Punajuuririsottoa ja kuhaa Saran&Vapun tapaan

image.jpg

Palstan viimeiset punajuuret saivat mahtavan käsittelyn, kun innostuin kokeilemaan punajuurisoton ohjetta. Tässä mainiossa reseptissä yhdistyvät ravitsevat raaka-aineet, upea visuaalinen ilme, kermainen koostumus ja tietenkin hyvä maku.

Ohje on napattu jälleen 24Kitchenin sivuilta, tällä kerralla Sara La Fountainin ohjelmasta. Saran alkuperäinen resepti on vegaaniversio eli juustoraasteen sijasta makua ja näköä antavat ravintohiiva sekä macadamia-pähkinät. Pakastimesta löytyi kuitenkin juuri sopiva parmesaanin palanen, joten versiosta tuli vege, muttei vegaani. Reseptiin kuului myös punajuurimehua, jota ei ollut saatavilla, joten se korvautui aina yhtä toimivalla kanaliemellä. Risoton värikin jäi sitä myöten hennon vaaleanpunaiseksi. Jääkaapissa oli vielä eilisen valkoviinipullon jämät, joten kippasin ne risottoon mukaan.

Ainesosat:

4 punajuurta

3 rkl oliiviöljyä

1 punasipuli

3 valkosipulinkynttä

3 dl arborio-riisiä

4 dl kasvislientä ja 4 dl punajuurimehua (tai 8 dl kanalientä)

2 rkl balsamicoa

2 rkl ravintohiivaa (tai 50 g parmesaaniraastetta)

0,5 sitruunan mehu

mustapippuria

Keitä punajuuria noin 40 minuuttia. Silppua sipulit ja kullota niitä kasarissa tai kattilassa. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää joukkoon riisit ja lämmitä niitä minuutti, pari. Lisää joukkoon punajuurimehua, kasvislientä (tai valkoviiniä ja kanalientä), balsamicoa ja sitruunanmehu. Parhaimman koostumuksen risottoon saa, kun malttaa lisätä nestettä kauhallinen kerrallaan ja vispaa riisejä kattilassa koko kypsymisprosessin ajan. Riisistä irtoaa siten tärkkelystä, joka tekee ruoan koostumuksesta ihanan kermaisen. Suosittelen myös parmesaanijuuston kuivan kuoren lisäämistä risottoon kypsennysvaiheessa. Se sulaa ihanasti, antaa ruokaan koostumusta ja mukavan suolaisen maun. 

Kuori ja paloittele jäähtyneet punajuuret. Lisää lopuksi ravintohiiva/parmesaani ja punajuurikuutiot. Mausta mustapippurilla ja anna hetki vetäytyä kannen alla. Viimeistele risotto raastetulla parmesaanilla tai macadamia-pähkinällä.

image.jpg

Samalla, kun keittelin risottoa, hellan toisella puolella hääräsi rakas äitini – keittiöjumalatar! Hän valmisti Lappajärveltä pyydetyt kuhafileet Vappu Pimiän neuvojen mukaan. Suolatut ja pippuroidut kalat saivat mahtavan maun, kun ne paistettiin voissa yhdessä kapriksien ja sitruunamehun kanssa. Tykättiin! 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli