10 kirjavinkkiä jouluvapaille

***

Joulu on rauhoittumisen, hyvän ruuan ja yhdessäolon aikaa, mutta minulle ja muille lukemisen ystäville se on myös oivallinen hetki nauttia hyvästä kirjallisuudesta. Siksi koostin listan kirjasuosituksistani tulevalle joululomalle. En halunnut listata tähän kaikkia suosikkejani tämän vuoden uutuuskirjoista (joista suunnittelen tekeväni erillisen julkaisun), joten listalla on myös aikaa kestäneitä teoksia viime vuosilta ja kauempaakin.

Uskomattomia ihmiskohtaloita

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Hieno kahden suvun historiaa läpikäyvä romaani, joka alkaa Ghanasta 1700-luvulta. Kirja näyttää uskomattomalla tavalla, millaista on orjuus, ylisukupolvinen köyhyys ja rasismi.

Joonatan Tola: Punainen planeetta

Kirja, jota kuvaillaan sanoilla ”kaunokirjallinen sähköisku suoraan aivoihin” – eikä suotta. Joonatan Tola osoittaa esikoisromaanillaan, että hän todella on ilmiömäinen tarinankertoja. Punainen planeetta on monin tavoin hurja, ja tieto siitä että teos on autofiktiivinen, sai ainakin minut värisemään järkytyksestä. Kirjassa avataan vereslihalle asti monia teemoja, kuten sukupolvien väliset riidat, päihdeongelmat, mielen epätasapainon sekä taiteilijaelämän. Ei siis lukemista sieltä kevyimmästä päästä, mutta erittäin vahva teos, jota suosittelen sähköiskuvaroituksin.

Nina Wähä: Perintö

Perintö on tarina Toimin perheestä, joka on lähtöisin Tornionjokilaaksosta, eikä ole ihan sieltä tavanomaisimmasta päästä. Lukijana pääsee tutustumaan Toimin perheen 12 elossa olevaan sekä kahteen jo edesmenneeseen lapseen ja heidän vanhempiinsa. Perintö kuvaa hyvin perheestä jäsenilleen koituvaa painolastia, jossa on aineksia niin hyvään kuin pahaan. Yhteys perheenjäseniin on usein rakas ja merkityksellinen mutta joskus siitä aiheutuu häpeää, erilaisuuden ja yhteenkuulumattomuuden tunteita sekä pettymyksiä. Tätä Perintö kuvaa hyvin fyysisesti, raa’astikin.

Tihentyvää tunnelmaa

Daphne du Maurier: Rebekka

Tiheätunnelmainen klassikko vuodelta 1938. Viihdyin Manderleyn miljöössä, kirjan henkeäpidättelevässä ja väräjävässä tunnelmassa erinomaisesti, enkä voi kuin suositella tähän tarttumista!

Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin

Monitasoinen ja -sävyinen teos eräästä murhasta ja eräästä elitistisestä muinaiskreikan opiskelijoiden ryhmästä. Teos on paikoin ahdistava ja tunnelmaltaan painostava, ja juonenkäänteet sekä henkilöhahmojen käytös onnistuvat yllättämään. On uskomaton ajatus, että kirja on Tarttin esikoinen! Kirjailija selvästi taitaa mielettömien elinkaarien rakentamisen tarinoille ja ihmisille sekä kykenee kuvaamaan kunkin kohtauksen tunnelmaa niin elävästi, että se syöpyy ihon alle.

Kotimaisia tarinankertojia

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista

Kirja aloittaa Joenpellon neliosaisen Lohja-sarjan. Teos sijoittuu sisällissodan jälkeiseen aikaan Lohjalle, jossa uuden rakentamisen into on vallannut miesten mielet. Keskiössä ovat etenkin Hännisen ja Grönroosin perheet, mutta minua ilahdutti erityisesti kaksi vahvaa naishahmoa: Salme ja Tiita. Joenpelto rakentaa taitavan moniulotteisia henkilöhahmoja. En malta odottaa että pääsen jatkamaan perheiden parissa kuljeskelua seuraavissa osissa!

Rosa Liksom: Everstinna

Everstinnan tarina on hurja, totaalinen, otteessaan tiukasti pitävä. Kirja on tarina naisesta, sotaan valmistautumisesta, sodassa elämisestä ja rakkaudesta Everstiin. Tämä on niitä kirjoja, jotka jäävät ajatuksiin pidemmäksi aikaa. Aivan erityisen lukukokemuksesta tekee se, että se on kirjoitettu Tornionjokilaakson meän kielellä. Teos pohjautuu löyhästi Annikki Kariniemen elämään.

Katja Raunio: Sinun päiväs koittaa

Tämä hiljattain Toisinkoinen-palkinnon voittanut kirja sai minut suosittelijakseen! Kirja kertoo Anton Harmajasta, jonka tulevaisuus valtion kärkikastissa on pedattu jo varhaisessa vaiheessa. Kertojana toimii politiikan suurmieheen uteliaasti suhtautuva arkistonhoitaja ja arkiston salaiseksi luokiteltujen kätköjen pohjalta hän jakaa väläyksiä tästä merkittäviin asemiin edenneestä miehestä sekä matkan eri vaiheista. Teos oli ainakin minulle raikas tuulahdus, jota suosittelen lämpimällä tuulenvireellä!

Jouluista kivaa

Charles Dickens: Saiturin joulu

Klassinen joulutarina kertoo ahneesta miehestä nimeltään Ebenezer Scrooge, joka inhoaa joulua ja kaikkea muutakin iloa tuovaa. Jouluyönä Scrooge saa vieraakseen neljä haamua ja vierailujen ansiosta hän oppii tuona yönä asian jos toisenkin. Tiesitkö muuten, että Scrooge on ollut inspiraationa Walt Disneylle, kun hän loi Roope Ankan?

Maja Lunde: Lumisisko

Sydäntä särkevä ja lämmittävä joulukertomus, jossa Lisa Aisaton tekemät kuvitukset ovat hengästyttävän upeita! Luin tämän viime vuonna joulukalenterin tapaan luvun per päivä (joita on sopivasti 24) ja haluaisin tämän ehkäpä perinteeksi tulevinakin jouluina. Vaikka kyseessä on lastenkirja, niin suosittelen tutustumaan matalalla kynnyksellä. Kertomus on paikoittain hyvin surullinen, mutta se tarjoaa oivalluksia aikuisellekin.

Ihanaa ja kirjaisaa joulunaikaa kaikille <3

kulttuuri kirjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *