Hyvä elämää (saattaa sisältää omenapiirakkaa)!
Otsikkoon yritin mahduttaa sekä Hildan 1-vuotissyntymäpäiviä, valoisia kevätiltoja ja omenapiirakkaa, mutta verbaalinen jumalattareni ei onnistunut luomaan niistä täydellistä kombinaatiota, eli jo onnistuneeksi todetulla hyvällä elämällä mennään!
Pari viikkoa sitten juhlittiin Hildan syntymäpäiviä, jonne tein jo vakioleipomukseni Maailman Parhaan Omenapiirakan. Parhaan siitä tekee mm. se, että omenat jätetään suuriksi lohkoiksi ja päälle tuleva crust hauduttaa ne täydellisen kinuskisiksi. Vaikka perinteinen suomalainen omenapiirakkakin on ihan hyvää, ei se mielestäni pärjää kyseiselle hieman jenkkityyliselle versiolle.
NOMNOM 200°C, vuoka Ø 24cm
Pohja:
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
150 g voita
1/2 dl vettä
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja paloittele joukkoon voi. Tässä vaiheessa muista, että voi piti ottaa jo puoli tuntia sitten sulamaan, jotta sitä ylipäätään saa sekaan mitenkään järkevästi. Odota kärsivällisesti voin pehmeämistä, tai ole innovatiivinen ja sulata se niin, ettei voi kuitenkaan pääse sulamaan. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen vesi. Pyörittele taikinamassa tasaisen pyöreäksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
Täyte:
1 kg omenoita
1 1/2 dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja
1 lime
Voiteluun:
1 kananmuna
Leikkaa omena neljään lohkoon ja puolita lohkot. Lisää joukkoon fariinisokeri (muista turhautua siitä, että pussi on ollut auki ja fariinisokeri on betonisoitunut), vaniljasokeri, kaneli, perunajauhot sekä limen mehu puristettuna. Maistele lohkoja ja lisäile sen mukaan vielä tarvittavia aineksia.
Kaulitse puolet taikinasta vuokaan, tasoita reunoille. Heitä omenalohkot päälle ja kaada neste omenoiden päälle. Kaulitse toinen puoli taikinasta vielä kerrokseksi omenalohkojen päälle. Muista käyttää noin puoli kiloa vehnäjauhoja, jotta päällipuoli ei aivan heti hajoa tuhansiin osiin, kun sitä yrittää leivonta-alustasta irroittaa. Hermostu, kun päällinen hajoaa joka tapauksessa ja muodostele taikinapaloista kaunis mosaiikkikuvio lohkojen päälle.
Voitele lopuksi päällinen munalla.
Paista uunin alatasolla 200°C noin 45 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä foliolla.
Lopuksi nautiskele vaniljakastikkeen kanssa, mutta ennen sitä muista polttaa suu, kun omenapiirakan jähtyminen vie liikaa aikaa!