Meidän Iskä.

Ei varsinaisesti isän oppi, niinkun Toimitus tänään kyseli, mutta ehdottomasti yksi parhaista hetkistä.

Viime vuonna, kun olimme pikkusiskoni Sunnán kanssa Utsjoella viettämässä kesää Iskän luona, kävimme yhtenä iltana porukalla paikallisessa Pub Rastigaisassa. Siellä samaisessa pubissa jossa olen itsekin kaatanut olutta turisteille aikoinaan, kun Utsjoella asuin.
Kuitenkin, tavalliseen tapaan tuona juhannusiltana paikan päällä oli pubin täydeltä Iskän vanhoja tuttuja, lapsuudenystäviä, koulukavereita, serkkuja, kummeja ja kaimoja.
Taas yhden ”Bures bures, mun lean Miisa ja son lea Sunná” -esittelyn jälkeen tokaisi paikallinen vanhempi mies isällemme, että kylläpä on pari kauniita tyttäriä siunaantunut.
Tähän Iskä vastasi sanoin:

”Niin, kyllähän ne kauniita on. Mutta sen lisäksi ne on myös älykkäitä, itsenäisiä ja kaiken kaikkiaan hyviä ihmisiä.”

DSC_0126.JPG

Semmoinen on meidän Iskä. Semmoinen, joka ajelee 17-vuotiaan tyttärensä pään kaljuksi koska tämä haluaa niin, auttaa päähänpiston omaisessa muutossa pohjoiseen, korjaa rikkinäisiä keittiön kaappeja pyytämättä, kertoo samoja vitsejä vuodesta toiseen ja aina tukee tytärtään jokaisessa päätöksessä.

Suhteet Ystävät ja perhe

Intialainen curry & naan-leipä

Olen suuri intialaisen ruuan ystävä, enkä ole koskaan oikein saanut kotona tehtyä mitään tarpeeksi hyvää intialaista. Viime viikolla sitten googlettelin erilaisia ohjeita ja pohdin mitä syödä tulevalla viikolla, kun törmäsin intialaisen kookoscurryn ohjeeseen ja ajattelin, että no josko sitä nyt taas kokeilisi! Ettei ainakaan yrityksen puutteesta jää kiinni.

DSC_0021.JPG

Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Itse tein pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen – mm. lisäsin mausteiden, valkosipulin ja inkiväärin määrää, jätin viinietikan pois, leikkasin broilerin suuriksi paloiksi, puristin sekaan limemehua ja sen sellaista.

Ajattelinpa kirjoittaa myös oman ohjeeni tähän, kunnes tajusin etteihän minulla ole hölkäsen pöläystä siitä, minkä verran broilerinfileitä käytin. Tai tomaattimurskaa. Tai kookosmaitoa. Tai mitään… Kaikkea kuitenkin hitusen enemmän!

DSC_0039.JPG

DSC_0050.JPG

Naan-leivän ohje taas löytyi täältä, ja voi miten se olikaan hyvää! Ensi kerralla ajattelin kokeilla mitä tapahtuu, jos ennen uuniin laittoa pirskottelee leivän päälle vähän oliiviöljyä, hakkaa pari valkosipulinkynttä päreiksi ja ripottelee leivän päälle, sekä vielä hienontaa koriantetia hatuksi.
Vai pitäisiköhän valkosipuliöljy tehdä erikseen ja levittää paiston jälkeen vasta leivän päälle?

Hmm, ehkä kokeilen kummallakin tavalla.

DSC_0065.JPG

Lopputulos:

Oikein hyvää oli! Eihän sillä nyt ihan nandadevimäiselle tasolle päässyt, mutta parasta tähän mennessä! Ensi kerran huomiot – mausteita, valkosipulia, chiliä ja kaikkea vielä vähän enemmän lisää, vähemmän kookosmaitoa ja vähintään kaksi punttia korianteria päälle ripoteltavaksi. Ja tomaattikastikkeen pitkä haudutus.

(Taaaaaai vaihtoehtoisesti vihdoin uskon ystävääni Kataa ja ostan sen morttelin, ja käytän oikeita mausteita näiden höpöhöpö-intialainen garam masala-santa maria-mausteiden sijaan.)

PS. Ohje oli muuten niin simppeli, että suosittelen semmoisen nimeltämainitsemattoman minut synnyttäneen naisenkin myös kokeilemaan tätä!

Koti Ruoka ja juoma