Taide on hyvinvointia
Naatange Art La on wolofia ja tarkoittaa ”Taide on hyvinvointia”. Wolofia puhutaan Länsi-Afrikassa, maissa joissa ”nuorissa on nykyhetki”, maissa, joissa on nuori väestö. Osaatko kuvitella itsesi yhteiskuntaan, jossa 60% kanssakansalaisistasi olisi alle 24-vuotiaita ja hieman alle puolet nuorista tytöistä ei osaa lukea? Miten vaikuttaisi arkeesi, jos hieman yli puolet väestä suorittaisi oppivelvollisuutensa loppuun koulussa, jossa opettajat voivat olla itse juuri peruskoulun päättäneitä ja jossa yli puolet työikäisistä työskentelee siellä täällä ansaiten senttejä päivästä toiseen? Tämä on monen senegelilaisnuoren todellisuutta.
Mistä sinä lähtisit etsimää töitä tällä koulutaustalla? Entä jos taiteet olisivat se elämäsi suola, jota palavasti haluaisit työksesi tehdä ja sitä pidettäisiin mahdottomana vähän joka taholta – varsinkin nuorille naisille?
Kulttuurituottajaopiskelijoina meillä on lokakuussa upea mahdollisuus päästä kurkistamaan mitä tapahtuu Naatange Art La -kehitysyhteistyöhankkeessa, joka lisäkouluttaa senegalilaisia syrjäytymisuhan alaisia nuoria, joilla on tuo palo taiteisiin. Mitä tapahtuu kun tuota paloa rohkaistaan ja jo itse hankittuja taitoja lisätään kohti toimeentulon mahdollisuuksia? Kun mukana on 40 koulua ja verkosto huikeita partnereita sirkuslaisista rap-bändiin ja vammaisia kouluttavasta tekstiilisuunnittelun järjestöstä Unescoon tunnemme itsemme todella onnekkaiksi päästessämme seuraamaan nuorten fiiliksiä ja kuulemaan heidän ajatuksiaan tulevaisuudesta.
Suomessa kuulee pohdittavan mitä paikan päällä voitaisiin tehdä maissa, joista nuoret uhkarohkeasti lähtevät etsimään parempaa tulevaisuutta, turvaa ja toimeentuloa itselleen ja perheelleen Euroopasta tai Yhdysvalloista. Tämä Lasten ja nuorten säätiön projekti on nyt yksi esimerkki siitä mitä paikan päällä tehdään ja haluamme jakaa kokemuksemme kanssanne.
Mari ja Sointu