Kurpitsapiirakka on amerikanherkkujen klassikko

Kurpitsapiirakka rakastaa kermavaahtoa!

Vuosi lähenee loppuaan ja juhlakausi on käsillä. Mutta millä juhlalla jatkammekaan näin Halloweenin jälkeen?

Kurpitsapiirakka on amerikkalaisten juhlien kiistaton klassikko ja herkkupöydän kuningas. Vaikka kurpitsan sesonki ajoittuukin syksylle, herkuttelevat amerikkalaiset kurpitsapiirakoillaan ympäri vuoden, juhlapyhissä säästelemättä. Kurpitsapiirakka sopii niin Halloweenina tarjottavaksi kuin myös kalkkunan kylkiäisiksi kiitospäivänä ja joulunakin.

Piirakalla on yhtä monta variaatiota kuin on tekijöitäkin. Jokaisella perheellä on oma, salainen reseptinsä — juuri se, joka on kulkenut äidiltä tyttärelle jo monien vuosikymmenten ajan. Kai sitä voisi sanoa, että kurpitsapiirakka on amerikkalaisille kuin ruisleipä suomalaisille; yhtä rakas, varioitu ja aina suunmukainen.

Amerikassa kurpitsapiirakan teko on aavistuksen vaivattomampaa kuin Suomessa — Amerikassa kurpitsan voi ostaa valmiiksi purkkiin soseutettuna. Myös isoimmat marketit Suomessa myyvät Yhdysvalloista tuotuja kurpitsasäilykkeitä, muhkeaan hintaan, tottakai. Halvempi, ja samalla lisäaineettomampi vaihtoehto on tehdä pyree piirakkaa varten itse.

Kuinka siis onnistua tekemään täydellisen herkullinen, perinteinen kurpitsapiirakka?

Kurpitsapyreen valmistaminen

Aloitetaan pyreestä. Jos sinulta löytyy kotoa soseutettua kurpitsaa noin puolen litran verran, voit hypätä suoraan tämän osion ylitse. Mikäli pyrettä ei löydy, on aika kipaista kauppaan kurpitsaostoksille. Astan perheen suosikkeja kurpitsapiirakkaan ovat myskikurpitsat; niitä löytyy kaupoista lähes poikkeuksetta vuoden ympäri, ja myös niiden maku on piirakkaan soveltuva.

  1. Huuhdeltu kurpitsa puolitetaan keskeltä. Puoliskot voi vielä jakaa keskeltä kahteen osaan, mikäli kurpitsa on iso tai toivoo kurpitsojensa paistuvan nopeammin.
  2. Seuraavaksi kurpitsoista tulee poistaa kaikki siemenet. Ne voi säästää myöhempää varten paahdettavaksi — kurpitsansiemenet ovat herkkua juuri uunista tulleina, kevyesti öljyssä ja suolassa ennen paistamista pyöräytettyinä!
  3. Voitele leivinpaperi tai suuri uunivuoka, asettele kurpitsat hedelmälihapuoli alaspäin leivinpaperille.
  4. Paista noin 200°C, kunnes kurpitsojen kuori alkaa ruskistua ja hedelmäliha saada syvemmän oranssin sävyjä.
  5. Kun kurpitsa on jäähtynyt, irrota hedelmäliha kuoresta ja surauta soseeksi.

Myös Halloweenista tähteeksi jääneet Jack o’Lanternien rippeet voi hyvin käyttää kurpitsapiirakan materiaaliksi! Kaiverrusvaiheessa kurpitsan sisältä otettu hedelmäliha ja siemenet erotellaan toisistaan, hedelmälihaa voi tämän jälkeen myös kaapia kurpitsan sisäpuolelta. Tähän puuhaan parhaiten soveltuu joko tarpeeksi lyhyt ja leveä lusikka, tai varta vasten tätä varten tehty työkalu. Hedelmälihaa ei kuitenkaan käytetä uunissa, vaan keitetään pienen vesitilkan kanssa aina siihen saakka, kunnes kurpitsan oranssi sävy syvenee ja kurpitsa on kypsää.

Kurpitsapiirakka rakastaa kermavaahtoa!

Ja sitten itse asiaan — näin valmistuu kurpitsapiirakka

Tämä resepti on hioutunut ajan saatossa nykyiseen olomuotoonsa, pitkälti yrityksen ja erehdyksen kautta. Koska Asta luistaa joka kerta pohjan tekemisestä, ei myöskään tämä ohje sisällä erillistä ohjetta piirakan pohjaan. Suomalaisista kaupoista saatavat, makeat, pyöreät piirakkapohjat ovat olleet täydellinen laiskan leipurin valinta!

Resepti on muunnettu amerikkalaisista mitoista suomalaisiin (kupeista deseihin), josta syystä desimäärät ainesosissa voivat olla hieman hassut. Kuppimäärät on kuitenkin ilmoitettu desien vieressä sulkeissa — jos kotoasi löytyy siis kuppimitat, voit valmistaa piirakan kuppimittoja käyttämällä!

KURPITSAPIIRAKKA

Valmisteluaika 10 minuuttia — Aika uunissa 60 minuuttia — Yhteensä 70 minuuttia
8-12 annospalaa

2 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen

1,2 dl (0.5 cups) ruskeaa sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
teelusikan kärjellinen (0,2 tl) muskottipähkinää
teelusikan kärjellinen (0,2 tl) neilikkaa

4,7 dl (2 cups) kurpitsapyrettä
vajaa tölkki (397 g / 304 ml — 12 unssia) kondensoitua maitoa

Tee näin:

  1. Esilämmitä uuni 220°C (425°F)
  2. Vatkaa munat ja keltuainen vaahdoksi. Lisää vaahdottumisen jälkeen ensin ruskea sokeri ja jatka vaahdottamista. Kun munat ja sokeri ovat vaahdottuneet, lisää mausteet hyvin sekoittaen.
  3. Lisää seokseen mausteiden jälkeen kurpitsapyre ja sekoita hyvin.
  4. Lisää viimeiseksi kondensoitu maito. Asta käyttää maitoa hieman vajaan tölkillisen; sen verran, että tölkki on suurimmaksi osin tyhjä, mutta reunoja ei kaavita mukaan taikinaan. Sekoita vielä kerran huolellisesti.
  5. Kaada kurpitsapiirakan taikina piirakkavuokaan painetun taikinan päälle ja paista uunissa 220°C (425°F) noin 15 minuuttia.
  6. Ensimmäisen 15 minuutin jälkeen, pienennä uunin lämpötilaa 175°C (350°F). Kurpitsapiirakka on valmis, kun taikina on saanut ruskeaa väriä pintaansa ja se ei enää tönäistessä hyllyä liian nestemäisenä.
  7. Anna kurpitsapiirakan vetäytyä uunista ottamisen jälkeen muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään. Tällöin maut ehtivät kehittyä ja piirakasta tulee entistäkin täyteläisemmän makuinen.
  8. Tarjoile kermavaahdon tai vanilijajäätelön kanssa ja nauti!

(Alkuperäinen resepti, josta Astan versio on varioitu, löytyy täältä).

kulttuuri ruoka-ja-juoma ajattelin-tanaan diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *