Mahdollisuus -lahja

WP_20171004_025 (Small).jpg

 

Joulu sai taas ajattelemaan kaikkea mitä olemme saaneet elämäämme Suomessa, jokapäiväisessä elinympäristössämme. Kun (etuoikeutettuna) matkustaa kehittyviin maihin syystä tai toisesta, avaa se silmät kaikelle sille mikä on meille mahdollista automaattisesti yhteiskuntamme tarjoamana: koulutus, yhteiskunnan tuki perheille, tarvitsijoille tuki toimeentuloon tai sairauden hoitoon, vapaa liikkuvuus lähes minne vain.

Dakarissa olin positiivisesti yllättynyt, jopa liikuttunut kuinka suurena lahjana haastattelemamme nuoret kokivat mahdollisuuden osallistua Naatange Art La ”taiteilija-yrittäjä” -koulutukseen. Kuulimme usealta nuorelta otteita heidän haasteistaan: välirikkoja vanhempien kanssa, koulun keskeyttämistä, kadulla asumista, vankilatuomioita pikkurikoksista. Osalla oli vahva tausta johonkin taidelajiin, kuten sirkukseen tai konemusiikin tekemiseen, mutta kouluja hyvin vähän takana tai ei ainakaan osaamista oman osaamisensa markkinointiin ja yrittäjyyteen.

Oli hienoa kuulla myös opettajien ilo siitä, miten nämä nuoret saavat mahdollisuuden, vaikka haasteitta ei oltu toimintaa aloitettukaan. Opiskelijoiden erilaiset kielitaustat ja koulukieli, ranskan, ymmärtämisen tasot olivat tuoneet lisäsuunnittelun tarpeita ja projektiin liittyvään raportointiinkin oli totuteltava. Opettajat iloitsivat nähdessään opiskelijoidensa saavan ahaa-elämyksiä ja kehittyvän oppitunneilla. He kertoivat myös omasta arvostuksestaan taiteita kohtaan ja henkilökohtaisesta historiastaan: taiteilijoista omassa suvussaan tai omasta alanvaihdostaan tehdäkseen merkityksellisempää työtä.

Toinen haku koulutukseen on käynnissä, toivottavasti tieto koulutuksesta tavoittaa laajasti nuoria ja valituksi tulee yhtä motivoituneita nuoria, kuin ensimmäisessä ryhmässä. Toivottavasti valitut nuoret pystyvät käyttämään ”tieto& taito =mahdollisuus – lahjaansa” unelmansa toteuttamiseen – tai ainakin saavuttamaan toimeentulon rakastamansa taidelajin parissa. Olisi kiinnostavaa tehdä uusi haastattelukierron vuoden kuluttua – missä nämä taiteilijanalut silloin ovat?

Mari (teksti ja kuvat)WP_20171005_008 (Small).jpg

hyvinvointi mieli suosittelen opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *