Eat your greens

Minusta on tullut ruokapoliisi, BIG time 🙂 (tosin vain omia syömisiäni kohtan! Muut saavat syödä sitä mitä sydämensä kyllyydestä haluavat!). Rakastan kaikkia herkkuja, mutta usean sattumuksen syystä ne ovat minulta täysin pannassa. Olen pitkään ollut myös kiinnostunut ruoasta, ravinteista, hormooneista, siitä miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Maito-, vilja-, soija- ja sokerituotteet eivät kuulu omalle lautaselleni mutten silti moralisoi ketään – jos ne sopivat, good for you! Raakaruoka ja luomu ovat lisääntyneet omalla lautasellani enkä juurikaan syö enää punaista lihaa. En myöskään syö mitään missä on sisällysluettelo, ruoan on oltava puhdasta oikeaa ruokaa, sellaista jonka isoäitini äitikin olisi ruoaksi tunnistanut. Olen vain huomannut että näin voin parhaiten. Noudatan myös tiettyjä yksinkertaisia ”ruokasääntöjä” (kuulostaapa tiukalta, sitä kuitenkaan olematta). Kun ruoasta ja kehosta oppii lisää, ymmärrys tiettyjen ruoka-aineiden yhteensopimattomuuksistakin kasvaa. Ja usein se miten syömme johtaakin moneen vaivaan, närästykseen, ilmavaivoihin, huonoon ruoansulatukseen yms.

028.jpg

Yksinkertainen on kaunista, tankoparsaa, hyvää kreikkalaista oliiviöljyä ja suolaa.

Itseäni on auttanut valtavasti ymmärrys siitä miten entsyymit masulaukussamme toimivat. Entsyymit ovat niitä kavereita, jotka hyppäävät ruoan sekaan jo suussa auttakseen ruokamassaa sulamaan vatsalaukussa. Ensimmäinen sääntö, jota noudatan onkin ”Drink your food, eat your juice”. Joku on joskus sanonut, että jokaista suullista ruokaa pitäisi pureskella 30 kertaa. Noh turha sitä on mielestäni laskea, mutta ruoan tulee olla nestemäsitä kun se nielaistaan. Näin entsyymit sekoittuvat ruokaan jo suussa ja rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien pilkkominen alkaa jo siellä. Smoothiet ja mehutkin tulee pureksella, näin sekoitat entsyymit myös nesteisiin. Ruokailun yhteydessä ei kuulu juoda vettä, jos joudut kulauttamaan ruoan alas nesteellä pureskelet liian vähän. On hyvä välttää juomista noin puoli tuntia ruokailun jälkeen, jotta et laimenna syömäsi ruoan kanssa työskenteleviä vatsahappoja.

green.jpg

Viherkeitto avokaadosta, fenkolista, kurkusta ja parsakaalista, muista pureskella keittokin!

En myöskään syö proteiineja ja tärkkelyksiä samalla aterialla. Tärkkelyspitoisia kasviksia ovat esimerkiksi bataatti, kurpitsat (paitsi kesäkurpitsa), pavut, herneet, linssit ja perunat. Tärkkelyspitoisia viljoja ovat riisi, quinoa, tattari, amarantti, hirssi yms. Kaikki tärkkelys muuttuu sokeriksi kehossamme eikä ruoansulatus pysty käsittelemään sekä proteiineja että tärkkelyksiä samanaikaisesti. Proteiinit vaativat happaman ympäristön kun taas tärkkelykset alkaalisen, jos vatsaan hyppää kumpaakin samanaikaisesti ei ympäristö ole kummallekaan suotuisa ja kummatkin jatkavat puolisulaneina matkaa vatsasta eteenpäin, mikä aiheuttaa ruonasulatuskanavassa närästystä, ilmaa ja turvotusta. Not good. Lihani syön siksi aina matalaglykeemisten kasvisten kanssa. Salaatin, kesäkurpitsan, parsakaalin you name it kanssa. Tärkkelyspitoiset kasvikset ja viljat sulavat myös parhaiten yhdistettäessä matalaglykeemsiiin kasviksiin.

lohi.jpg

Tässä basilikalohi vuonankaalin sekä kevyesti kypsennetyn kesäkurpitsan ja kevätsipulin kaverina.

Koitan aina syödä niin, että olen 80 % täynnä. Yleensä ateriointi kannattaa lopettaa silloin kun tekee mieli syödä vielä vähän. Jos vatsan syö liian täyteen ei ruoansulatus pääse kunnolla vauhtiin. 80 % sääntö on myös ruokien yhdistelyn kannalta. Lautasellani on yleensä 20 % lihaa tai tärkelyspitoisia kasviksia / viljoja sekä 80 % kasviksia. Näin on vaikea syödä itseään ähkyyn.

0022.jpg

Tässä lautasella on noin 20 % tärkkelyspitoisia bataattilohkoja ja 80 % kasviksia; avokaado sekä ihanaa kukkakaali-kesäkurpitsamuusia.

Vaikein osuus vatsani hyvinvoinnin kannalta on ollut kaikkien hedelmien pois jättäminen. (Tiesittekö muuten että esimerkiksi tomaatti, paprika ja munakoiso ovat hedelmiä?) Jos vatsassa on ongelmia kannattaa kokeilla myös marjojen poisjättämistä vähäksi aikaa. Turvallisimpia ovat happamat marjat kuten karpalo, puolukka ja mustaherukka. Marjatkin tosin kannattaa syödä aina tyhjään vatsaan puoli tuntia ennen muuta ruokaa. Kesällä aion kyllä herkutella mansikoilla ja mustikoilla!! Ja muillakin hedelmillä satunnaisesti (greipillä ja kiiwillä ja muilla happamilla hedelmillä herkuttelu on mahalle ystävällisintä), en kuitenkaan ihan hetkeen palaa syömään niitä päivittäin, sillä esimerkiksi  parsakaali ja persilja sisältävät melkein puolet enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini.

004_0.jpg

Tärkein ja itselleni vaikein sääntö on kuitenkin se, että ruoka tulisi syödä nauttien, kiitollisena siitä, että lautasellani oleva luomus on monen asian tuotos. Luonnon ja ihmisen yhteispeliä; auringon, ravinteiden ja ruoantuottajien kypsyttämä ja minun lautaselleni tuottama. Ruoka pitäisi asetella kauniisti, sitä pitäisi haistella ja katsella ja kaikista mieluiten ruoka tulisi syödä hyvässä seurassa, jutellen, aterimet pöydälle välillä laskien. Katsellen muita, nauttien yhteisestä hetkestä. Koitappa siinä nyt sitten sinkkuna näitä hetkiä jokapäivään mahduttaa – tiedän, ei ole helppoa. Mutta silloin kun saan syödä muiden kanssa olen asiasta erityisen onnellinen. Yksin syödessä koitan nauttia ruokailusta. Istun pöydän ääreen, en lue mitään ja keskityn vain ruokaani, makuihin, ulkonäköön ja tuoksuihin. Uskon nimittäin, että mielellä on suuri vaikutus myös syömisiimme ja juomisiimme. Jos syöt jotain morkkiksella voit olla varma, että se tekee sinulle huonoa. Morkkiksella syöty kaupan pakastealtaasta teollisesti leivottu jättipuusti menee varmasti sinne jenkkoihin kun taas mummon rakkaudella leipoma puusti, syötynä kahvin ja naurujen kera isoäidin keittiössä tekee hyvää niin mielelle kuin kropalle – näin minä uskon.

007.jpg

Tai ystävän kanssa ihanassa Tintåssa syöty pizza (John  Malkovich istui naapuripöydässä)

227.jpg

Tai metsäisen kävelyretken jälkeen, pimeässä saunassa ystävysten höpöttäessä puukiukaalla kypsynyt makkara, sinapin, takkatulen ja kylmän maidon kera.

img_7779.jpg

Tai juhannusgrillissä loppuhiilloksella paahdetun vaahtokarkin sisään sulava Fazerin sininen kahden digestiven välissä, S’mores.

img_8132.jpg

Tai lomalla jaettu vohveli jossa valkosuklaa, vanilja ja suklaajäätelöä, suklaakastikkeella ja kermavaahdolla.

img_8650.jpg

Tai työviikon loppumisen kunniaksi alusta loppuun itsetehty Friday night supper – Hampurilaisia, pekonia, BBQ-kastike, pihvi, tomaattia, salaattia, cheddaria.. Lasi viiniä

img_8675.jpg

Tai sunnuntaiaamuna unenpöppöröisten ihmisten kanssa jaettu aamupala jolla uunituoreita omenakaneliskonsseja ja teetä.

Oh well, you got the point didn’t you 🙂

 

The Body Ecology Diet

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Kahvisuklaa proteiinipallot

Koska jo mainitsinkin, että keittiö on vetänyt minua puoleensa ueamman kerran kuluneen viikon aikana postaan myös ihanien kahvisuklaapallojen ohjeen. Idea kyseisiin palloihin on otettu Blueberryn Food foor thought -kirjasta, josta aikaisemmin kirjoitin täällä. Pienensin ohjetta puolella ja silti palloja tuli 8. Modifioin myös ohjetta vähän (aika paljon) itselleni sopivammaksi, vaihdoin suklaan raakakaakaoon, lisäsin mulpereita ja nestettä ja vaihdoin agaven hunajaan. Myös heraproteiinin vaihdoin Sun Warriorin Warrior Blendiin ja hamppuun. Nämä maistuivat ainakin kovaa treenaavalle (ja uskomattoman hyvässä kunnossa olevalle) ystävälleni.

0155.jpg

Treenaajan kahvisuklaapallot ( 8 kpl)

  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 50 g taateleita (myös viikunat käyvät)
  • 1 dl espressoa (josset halua niin vahvaa kahvin makua liota hedelmiä vedessä)
  • vajaa dl mulperinmarjoja
  • 1 tl kahvijauhetta
  • 2 rkl proteiinijauhetta (itse käytin maustamatonta Warrior Blendiä ja hamppuproteiinia, kuvittelisin että suklaa, vanilja yms heraproteiineilla saa aika kivasti makua ja makeutta palloihin)
  • 1-2 rkl raakakaakaojauhetta
  • ½ tl hunajaa (jos käytät maustettua proteiinia en usko että tarvitset makeutusta laisinkaan)
  • ripaus himalajansuolaa
  • murskattuja chia siemeniä tai pellavansiemenrouhetta, vapaavalintainen mutta lisäsin tuomaan lisäkuituja ja Omega-3

Pinnalle pähkinämurskaa, raakakaakaota, kookoshiutaleita, kaakaonibsejä….

Pienennä taatelit (viikunat) ja liota niitä vähintään ½ tuntia kuumassa espressossa tai vahvassa kahvissa, kuivatuista hedelmistä tulee helpommin käsiteltäviä ja ne imevät itseensä kahvin makua. Murskaa pähkinät tehosekoittimessa. Älä tee pähkinöistä jauhoa, pieni suutuntuma ainakin omasta mielestäni on mukavaa palloissa. Lisää mulperinmarjat ja blendaa. Kaada kahvi liotetuista hedelmistä ja sekoita hedelmät pähkinämulperimurskan joukoon, blendaa. Alkuperäiseen ohjeeseen tuli siis tummaa 70 % suklaata. Itse korvasin sen laittamalla raakakaakaota, valinta on vapaa. Jos käytät raakakaakaota tee raakakaakaosta, kahvijauheesta, proteiinijauheesta, hunajasta, ripauksesta suolaa ja murskatuista chiasiemenistä tahna ja lisää joukkoon kuumaa vettä kunnes saat tahnamaisen koostumuksen. (Jos lisäät chiaa tai pellavansiemenrouhetta , muista että siemenet imevät itseensä nestettä). (Ensi kerralla laitan joukkoon myös kookosöljyä). Sekoita pähkinähedelmä- ja kahvisuklaatahnat kunnolla. Pyörittele palloista suuhusi sopivia palleroita ja pyörittele ne mielesi mukaisissa mausteissa. Minulla oli murskattuja cashewpähkinöitä ja raakakaakaojauhetta.

Palloja tehdessä anna mielikuvituksen lentää ja maistele tekovaiheessa, näin tiedät mitä ohjeesta puuttuu, älä pelkää lisätä nestettä jos pallot tuntuvat kuivilta, mikäli nestettä tulee liikaa voit lisätä pähkinöitä, kookosjauhoja, pellavansiemenrouhetta yms.

0077.jpg

 

0133.jpg

0178.jpg

PS: Rakastan sireeniä, harmi että se nuukahtaa sisätiloissa hetkessä. Itse heräsin tänään sireenin tuoksuun enkä voi kuvitella aamun alkavan pareemmin kuin auringon kutittaen nenänpäätä ja siireenin huumavan tuoksun herättelevän makoisilta unilta.

 

Koti Ruoka ja juoma