamupäivän ajan (noin klo 15 asti).

Otan parin tunnin päivätorkut.

Sitten noin klo 18 aikaan luen koraania tai opiskelen kieliä.

Klo 20 on aika valmistella iftar-ateria, kattaa pöytä jne. Valmiiseen pöytään on paljon mukavampi koko perheen istahtaa ja nauttia.

Klo 23.30 Ollaan syöty ja juotu. Olo on täysi, energinen, joskus vähän liiankin..

Klo 1.00-1.30 menen nukkumaan pariksi tunniksi ennen kuin kello herättää 03.10 suhoor- aamiaiselle.

Tulen jakamaan näissä Ramadan blogeissa myös hyviä vinkkejä ja reseptejä. Stay tuned! 🙂

Kulttuuri Oma elämä Hyvä olo