Ranskatarten kurpitsakeitto

image.jpg

Palsta tuotti kasvukauden aikana meille yhden jättiläiskurpitsan. Se on ollut minulle aivan uusi, kiinnostava tuttavuus. Kurpitsan vauhdikasta kasvua oli hauska seurata pitkin kesää, kun se vain paisui paisumistaan. Kurpitsa oli muutamien viikkojen ajan säilytyksessä ystävä-viljelijöiden parvekkeella ja pitkään jännitimme, milloin uskaltaisimme sen korkata. Olisikohan se mätä sisältä tai vähintään aivan mauton ja surkea…?

Viime viikonloppuna Samuli teki miehen työn ja pisti noin 8 kiloa painaneen jättiläisen paloiksi. Toinen puoli meni Virvalle ja Samulille. Toinen meidän talouteen. Ja oih! Aivan turhaan olimme pelänneet kasvin ruumiinavausta. Kurpitsa oli sisältä aivan taivaallinen! Ihana, mehukas, makea ja kaunis! 

Inspiroiduin tekemään omasta puolikkaastani ensimmäisen koe-erän kurpitsakeittoa. Resepti on vanhasta tutusta Mireille Guilianon French Women Don’t Get Fat -keittokirjasta. Alkuperäisessä reseptissä käytettään talvi- eli myskikurpitsaa, mutta myös jättiläiskurpitsasta saa aikaan makoisan ja lämmittävän alkutalven sopan. Muista, että kurpitsan käsittelyssä keittiöveitsen on oltava terävä! Muuten paksun kuoren kanssa saa tuskailla pitkään ja hartaasti.

image.jpg

Ainesosat:

1 kg kurpitsaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl voita

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1/2 tl muskottipähkinää

3 tl timjamia

3 laakerinlehteä

3 porkkanaa

1 omena

7-10 dl kanalientä

suolaa & pippuria

 

Kuori kasvikset. Kaavi kurpitsan sisältä pois siemenet ja pehmeä sisus. Paloittele kurpitsa, omena, porkkanat ja sipulit. Lisää isoon kattilaan voi ja oliiviöljy. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kullota niitä. Laita pataan muskotti, timjami ja laakerinlehdet. Pyörittele mausteet sipuleiden sekaan. Lisää kasvikset ja noin 7 desiä kanalientä. Kiehauta ja anna porista kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Poista laakerinlehdet ja soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, lisää kanalientä. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Olen pitänyt kovasti tästä reseptistä. Siitä puutuvat kermojen ja juustojen raskaus, mutta makua on sen sijaan tuplasti enemmän. Soppa lämmitää mieltä ja kieltä! Kuvan kattauksessa leipälautaselta kurkistaa myös elämäni ensimmäinen uppomuna (!), jonka tekemiseen rohkaistuin Lily-toimituksen suosituksesta. Se toi päivän keittoon hyvän lisän valkuaisainetta. Seuraksi pari palaa kauraleipää ja juomaksi vettä. 

Hyvä ruoka, parempi mieli <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *