Miten alkoholittomuus vaikuttaa elämääni

Miksi en ryyppää? Eikö lasillinen viiniä rentouta? Tässä postauksessa kirjoitan lyhyesti siitä, miksi en käytä alkoholia. Syy valinnalleni on yksinkertainen: koen alkoholin vaikutuksen enemmän epämiellyttävänä kuin miellyttävänä. Alkoholin käytössä on monia negatiivisia vaikutuksia, mutta myös henkilöllä joka pysyy kohtuukäytön rajoissa saattaa ilmetä seuraavia haittavaikutuksia:

– laskuhumala

– nukkumisvaikeudet

– ajattelu ja puhe vaikeutuu.

Olen monia muita herkempi alkoholin aiheuttamille negatiivisille vaikutuksille. Minulla esiintyy kaikkia yllä mainittuja haittoja jo yhdestä tai kahdesta alkoholiannoksesta. Kykenen toki tuottamaan normaalia puhetta muutaman tai useammankin ravintola-annoksen juotuani, mutta ilmaisun selkeys kärsii, sillä saatan unohtaa asioita jotka tiedän ja jotka haluaisin mainita keskustelussa.

Juomattomuuden positiivisia puolia mielestäni ovat:

– ei morkkista mahdollisista hölmöilyistä, krapulasta, liiasta juomisesta tai hövelistä rahankäytöstä

– ei turhia riitoja

– ei krapulaa

– ei terveyshaittoja

Olenko straight edge? En. Minulla ei ole ideologisia syitä olla käyttämättä alkoholia ja muita päihteitä. Straight edge on alakulttuuri johon kuuluu päihteettömyyden lisäksi mm. hardcore musiikki.

Suomessa alkoholin käyttö on muodostunut sosiaaliseksi normiksi monissa tilanteissa, siksi juomattomuus saattaa vaikeuttaa sosiaalisten suhteiden luontia ja ylläpitämistä. Itselläni sosiaalisten suhteideni ylläpitoa vaikeuttavat omat pitkäaikaissairauteni. Ennen sairastumistani tuttavapiirini oli mielestäni keskivertoa laajempi, huolimatta siitä että olen aina ollut useimmissa illanvietoissa selvin päin.

Juonko koskaan alkoholia? Saatan joskus ottaa juhlissa lasillisen. Käytännössä käytän alkoholia joitakin kertoja vuodessa. Makunystyräni eivät ole kovin tottuneita monien alkoholijuomien makuun, joten osa suosituista alkoholijuomista maistuu minusta tympeiltä.

Olisi kivaa jos baarit ilmoittaisivat mitä alkoholittomia juomia heillä on, mitä ne maksavat ja mitä sisältävät. En ole kovin nirso, mutta aivan kaikki ei maistu ja olen allerginen mm. tuoreelle ananakselle. Viikonlopunvietto alkoholittomissa merkeissä on selkeästi yleistymään päin Suomessa. Varsinkin nuoremmissa ikäluokissa monet mieluummin pelaavat, lenkkeilevät tai geokätköilevät.

puheenaiheet oma-elama mieli hyva-olo
Kommentit (1)
  1. Vilhelmiina H.
    6.7.2019, 20:38

    Niin minäkin mieluummin lenkkeilen happirikkaassa ulkoilmassa ja nautin luonnosta kuin biletän ja juon itseni humalaan viikonloppuisin. En ole koskaan ollut alkoholin suurkuluttaja, se ei vaan ole minua. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *